שתף קטע נבחר

פסגת תוניס: ארה"ב תמשיך לשלוט ברשת

ארה"ב ושאר מדינות העולם סיימו את השיחות המקדימות לקראת פתיחת פסגת WSIS עם טיוטה להסדר, לפיו יוקמו שני גופים שיידונו בנושא הניהול הטכני והמנהלי של האינטרנט העולמי

נציגי המדינות המתדיינות בתוניס הצליחו למנוע קרע בין ארה"ב לשאר מדינות העולם בנוגע לשליטה על האינטרנט, כאשר הודיעו כי הגיעו להסכמה על המשך השיחות בעניין.

 

אנשי צוות המשא ומתן דיווחו כי קבוצות העבודה הגיעו להסכם לגבי סעיפים מרכזיים הנוגעים לפיקוח על האינטרנט, על מנת שיוכלו לאשררו בפסגת חברת המידע העולמית (WSIS) שנפתחת היום (ד') בתוניס.

 

השיחות המקדימות בתוניס, שהסתיימו אמש בהסכמה, פרצו את המבוי הסתום אליו נקלעו הצדדים במשך שלוש שנים. ארה"ב תבעה להשאיר ברשותה את הפיקוח הבלעדי על ICANN, הגוף הפרטי המנהל את ההיבטיים הטכניים והמנהליים של הרשת העולמית. מולה, מדינות כמו אירן, סין, קובה ואחרות דרשו להעביר את הפיקוח על האינטרנט לידי גוף של האו"ם.

 

מבקריה של ארה"ב הזהירו כי אסור לשום אומה להחזיק בשליטה על שמות מתחם לאומיים מהרמה העליונה (כמו .cn, .fr, .uk וכו'), מבלי שיתקיים איום של שימוש לרעה בכוח זה בכדי לחסום את הגישה של אויביה לאינטרנט מסיבות פוליטיות או כלכליות.

  

"זה כאילו שרשת הטלפונים הלאומית של כל המדינות בעולם הייתה פועלת מלוס אנג'לס", אמר דיפלומט אירופי. ארה"ב, מצידה, הזהירה כי משטרים שאינם שומרים על חופש הביטוי עלולים לזכות בשליטה על האינטרנט. 

 

במקביל, חברות מסחריות, אמריקניות ברובן, התנגדו לשינויים מרחיקי לכת יותר, באומרן כי גוף בין ממשלתי שיפקח על האינטרנט רק "ייצור אי ודאות ויפריע לחדשנות". כדי לתמוך בעמדתן, הן ציינו כי מספר הגולשים בעולם צמח מ-106 מיליון ליותר ממיליארד במשך שבע השנים בהן קיים הפיקוח במבנה הקיים.

 

גורמים רשמיים הזהירו כי קרע מתמשך בן הצדדים עלול להביא ללידתן של רשתות מתחרות, ולהרוס את הרשת.

 

נוסחת הפשרה

 

על פי הטיוטה הסופית של ההסכם, השיחות יימשכו בשני מסלולים מקבילים: האחד הוא תהליך הידברות פתוח בין "ארגונים בינלאומיים רלוונטיים" בנושאי מדיניות ציבורית, וזאת, כדי לשפר את שיתוף הפעולה. תהליך זה יצא לדרך בראשותו של מזכ"ל האו"ם, קופי ענאן, בתחילת השנה.

 

המסלול השני נוגע ליצירת פורום הידברות בין ממשלתי (IGF או Intergovernmental Forum), שידון בנושאים הקשורים לאינטרנט, לרבות בעיות כמו דואר זבל, פשעי מחשב או וירוסים. נושאי מדיניות ציבורית שיידונו כוללים את משאבי האינטרנט, אבטחת הרשת ונושאי פיתוח, לרבות מעמדה של ICANN בהקצאת שמות וכתובות מתחם.

 

ICANN ימשיך לפעול

 

גורמים בכירים אמרו כי ה-ICANN, ארגון ללא מטרות רווח המפקח כיום על האינטרנט מטעם ארה"ב, ימשיך בפעילותו גם בשנה הבאה, כשתגיע אל סיומה תקופת הכהונה שהוקצתה לו על ידי מכרז שערך משרד המסחר האמריקני, פשוט מכיוון שהטיוטה הסופית לא שללה זאת.

 

"לא שינינו דבר בכל הנוגע לעניין שמאוד הדאיג אותנו - מעמדה של ממשלת ארה"ב בתחום הפיקוח הטכני על הרשת", אמר הנציג האמריקני, דיוויד גרוס, לאחר חתימת ההסכם עם 170 המדינות.

 

"ראינו כי מדינות העולם מכירות בחשיבותה הרבה של האינטרנט, ומבינות ועד כמה חשובה המשך צמיחתו של האינטרנט", הוסיף גרוס, המתאם האמריקני באו"ם לנושאי תקשורת בינלאומית ומדיניות מידע. ההסכם אליו הגיעו במהלך השיחות המוקדמות משיק מעט לנוסחת אמצע הדרך שהוצעה על ידי האיחוד האירופי.

 

עוד עדכונים שוטפים ואנקדוטות מהפסגה ביומן תוניס - חברי המשלחת הישראלית מדווחים מהשטח

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים