שתף קטע נבחר

אסד: "ישראל מעורבת בהתפתחויות נגד סוריה"

נשיא סוריה טען בנאומו כי "הזירה הפוליטית ניסתה לשנות את פניו התרבותיים של האזור ולצייר מחדש את המפה. הגורם הישראלי היה נוכח בכל הניסיונות האלה". הוא התייחס גם לחקירת רצח אל-חרירי ולנעשה בעיראק

"ההתפתחויות האחרונות נגד סוריה מוכיחות את המעורבות הישראלית בנעשה". כך אמר הבוקר (יום ה') נשיא סוריה, בשאר אסד, בנאום לאומה שנשא באוניברסיטת דמשק. לדברי אסד, "הזירה הפוליטית ניסתה לשנות את פניו התרבותיים של האזור ולצייר מחדש את המפה. הגורם הישראלי היה נוכח בכל הניסיונות האלה".

 

בנאומו החריף תקף אסד את מדיניות ארצות המערב ביחס למדינתו, ואמר כי "חוגים פוליטיים בינלאומיים עבדו כדי לקדם את הפרוייקטים ההרסניים שלהם, זה קמפיין תקשורתי שתוכנן היטב". בהתייחסו ללחצים על מדינתו בפרשת רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, אמר אסד כי "אנחנו נשתף פעולה. זה לא משנה, כי גם אחרי חודש של חקירות יגידו שלא שיתפנו פעולה. אבל אנחנו נמלא את חובתנו".

 

לקול מחיאות כפיהם של חברי הפרלמנט הוסיף אסד: "מדינות המערב רוצות שהמדינה הזאת תהיה כאוטית, כדי שיוכלו לנצל את זה. הם רוצים להאשים את סוריה בכל דבר, כי בוריה היא מטרה קלה להאשמות האמריקנים. הם לא מתייחסים לאינטרסים שלנו. הם מדברים על רפורמות תרבותיות, ורוצים שנהפוך את עורנו ונהפוך לתעתיק שלהם. עלינו לשמור על הזהות הערבית".

 

אסד התייחס גם לנעשה בעיראק ואמר כי "עיראק היא עניינו של העם הערבי, ועל המדינות הזרות לא להתערב בענייניה. המדינות הזרות מנסות להתערב ביחסיה של סוריה עם עיראק".

 

סביר להניח כי אסד בחר להתייחס לנושא העיראקי בשל המבצעים של צבא ארצות הברית בגבול סוריה-עיראק, המהווה "חממת גידול" למחבלי אל-קאעידה, ובשל האפשרות כי ארצות הברית תנצל את בסיסיה בעיראק כדי לתקוף את דמשק. ארה"ב אף האשימה את סוריה כי היא מתירה למחבלים לעבור לעיראק דרך גבולותיה.

 

סוריה מקשיחה עמדות

 

רק אמש דווח כי סוריה אסרה על שישה מבכיריה לצאת מתחומי המדינה, לאחר שנקראו להיחקר בפרשת רצח חרירי. זאת, פחות משבוע לאחר ששר החוץ הסורי, פארוק א-שרע, התעקש כי ארצו "להוטה" לשתף פעולה עם האו"ם בחקירה. 

 

בשבוע שעבר קיבלה מועצת הביטחון של האו"ם החלטה הדורשת מסוריה לאפשר חקירת עדים בפרשה. לפי ההחלטה, "אם סוריה לא תשתף פעולה, מועצת הביטחון תבחן נקיטת צעדים נוספים נגדה", אולם נוסח ההחלטה רוכך ולא כלל איום בסנקציות, מהלך שנועד להסיר את התנגדותן של סין ורוסיה.

 

לפי הפשרה שהושגה, מועצת הביטחון הזהירה את סוריה, על-מנת שתאפשר למהליס להשלים את חקירתו עד ה-15 בדצמבר. אחרי הגשת הדו"ח המסכם בפרשה תשוב מועצת הביטחון ותתכנס כדי לקבל החלטות חדשות.

 

בפריז הזהיר הנשיא ז'אק שיראק את סוריה מפני סנקציות אם תסרב לשתף פעולה בחקירת רצח חרירי, ואם אסד "ימשיך לא לרצות להקשיב או להבין... זה לא יעלה על הדעת שסוריה תסרב לשתף פעולה", הוסיף שיראק.

 

ובתוך כך, חבר הכנסת טאלב א-סאנע (רע"ם) נועד בדמשק עם שר ההסברה הסורי, מהדי דחלאללה, והגדיר את הפגישה עימו "טובה מאוד". א-סאנע אמר ל-ynet כי השר הסורי התייחס בהרחבה ללחצים המוטלים על דמשק ולניסיונותיה של ארצות הברית להגביר את הלחץ עליה. א-סאנע הוסיף שגורמים בכירים בדמשק, ובכללם שרים, שיגרו מסרים לפיהם סוריה מוכנה לחדש בטווח הזמן המיידי את המשא ומתן עם ישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים