שתף קטע נבחר

הפצ"ר: "הזיכוי - תעודת כבוד לצה"ל"

"לא מדובר ברעידת אדמה, אבל נצטרך להסיק מסקנות", אומר הפרקליט הצבאי הראשי בעקבות זיכוי סרן ר' מביצוע "וידוא הריגה" באימן אל-המס בת ה-13. אף שהפרקליטות היא שהגישה את כתב האישום, הוא אומר: "יש בי צד שמח, שקצין בצה"ל לא הורשע בעבירה כה חמורה"

"לא מדובר ברעידת אדמה, אך בהחלט נצטרך להפיק מסקנות לאחר הכרעת הדין, גם במצ"ח, גם כלפי חיילים מסוימים. התייסרתי מאוד כאשר הייתי צריך להגיש את כתב האישום, והיום יש בי גם צד שמח שקצין בצה"ל לא הורשע בעבירה כה חמורה", כך אמר אמש (ג') ל-ynet תת-אלוף אבי מנדלבליט, הפרקליט הצבאי הראשי, לאחר זיכויו של סרן ר' מכל העבירות שיוחסו לו בפרשת "וידוא ההריגה".

 

הפצ"ר הוסיף כי "לטעמי היה כאן מהלך שהוא תעודת כבוד לצה"ל, היתה החלטה לא פשוטה לפתוח בחקירה, היו כתב אישום, לחץ תקשורתי - ולבסוף שופטים אמיצים שידעו לפסוק על פי ראות עיניהם".

 

 

קצין המשטרה הצבאית הראשי, תא"ל רוני בני, מינה אמש ועדה שתלמד את פסק הדין ותמליץ על מסקנות פנים-חיליות.

 

זמן קצר לאחר ששופטי בית הדין הצבאי של פיקוד הדרום קראו את פסק הדין, בעוד הנאשם סרן ר' עומד על דוכן הנאשמים ומחייך בהתרגשות, קיבל לידיו הפצ"ר את המסמך המשפטי המשתרע על פני כמעט 100 עמודים, והחל לקרוא אותו בעיון רב. "אני לא סבור שהתרחש כאן אירוע דרמטי, אך בהחלט צריך ללמוד אותו ולהפיק לקחים", אמר, "צריך לזכור שזמן קצר לאחר התקרית, התפרסמו עדויות, חלקן קשות ומזעזעות. במקביל לתחקיר הפיקודי, הוריתי על פתיחת חקירת מצ"ח. הקצין נעצר, מעצרו אושר מספר פעמים בבית הדין המחוזי וגם בערכאה גבוהה יותר, כתב האישום הוגש לאחר בחינה מדוקדקת, ובהחלט היה יסוד סביר להרשעה מחומר הראיות".

 

דבריו של תא"ל מנדלבליט מתארים את ה"שקט שלפני הסערה" - עד שהגיע הדיון הדרמטי בחודש פברואר, בו הודה אחד החיילים ששיקר, סרן ר' שוחרר והזיכוי נראה לפתע קרוב מתמיד. "היו התפתחויות במשפט", הוא מסביר, "עד אחד הוכרז כ'עוין' ושני היה בעייתי בעדותו. השופטים ציינו נושא זה, אמרו שהם מעדיפים להאמין לנאשם ופחות ליתר עדי התביעה - וכך למעשה נולד הזיכוי".

 

הפצ"ר מציין כי חלק מהביקורת שנכתבה בפסק הדין, היתה נשארת שם גם אילו סרן ר' היה מורשע: "חלק מהאמירות על מצ"ח אינן מקובלות עלי. חקירה זה לא פיקניק ומתר להרים את הקול, אבל ברור שאלימות לא מקובלת. יחד עם זאת היו דברים שבהחלט מצריכים מחשבה בתחום הפיקודי במצ"ח. אולי החוקרים היו צעירים מדי, פחות מיומנים, והיה צריך לשלב חוקרים מנוסים יותר או להפקיד אותה בידי יחידה אחרת". הפצ"ר גם מודה שיש לחזק את היחידה שביצעה את החקירה. הוא סיפר שבאחרונה היה דיון אצל סגן הרמטכ"ל ואושרו כמה עשרות תקנים נוספים למצ"ח: "אין כוונה לערוף ראשים, אלא ללמוד", הבהיר.

 

במהלך הקראת פסק הדין ביקרו השופטים את דרך התמלול של חוקרי מצ"ח את דברי החיילים במערכת הקשר בעת האירוע. השופטים ציינו כי בתמלול נפלו פגמים, ועל אף שהוא נעשה בתנאים סטריליים בחדר סגור, ישנו קושי להבין את הנאמר בפעילות המבצעית כדוגמא הם הביאו משפט שנאמר במערכת הקשר וצוטט: "גם זה בטסטר", כשבפועל המשפט שנאמר היה "ילדה בת עשר". 
 

בנוגע לעדים הבעייתים, אמר: "גם השופטים לא אומרים שהם שיקרו, אלא שלא ניתן לסמוך על דבריהם, זה בעייתי, אבל אנו בהחלט ניכנס להליך של בחינה, ואם נמצא מישהו ששיקר בתחקיר, במצ"ח או בבית הדין - לא נהסס להגיש נגדו כתב אישום על עדות שקר".

 

הפצ"ר מוסיף כי בפן האישי הוא חש הקלה נוכח הזיכוי: "יש בי צד שמח שקצין בצה"ל לא הורשע בעבירה כה חמורה".

 

וערעור? "אנו צריכים לשקול זאת בכובד ראש. בגלל העובדה שהשופטים האמינו לנאשם ולא לעדים יהיה קשה מאוד לערער, אך עדיין זאת לא החלטה סופית", אמר הפצ"ר.

 

גורמים בפרקליטות הצבאית אמרו ל-ynet שעות ספורות לאחר פסק הדין כי כבר נפלה החלטה - וסרן ר' לא יגיע פעם נוספת לבית הדין בעניינו.


פורסם לראשונה 15/11/2005 23:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מנדלבליט. "יש בי צד שמח"
צילום: דובר צה"ל
צילום: גדי קבלו
סרן ר' בבית המשפט
צילום: גדי קבלו
צילום: איי פי
גופתה של אל-המס
צילום: איי פי
מומלצים