שתף קטע נבחר
 

השפעותיה הבריאותיות של הנתינה לזולת

לתמיכה ועזרה חברתית ישנן השפעות חיוביות מרחיקות לכת על בריאותו של הנתמך - אבל גם התומכים, ובעיקר התומכות, זוכים ליתרונות בריאותיים לא מבוטלים

מחקרים רבים בעבר הראו כי לתמיכה חברתית ישנן השפעות חיוביות מרחיקות לכת על בריאותו של הנתמך. כעת, ממחקר המתפרסם בכתב העת Journal of Personality and Social Psychology על ידי Ari Vaananen ועמיתיו מתברר כי גם התומכים, ובעיקר התומכות, זוכים ביתרונות בריאותיים לא מבוטלים.

 

במחקר נטלו חלק 753 עובדים המועסקים במגוון מקצועות (מורים, רופאים, אחיות, פקידים, ועובדי ניקיון) על ידי עירייה מקומית באחת מהעיירות בפינלנד. נתונים שונים על אודות תפקודם הבריאותי והחברתי של משתתפי המחקר נאספו בשלוש נקודות זמן: בנקודת הזמן הראשונה בין השנים 1991-1990 ובנקודת הזמן השנייה ב-1993 מילאו המשתתפים פעמיים סידרת שאלונים בהם נבחנו בריאותם הגופנית, התנהגויות הקשורות לסיכון בריאותי (עישון, צריכת אלכוהול ופעילות גופנית) ועבודתם.

 

כמו כן השיבו המשתתפים על שאלות שבחנו את רשת התמיכה החברתית שלהם. לבחינת גודל הרשת החברתית, כל משתתף התבקש לכתוב את שמות האנשים המהווים עבורו את רשת התמיכה החברתית על פני שלושה מעגלים קונצנטריים (בעלי מרכז משותף), כאשר הוא עצמו נמצא במרכז. האנשים הרשומים במעגל הקרוב ביותר הם אלה הקרובים לו ביותר, ובלעדיהם אינו יכול לדמיין את חייו וכך הלאה.

 

בנוסף מילאו המשתתפים שאלון של תמיכה חברתית שכלל שאלות כמו "על מי אתה יכול לסמוך כשרע לך? (בן זוג, חבר, קרוב, עמית לעבודה, אדם אחר)?".

 

לבסוף, לבחינת ההדדיות ביחסיהם החברתיים, התבקש כל משתתף לציין את שמם של עד עשרה אנשים שהם החשובים ביותר עבורם. עבור כל אחד, התבקשו המשתתפים לציין אם במערכת יחסיהם עם אותו אדם הם מעניקים יותר תמיכה מאשר הם מקבלים, מקבלים יותר תמיכה מאשר מעניקים או מקבלים ומעניקים מידה זהה של תמיכה.

 

בנקודת הזמן השלישית בין השנים 2001-1993 נאספו עבור כל משתתף נתונים על היעדרויות מן העבודה בגין מחלה.

 

מממצאי המחקר עולה כי נשים שדיווחו כי הן מעניקות יותר תמיכה מאשר מקבלות היו בריאות יותר (נעדרו פחות מן העבודה בגין מחלה). לעומת זאת הגברים הבריאים יותר (אלה שנעדרו פחות מעבודתם בגין מחלה) היו דווקא אלה שדיווחו כי הם מקבלים יותר תמיכה מאשר הם מעניקים. נתונים אלה מתקבלים גם כאשר מביאים בחשבון גורמים שונים (כמו מצב בריאות התחלתי, התנהגות בריאותית מסוכנת וכדומה).

 

מהו ההסבר לדפוס השונה שהתקבל עבור נשים וגברים? למעשה, אין לחוקרים הסבר ממצה לתוצאות, אך הם מעלים את הסברה כי מאחר שהחברה המערבית מצפה מנשים לתפקד כתומכות ביחסים בינאישיים, ייתכן שמתן תמיכה לזולת מחזק את ביטחונן העצמי של נשים ואת הערך העצמי שלהן כמו גם את ההכרה וההערכה שנשים זוכות לה בתוך הרשת החברתית שלהן. תחושות פסיכולוגיות חיוביות אלו מביאות גם לבריאות טובה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי גל
עזרה לאחר - עוזרת גם לתומך
צילום: מוטי גל
מומלצים