שתף קטע נבחר

מבקר המדינה: להחמיר בענישה על שחיתות

בכנס באוניברסיטה העברית בירושלים אמר המבקר לינדנשטראוס כי "שפיטה וענישה חמורה מאד, היא צו השעה". עוד הוסיף: "לא יתכן שרף הענישה יהיה נמוך בעבירות כה חמורות כמו השחיתות הציבורית". המבקר קרא ליועץ מזוז, שהשתתף בכנס: עליך לערער במקרים בהם רמת הענישה אינה מספקת

"לא יתכן שרף הענישה יהיה נמוך בעבירות כה חמורות כמו השחיתות הציבורית, שאליה אני יכול להפנות זרקור. שפיטה וענישה חמורה מאד, היא צו השעה". כך אמר אתמול בערב (יום ה') מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, בכנס לרגל פרסומו של ספר חדש של מבקרת המדינה ושופטת בית המשפט העליון לשעבר, מרים בן פורת, העוסק בחוק יסוד: מבקר המדינה.

 

 צילום וידאו באדיבות חדשות ערוץ 10

 

מיכה לינדנשטראוס אמר בכנס, שבו השתתפו גם היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז ונשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק, כי בתי המשפט בישראל קבעו רף נמוך מדי בענישה על עבירות השחיתות.

 

הכנס נערך בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים. "לא יתכן שהרף יישאר בעבירות הללו כפי שהוא כיום. לא יתכן שרף הענישה יהיה נמוך בעבירות כה חמורות כמו השחיתות הציבורית שאליה אני יכול להפנות זרקור", הוסיף המבקר.

 

לינדנשטראוס קרא ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שהשתתף גם הוא בערב, לפעול בנושא: "אם הענישה אינה מספקת את אינטרס הציבור, זהו תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה להפעיל את סמכויות הערעור שלו. אני בטוח שערכאות הערעור ימצאו את הדרך להחמיר בענישה שבתי המשפט הנמוכים יותר טעו בה".


משמאל לימין: לינדנשטראוס, ברק ומזוז (צילום: גיל יוחנן)

 

אתמול נפגשו לינדנשטראוס ומזוז כדי לדון בדרכי שיתוף הפעולה ביניהם. "מאבק החברה לטוהר המידות מחייב אחידות של גופי האכיפה בישראל – הפרקליטות, המשטרה, היועץ המשפטי לממשלה ומבקר המדינה, אמורים להשלים זה את זה בפעילותם", אמר מזוז.

 

הוא הוסיף: "בתהליך שבו המבקר מעביר כל חומר שבו עולה חשד לפלילים ליועץ המשפטי לממשלה, כך על היועץ להעביר למבקר כל אירוע בו מתגלה צורך לקיים ביקורת. ליועץ המשפטי לממשלה אין את הכלים שיש למבקר לבצע זאת, ואם לא יהיה שיתוף פעולה בין שני הגופים הללו, דברים יפלו בין הכיסאות". עם זאת, הוסיף מזוז, כי היועץ אינו יכול כדבריו, "לחקור חקירה פלילית ולבדוק בדיקה משפטית כל חשד לאי סדר. יש דברים שבאופיים מתאימים לבדיקת המבקר. אחר כך זה יכול לחזור ליועץ המשפטי לממשלה. שיתוף הפעולה קריטי במאבק שתי המערכות נגד השחיתות וחוסר הטוהר", אמר מזוז.

 

מבקר המדינה אמר כי לדידו, עצמאות מבקר המדינה גדולה מזו של מערכת המשפט והדגיש כי על היועץ המשפטי לממשלה להעביר לידי המשטרה "בזמן אמת", כהגדרתו ממצאים המעלים חשד לפלילים "כדי לעקור מן השורש את תופעת השחיתות". מזוז מצדו לא נותר חייב ואמר כי "חובת הממשלה לדון בכובד ראש בממצאי המבקר, אך זכותה שלא לאמצם. לממשלה יש רשות להחליט החלטה שאינה מיישמת החלטה של מבקר המדינה".

 

על הפרק: שחיתות בכנסת

 

בימים האחרונים, כזכור, עמדה הכנסת במוקד דיווחי השחיתות. חבר הכנסת עמרי שרון, בנו של ראש הממשלה, הודה בפתח משפטו בעבירות על חוק המפלגות, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועדות שקר בפני מבקר המדינה.

 

חבר הכנסת יחיאל חזן צולם נכנס עם ליווי למחסן הכנסת - ושם נותר לבדו. לאחר מכן נעלמו מערכות הצבעה ישנות בהן הצביע הח"כ בפרשת ההצבעות הכפולות בהן הוא חשוד. הוא הכחיש תחילה אך לבסוף התרצה והחזיר את הציוד. כעת בודקת המשטרה אם ניסה לשבש את חקירת ההצבעות הכפולות.

 

אתמול, לעומת זאת, הודה חבר הכנסת יאיר פרץ במסגרת עסקת טיעון כי הגיש למכללת ברלינגטון עבודת גמר שאותה כלל לא כתב. בתמורה להודאתו נמחק מכתב האישום המקורי האישום שהוא ניסה לקבל תעודות אקדמיות מאוניברסיטת בר אילן מבלי ללמוד. בית המשפט נענה לבקשת סניגורו לבצע תסקיר ועדיין לא להרשיעו. פרץ: "90% מהאנשים מעתיקים בבחינות כפי שאני עשיתי"


פורסם לראשונה 17/11/2005 20:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
להחמיר. לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
המבקר משלים את פעולת הפרקליטות. מזוז
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
השתתף בכנס. ברק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים