שתף קטע נבחר

הכנסת והנשיא הסכימו: בחירות ב-28 במרס

בתום יום ארוך של ויכוחים בין הנשיא לכנסת, מי מהם יחליט על פיזור הכנסת, אישר מזוז את הפשרה, לפיה הבחירות יתקיימו סופית ב-28 במרס. נראה כי מפלגת שרון תישאר עם השם "אחריות לאומית", שהוכרז תחילה כשם זמני בלבד אך זכה לאהדה בציבור

הבחירות יתקיימו ב-28 במרס, ורה"מ יוכל בינתיים למנות שרים. זו הצעת הפשרה שהתקבלה היום (ג') בערב, לאחר סאגה ארוכה סביב מועד הבחירות.

 

הוויכוח התמקד בשתי בעיות שנפתרו הערב: הראשונה, מועד הבחירות. שרון רצה את הבחירות מוקדם ככל האפשר, כדי לנצל את האהדה לה הוא זוכה כעת בציבור. הכנסת דרשה כי הבחירות יתקיימו ב-28 במרס - ובנושא זה הכנסת ניצחה. בנושא השני, מינוי שרים, ניצח רה"מ את הכנסת: עכשיו הוא לא זקוק להסכמתה לשם מינוי שרים. 

 

לאחר שהנשיא משה קצב נתן את הסכמתו לפשרה, אישר היועץ המשפטי אישר את הפשרה בהתייעצות טלפונית עם יו"ר הכנסת ראובן ריבלין ועם יו"ר ועדת החוקה מיכאל איתן.

 

איתן אמר בעקבות קבלת הצעת הפשרה כי "גם בימים של פילוגים ומריבות ערב הבחירות אפשר להגיע להסכמה". לדבריו, "היתה בכנסת הסכמה נדירה של 84 חברי כנסת ללא מתנגדים, והסכמה בין הרשות המחוקקת למבצעת בנוגע למה גובר על מה – צו או חקיקה בכנסת".

 

מחר תביא הכנסת הצעת חוק לפיזור הכנסת, המושתתת על הסכם הפשרה.

 

קצב: "שרון אמר שהוא חושש להישאר עם 5 שרים"  

 

נשיא המדינה קצב מצא עצמו נגרר לוויכוח שמהותו פוליטית - אולם הצליח לחלץ עצמו מהתערבות במאבקים הפוליטיים. בתדרוך שקיים אמר כי "יו"ר הכנסת הודיע לי שהקפיא את המשך הדיונים על הצעות החוק לפיזור הכנסת מתוך כבוד למוסד הנשיאות. אני רוצה להבטיח כי מועד הבחירות יהיה מקובל על הכנסת ולכן התאריך המועדף הוא 28 במרס. אני רוצה להיות בטוח שלא ייעשה ניסיון לא אמיתי לנצל פרצות בחוק או אי הבנות בחוק לצורך תועלת פוליטית. ראש הממשלה הביע חשש כי עלול להיוותר לעם 5 שרים בלבד ולדעתי אי אפשר עם המגבלה הזו לנהל באופן תקין את המדינה".  

 

הנשיא הסביר כי הממשלה חוששת, שהצעות החוק לפיזור הכנסת תוביל אותה להיכנס למו"מ פוליטי על הצורך במינוי שרים חדשים - ואילו הכנסת חוששת שלא תהיה כל ביקורת על הממשלה בעניין מינוי השרים.

 

הנשיא גם מצא עצמו גם במרכזה של תסבוכת חוקתית, והלקח מכך לדבריו הוא, שהנשיא יהיה חייב בעתיד את שירותו של יועץ משפטי שמקובל על כולם. קצב סיפר כי בעקבות המשבר, "התייעצתי עם נשיא בית המשפט לשעבר שמגר, ובכוונתי להתייעץ גם עם נשיא בית המשפט הנוכחי אהרון ברק. בעתיד חייב לעמוד בפני הנשיא יעוץ משפטי שמקובל על כולם".

 

בהסכם הפשרה הוחלט כי הנשיא יהיה רשאי להוציא צו לפיזור הכנסת עד לתאריך 8 בדצמבר. אם יוצא הצו - יפקע חוק פיזור הכנסת, ושרון יוכל למנות שרים מכוח חוק יסוד הממשלה, ללא צורך באישור הכנסת. יו"ר סיעת מרצ-יחד, ח"כ זהבה גלאון, אמרה כי "אני מצפה ששרון ימנה רק שרים החיוניים לניהול המדינה, ולא כאלו החיוניים לממשלתו החדשה".

 

בכל זאת, "אחריות לאומית"

 

ובינתיים, גורמים בסביבתו של ראש הממשלה, אריאל שרון, אמרו כי הנטייה היא לקרוא למפלגה החדשה "אחריות לאומית". זאת, לאחר שביומיים האחרונים נבדקו אפשרויות שונות לשם, כולל השם "קדימה", אולם בדיקות שנערכו בקרב הקהל מגלות כי מדובר לדבריהם בשם ראוי.

 

מוקדם יותר היום הגיש השר מאיר שיטרית ליו"ר ועדת הכנסת בשם 14 חברי סיעה את מסמך ההתפלגות הרשמי והודעה על הקמת סיעה נפרדת בשם "אחריות לאומית". במסמך נאמר כי השם עוד עשוי להשתנות, אבל הסיעה תישאר. שיטרית אמר כי "אני עושה זאת בלב כבד. המסגרת הפוליטית אינה הדבר החשוב, אלא קביעת סדר היום והבאת שלום עם רצון לטפל ברצינות בנושאים כלכליים וחברתיים בישראל".

 


מסמך התפלגות הסיעה החדשה

 

מקורבי שרון מעוניינים לקיים את הבחירות מוקדם ככל האפשר, כדי לא לאבד מומנטום, ורוני בר-און מקורבו של ראש הממשלה אמר היום כי הבחירות צריכות להתקיים ב-8 במרס ולא ב-28.

 

שרון שוחח היום עם מלך ספרד, חואן קרלוס, שהתקשר על מנת לבקש ממנו שישתתף בכנס העשור לכינוס ועידת ברצלונה. שרון אמר כי היה שמח להשתתף, אך לא יוכל לעשות זאת עקב המצב הפוליטי.

 

לוועידת העשור של ברצלונה אמורה היתה ישראל להביא תשעה פרויקטים אזוריים למזרח התיכון, המשותפים לישראל, אחת ממדינות ערב ומדינה אירופית. בראש המשלחת אמור לצאת שר החוץ וסגן ראש הממשלה, סילבן שלום. אולם לאור ההתפתחויות הפוליטיות הדרמטיות השבוע בישראל, לא ברור אם גם הוא יצא לוועידה. במשרד החוץ בוחנים עתה את הסוגיה.

 

הבחירות בליכוד: ב-19 בדצמבר

 

היום בצהריים כינס יו"ר הזמני של הליכוד, השר צחי הנגבי, את המועמדים לראשות המפלגה ונציגיהם. ארבעה מן המועדים הגיעו: בנימין נתניהו, עוזי לנדאו, ישראל כץ ומשה פייגלין. לאחר דיון הושגה הסכמה לערוך את הבחירות לראשות המפלגה ב-19 בדצמבר. סיבוב שני ייערך, אם יהיה צורך בו, ב-22 בדצמבר, ואילו הבחירות לרשימה לכנסת יהיו ב-3 בינואר סילבן שלום הוביל קו שדרש לדחות את הבחירות למועד מאוחר יותר, אולם בסופו של דבר התיישר גם הוא על פי פשרה שהשיג השר דני נווה.

 

כעת יוצאת בליכוד מערכת הבחירות הקצרה והאינטנסיבית, כאשר לפי שעה שישה מועמדים על קו הזינוק.

 

מוקדם יותר היום הודיע ח"כ דוד טל, כי הוא מצטרף למפלגתו החדשה של שרון. שרון נפגש אחר הצהריים עם טל והציע לו להצטרף למפלגה ואמר כי הוא רואה חשיבות רבה בצירופו, שכן הוא יהווה נדבך חשוב בפעילות החברתית והדתית של המפלגה החדשה. טל הודיע כי הוא מקבל על עצמו את העקרונות החברתיים והמדיניים של המפלגה של שרון. גם ח"כ יוסף פריצקי אמר הערב בשיחה עם ynet כי הוא לא פוסל הצטרפות למפלגה החדשה.

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"אחריות לאומית"
צילום: רויטרס
צילום: גיל יוחנן
קצב. הגיע לפשרה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים