שתף קטע נבחר

רייס לשרון: גם אם חמאס ייבחר - לא נדבר איתו

מזכירת המדינה האמריקנית מוצאת דווקא יתרונות בהשתתפות חמאס בבחירות: "יהיה קל יותר ללחוץ עליהם להתפרק מנשקם". ברקע פגישתה עם שרון - ייאוש אמריקני מהתהליך. "במצב הנוכחי, כשכל צד מתבצר בעמדותיו ואף מקשיח אותן, נוכל לראות התקדמות אולי באביב", מסביר מקור בירושלים

ביום בו מציינת ישראל עשור לרצח ראש הממשלה, יצחק רבין ז"ל, תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים תקוע עמוק בבוץ. הבכירים האמריקנים והאירופים שהגיעו לכאן כדי לקחת חלק בטקסי הזיכרון - ובראשם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס - עומדים חסרי אונים.

 

הבוקר (יום ב') נפגשה רייס עם ראש הממשלה שרון. השניים דנו בעיקר במגעים עם הפלסטינים. ראש הממשלה שב ואמר שהשתתפות חמאס בבחירות היא "טעות חמורה, שרק תחליש את אבו-מאזן". ישראל, הבהיר, לא תתערב בהליך הדמוקרטי ברשות, אולם לא תאפשר לאנשי חמאס לקיים אסיפות פוליטיות". רייס אמרה שלדעתה, לאחר הבחירות יהיה דווקא קל יותר לכפות על החמאס להתפרק מנשקו בלחץ הקהילה הבינלאומית - "כך היה המצב בצפון אירלנד וכך היה באנגולה". היא הבהירה כי בכל מקרה, הממשל לא יקיים מגעים עם החמאס והג'יהאד, גם אם אנשיו יהיו בשלטון. "גם לא נשלים עם מצב שבו ארגוני טרור יישארו חמושים וייקחו חלק בשלטון הפלסטיני", הבהירה.

 

לפני הפגישה עם שרון נועדה רייס עם שר החוץ, סילבן שלום, והופתעה לקבל ממנו שי לרגל יום הולדתה. בשיחות התייחסה המזכירה בעיקר למישור הפלסטיני, אך גם לסוגיות האחרות שעל הפרק. היא העלתה את האפשרות שאישים סורים ייחקרו על אדמת ירדן או מצרים בידי הוועדה בראשות השופט מהליס. אשר להתבטאויותיו החריפות של נשיא איראן ביחס לישראל, אמרה: "בכל פעם שהוא פותח את הפה זה נשמע שערורייתי יותר. ההתבטאויות האחרונות שלו מחדדות את הניגודים". 

 

היום גם נועד שמעון פרס, המשנה לראש הממשלה, עם איש האיחוד האירופי, חוויאר סולאנה. הם סיכמו את נוכחות המשקיפים האירופים במעבר רפיח. בינתיים התברר שלאור התביעות הישראליות, הפלסטינים מצידם דורשים נוכחות של אנשיהם במעבר כרם שלום שבנגב הדרומי. בירושלים מכנים את הדרישה "מוזרה, שאין סיכוי שתאושר".

 

על סף הרמת ידיים

 

במהלך ביקורה באזור ציפתה רייס לסכם את הדיון על המעברים בעזה, סוגייה שכל עוד לא תיפתר, כך לדברי בכירים בממשל וכן השר שמעון פרס, תרוקן מתוכן את ההכרזות הישראליות על קץ השליטה בעזה. רייס קיוותה, כלשונו של מקור ישראלי, לערוך "מסדר מפקד" לקראת סיכום הנושא. אולם המגעים עלו על שרטון.

 

ישראל מוסיפה להתעקש על סוגיות ביטחון, והפלסטינים - על הסרת כל סממן לריבונות ישראלית במעברים. גם פגישה בין שר הביטחון מופז לשר הפלסטיני דחלאן לא הצליחה לקדם את ההבנות. וזאת עוד בטרם נדונה כלל סוגיית הקמת נמל הימי בעזה והפעלת שדה התעופה.

 

אנשיו של ג'יימס וולפנזון, שליח הקרוורטט לאזור, על סף הרמת ידיים ושוקלים לחזור הביתה לאחר כישלון סבב המו"מ הנוכחי. "הם נותנים צ'אנס לסבב מגעים אחד אחרון, אבל בפועל ברור לכל הצדדים שבמציאות הנוכחית, המגעים ליישום מפת הדרכים נקלעו למבוי סתום", אמר ל-ynet מקור מדיני.

 

לפי שעה, פריצת דרך אינה נראית באופק: שרון ואבו-מאזן שקועים בביצות פוליטיות נפרדות - זה מול נתניהו ופרץ וזה, להבדיל, מול החמאס. לפיכך, שני המנהיגים מקשיחים עמדות והמתווכים הזרים אינם מוצאים נוסחה שתגשר על הפערים. לדברי מקור בירושלים, "במצב הנוכחי, כששני הצדדים מתבצרים ואין כוונה להתפשר, ניתן יהיה לראות התקדמות נוספת בתהליך השלום אולי רק באביב הבא, לאחר הבחירות בישראל".

 


פורסם לראשונה 14/11/2005 09:38

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
התאכזבה: רייס ושרון
צילום: איי פי
רייס ושר החוץ שלום
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
שערורייתי: נשיא איראן, אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים