שתף קטע נבחר

צילום: ישראל יוסף

"עמיר פרץ נוקשה, עם פרס היה נוח יותר"

בסביבתו של אריאל שרון הביעו דאגה מהטלטלה שעשויה הממשלה לעבור בעקבות בחירתו של יו"ר מפלגת העבודה החדש. השר אולמרט יצא בביקורת ראשונה נגד היו"ר הנבחר: "מי שרוצה להנהיג מדינה לא יכול להשתמש ברטוריקה של איגוד מקצועי". יצחק הרצוג: "שנת 2006 תהיה שנת המהפך"

נצחונו הדרמטי של עמיר פרץ והמהפך שהשלים הבוקר (ה'), העלו אצל כמה מהפוליטיקאים את החשש כי מפלגת העבודה תחזור כעת לימי מפא"י ההיסטורית ותהפוך שוב לסמן השמאלי של המפה הפוליטית. בלשכתו של אריאל שרון, לעומת זאת, מודאגים מההתפתחויות שיכפה פרץ על הממשלה, לאור הכרזתו כי יפרוש ממנה במידה שייבחר לתפקיד יו"ר מפלגת העבודה.

 

 

"בחירתו של פרץ עלולה להקדים עוד יותר את מועד הבחירות", אמרו גורמים המקורבים לראש הממשלה. "אין ספק ששמעון פרס, כחבר בממשלת ישראל וכמי שהלך איתנו כברת דרך, היה עושה לנו את החיים קלים יותר. אבל זוהי בחירה דמוקרטית של מפלגה ואנו מכבדים אותה. עכשיו נצטרך לשבת ולחשוב מה עושים ואם מצליחים ללכת ביחד, עד למועד הבחירות המתוכנן ב-7 בנובמבר 2006, כפי שהצהיר ראש הממשלה".

 

שרון עצמו התקשר אל פרץ שעתיים לאחר שנודעו התוצאות הסופיות, בירך אותו ואמר לו: "עכשיו יש למפלגת העבודה ולליכוד יושבי ראש שהם שכנים" (כיוון בדבריו לחוות השקמים ולעיר שדרות). השניים קבעו להיפגש כבר ביום ראשון הקרוב כדי לדון באפשרות הישארותה של העבודה בממשלת שרון. מאוחר יותר התקשר ראש הממשלה גם אל שמעון פרס ובנימין בן אליעזר וניחם אותם על ההפסד בפריימריז.

 

החשש הכבד בלשכת ראש הממשלה הוא מכך שפרץ יוביל את הממשלה לטלטלה קשה, בתקופה שאינה נוחה לה לקראת ההכרעה בדבר תקציב המדינה. "עם פרס הלכנו לתוכנית של מלחמה בעוני ואפשר היה לגשר על אי ההבנות במשא ומתן", אמרו מקורבי שרון. "ייתכן שעם פרץ המצב יהיה שונה לחלוטין. תביעותיו הרבה יותר נוקשות והדבר עלול להוביל לפירוק ממשלת האחדות".

 

שר האוצר והתמ"ת, אהוד אולמרט, אמר כי בחירתו של פרץ לראשות מפלגת העבודה מוכיחה כי אי אפשר להתעלם מהמצוקות החברתיות בישראל. "המצוקה החברתית חלחלה הרבה יותר עמוק ממה שחשבו אלה שניסו להתכחש אליה", אמר אולמרט במסגרת ועידת ראש הממשלה לייצוא בתל אביב. במהלך נאומו ביקר השר את פרץ ואמר כי "מי שרוצה להנהיג מדינה לא יכול להשתמש ברטוריקה של איגוד מקצועי".

 

וילנאי: אמרתי לעמיר שאני מופתע מהניצחון

 

שר המדע והטכנולוגיה, מתן וילנאי, שוחח עם יושב ראש מפלגת העבודה, עמיר פרץ, ובירך אותו על ניצחונו. "אמרתי לעמיר שאני מופתע מהניצחון, אך הודעתי שאעזור לו ככל יכולתי", אמר וילנאי, ששוחח גם עם השר שמעון פרס, והמליץ לו לא שלערער על תוצאות הפריימריז.

 

המועמד המפסיד, השר בן אליעזר, אמר ל-ynet: "אעשה כל אשר לאל ידי כדי לעזור למנצח עמיר פרץ, כדי להוציא את המפלגה ואת מדינת ישראל מהמקום הקשה בו הן נמצאות. אני מאחל לעמיר ביום הזה, שיוכל מהר מאוד לאחד את השורות בתוך המפלגה ולא יקשיב לקומץ חמומי המוח שעלולים להיות סביבו, לטובת מדינת ישראל".

 

"שנת 2006 תהיה שנת המהפך", אמר שר השיכון יצחק (בוז'י) הרצוג לאחר ההודעה על זכיית פרץ. הרצוג התקשר ובירך את יושב ראש המפלגה החדש ואמר: "על כולנו לפעול לאיחוד השורות ולליכוד הבית, כדי לצעוד קדימה. מפלגת העבודה היא בית פוליטי לכולם והוא האלטרנטיבה היחידה לליכוד. רק בכוחות משותפים ובהנהגה משותפת נוכל להגיע אל היעד אליו אנו חותרים".

 

שר הפנים, אופיר פינס, אמר בתגובה ראשונה לזכייתו של פרץ: "אסור למפלגה לחזור לתקדים בן-אליעזר - בורג. אני קורא לשמעון פרס ואנשיו להימנע מתביעות משפטיות שיערערו על תוצאות הפריימריז".

  

"פרץ מציב את העבודה בקצה השמאלי של המפה"

 

יו"ר האופוזיציה, יוסף (טומי) לפיד, בירך את פרץ ובאותה נשימה דחף את מפלגת העבודה עוד קצת שמאלה. "נצחונו של פרץ מציב את העבודה בקצה השמאלי המדיני, החברתי והכלכלי של המפה הפוליטית בישראל", אמר. "העבודה והליכוד ייאבקו על אותו קהל בוחרים וישאירו את מפלגת שינוי לבדה כמייצגת מעמד הביניים".

 

עמיתו של פליד ב'שינוי', ח"כ אברהם פורז, היה חריף יותר: "מהיום ההסתדרות איננה עוד סניף של מפלגת העבודה אלא העבודה הפכה להיות סניף של ההסתדרות. עמיר מסוכן למדינת ישראל כי אם חלילה ייבחר לראשות הממשלה הוא עלול להנהיג כלכלה סוציאליסטית רציונאלית. זהו יום חג לוועדים הגדולים כמו חברת חשמל, שעמיר פרץ דאג כל השנים לאינטרס שלה. מפלגת העבודה הופכת למפלגת 'עם אחד', שלא שווה יותר משלושה מנדטים".

 

גם מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף, ויושב ראש המפלגה, חבר הכנסת אלי ישי, שוחחו עם יושב הראש הנבחר של מפלגת העבודה, עמיר פרץ. השניים בירכו את פרץ על ניצחונו, ואיחלו לו הצלחה בתפקיד.

 

ח"כ אפי איתם קרא לפרץ לפתוח בהידברות מיידית עם סיעות האופוזיציה כדי להגיע לתאריך מוסכם על הקדמת הבחירות לכנסת. "המהפך בעבודה והפילוג בליכוד אינם משאירים מקום לספק כי הממשלה הנוכחית אינה מייצגת את בוחריה ואת רצון העם", אמר. "לכן, על הימין והשמאל לחבור לצורך הקדמת הבחירות".


פורסם לראשונה 10/11/2005 08:27

 

השתתף בהכנת הידיעה: תני גולדשטיין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון. קבע פגישה עם פרץ
צילום: רויטרס
צילום: אלכס קולומויסקי
לפיד. שינוי נותרה לבד במרכז
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אלכס קולומויסקי
איתם. אין מנוס מהקדמת הבחירות
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: סבסטיאן שיינר
הרב עובדיה יוסף
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים