שתף קטע נבחר

חגיגה ברפיח: 1,587 בני אדם חצו את המעבר

בפעם הראשונה נפתח מעבר רפיח תחת שליטה פלסטינית. האיחוד האירופי, המפקח על המעבר, מסר שביום הראשון חצו 1,587 בני אדם. שליח האיחוד, מארק אוט: "זה רגע היסטורי. חירות של ממש". קופי אנאן משבח את ישראל

יום היסטורי בעזה: הפלסטינים ברצועת עזה חגגו את פתיחתו של מעבר רפיח, ועל פי דיווחי האיחוד האירופי חצו אותו ביממה האחרונה 1,587 תושבים. פתיחת המעבר, תחת ניהול פלסטיני, התאפשרה בעקבות ההסכם שהושג לפני כשבועיים בין הפלסטינים לישראל.

 

צילום וידאו: רויטרס 

 

15 פקחים מאיטליה, רומניה, לוכסמבורג ודנמרק מפקחים כעת על המעבר, ובהמשך יגיע מספרם ל-70. "אנחנו מאד שמחים היום", אמרה היום (שבת) כריסטינה גאלאץ', דוברת מחזיק תיק החוץ של האיחוד, חאווייר סולאנה. "הכל הלך חלק ביום הראשון להפעלת המעבר על ידי הפלסטינים".

 

המעבר יפעל למשך ארבע שעות בכל יום, כשבאופן הדרגתי יוארך מספר השעות עד להשלמת כל הסידורים וההכנות - כולל בדיקה של הערכות המשקיפים האירופים, זאת כדי שניתן יהיה להפעילו 24 שעות ביממה כפי שסיכמו הצדדים.

 

עבור הפלסטינים, זה היה ציון דרך. הראשון שחצה את המעבר היה ג'יהאד זענון (30), עובד של הרשות. "זו היתה פתיחת עידן חדש ואופק חדש". הוא נסע למצרים לבקר את קרובי משפחתו.


המונים המתינו מהבוקר (צילום: איי.אף.פי) 

 

מי ששמח במיוחד על פתיחת המעבר הוא ג'מאל א-דורה, שבנו מוחמד נהרג בזרועותיו בימים הראשונים של האינתיפאדה אשר תמונתו זיעזעה את העולם. א-דורה היה מנוע בשנתיים הראשונות מלעבור דרך מעבר רפיח כדי לצאת לטיפולים רפואיים במצרים, טיפולים שהוא עובר מאז המקרה בספטמבר 2000.

 

א-דורה אמר ל-ynet שפתיחת המעבר מהווה הקלה עצומה. "סוף סוף אוכל לצאת לטפל בעצמי, מבלי שהישראלים יגידו לי אתה מנוע ביטחונית מלצאת ולעבור במעבר, כפי שהיו אומרים לרבים מן הפלסטינים. תודה לאל זה נגמר ותודה לאל שאנחנו יכולים לצאת לחופשי מבלי שאף אחד ימנע זאת מאיתנו באופן שרירותי, זה יום גדול ואני מקווה שכך תשתחרר כל האדמה הכבושה שלנו אינשאללה".

 

רבים המתינו במעבר כבר משעה 6:00 בבוקר, למרות שהוא נפתח רק בצהריים. חלקם ביקשו לעבור לפגוש את קרובי משפחתם, חלקם סטודנטים וחלקם חצו את המעבר לצורך קבלת טיפול רפואי. רבים חצו את המעבר לראשונה בחייהם. רוב העוברים נזקקו רק לתעודת זהות פלסטינית. חלק מהעוברים, גברים בני 18 עד 40, נזקקו לוויזה.

 

שליח האיחוד האירופי למזרח התיכון, מארק אוט, הביע תקווה שפתיחת המעבר "תפתח את הדלת לעתיד עבור הפלסטינים. זה רגע היסטורי. לראשונה מזה זמן רב, הפלסטינים יכולים לשלוט על גבולותיהם. זה חשוב מאוד. לא זו בלבד שאנשים יוכלו ליהנות מחופש תנועה, זו חירות של ממש".

 

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, פרסם הודעה ובה שיבח את פתיחת המעבר. אנאן שיבח את "ההחלטה החשובה של ממשלת ישראל שפתחה את המעבר".

 

אתמול ערכו הפלסטינים טקס חגיגי לכבוד פתיחת המעבר. בכניסה למתחם תלו המארגנים שלט גדול עליו נכתב: "מעבר רפיח - שער הפלסטינים אל החופש". התפיסה הזו הדהדה גם בדברי יו"ר הרשות, אבו מאזן: "לא ניתן שעזה תהיה כלא גדול למיליון וחצי פלסטינים. היום עם פתיחת המעבר זה מתחיל לקרות, ואנו מקווים להתקדמות העניינים בנוגע למעברים האחרים ואינשאללה פתיחת המעבר הבטוח מהגדה לרצועה". הוא הוסיף כי הפלסטינים לא יתנו שעזה תהיה ההתחלה וגם הסוף.

 

"זה חלום קטן שהוא חלק מההתקדמות בדרך למדינה הפלסטינית העצמאית, שבירתה ירושלים. רק אז נירגע ורק אז יירגעו השהידים שלנו וכל בני עמנו", אמר אבו מאזן בנאומו, "ההישג שאנו חוגגים היום שייך קודם כל לשאהידים, לפצועים, לאסירים ולכל בני העם הפלסטיני, שהקריבו הרבה במאבק הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עוברים למצרים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פיקוח בינלאומי ברפיח
צילום: איי פי
צילום: איי פי
חוצים
צילום: איי פי
מומלצים