שתף קטע נבחר

 

לשרון ולשלום אין זמן לוועידה בינלאומית

למרות פניה מצד מלך ספרד החליט אריאל שרון להישאר בארץ ולהתמקד בפעילות הפוליטית, וכך גם סילבן שלום שמעדיף להתכונן לפריימריז בליכוד. 27 מדינות יקחו חלק בוועידה המשותפת וידונו ביוזמות לקידום השלום, היציבות ופיתוח איזור הים התיכון

מבוכה לישראל בפסגת ברצלונה של מדינות האיחוד האירופי ומדינות המזרח התיכון שתחל מחר (יום א'), זאת לאחר שגם ראש הממשלה וגם שר החוץ ביטלו את השתתפותם בה בעקבות ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות בישראל.

 

בפסגה ישתתפו בין היתר ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר ונשיא צרפת, ז'אק שיראק. במקומם של אריאל שרון וסילבן שלום יעמוד בראש משלחת ישראל ממלא מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שיגיע מברית של נכדו בניו-יורק.

 

המשלחת הישראלית לוועידת ברצלונה אמורה להציג תשעה מיזמים משותפים עם מדינות ערב ואירופה, לקידום השלום והיציבות באיזור. ראש הממשלה אמור היה לעמוד בראש המשלחת, אך למרות פנייה אישית אליו מצד מלך ספרד, חואן קרלוס בשבוע שעבר, הוא הודיע שלא יגיע לוועידה. שרון ביקש מהשר שלום לעמוד בראש המשלחת במקומו, אך הערב הודיע האחרון כי גם הוא לא יוכל לצאת לאחד האירועים המדיניים החשובים ביותר לאחרונה באירופה ובמזרח התיכון.

 

שני האישים, שרון ושלום, נמנעו מלצאת לברצלונה מחר בשל ההתפתחויות הפוליטיות האחרונות בישראל. שרון מוביל השבוע את המהלכים הראשונים של מפלגתו החדשה, "קדימה" ובהם גיוס אישים לרשימה. שלום לעומתו, אשר הכריז על מועמדותו לראשות הליכוד במקום שרון, נמצא 24 ימים לפני הפריימריז במפלגתו. מצבו הפוליטי על פי הסקרים האחרונים בכי רע ונראה כי נסיעה ולו ליומיים לספרד, תפגע קשות בצעדים הראשונים של הפעלת מטהו.

 

גורמים בישראל הביעו השבוע חשש כי אי הגעתו של שר החוץ, סילבן שלום, לוועידת ברצלונה תגרום למתיחות מסויימת בין ישראל לספרד. זאת, לאחר שהספרדים נאלצו להשתמש ב"נשק כבד" מבחינתם ולפנות לראש הממשלה שרון באמצעות המלך, חואן קרלוס, אולם כאמור גם פניה זו לא השיגה את יעדה.

 

לאחר סירובו של שרון וקביעת המועד לבחירות חששו גורמים שונים כי אם שר החוץ יבחר להישאר אף הוא בישראל ייפגעו הספרדים ובמיוחד שר החוץ, מיגל מוראטינוס, שניסה להפעיל את כל כובד משקלו בעניין בצינורות דיפלומטיים.

 

בישראל יש מי שרואים מזה זמן את תהליך ברצלונה כתהליך שהופך אט-אט למועדון אירופי-ערבי שממנו נדחקות ישראל וטורקיה. העובדה שראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, הנשיאה התורנית של האיחוד, הזמין את נשיא מצרים, חוסני מובארק, לשמש כיו"ר שותף של הוועידה רק העמיקה את הרגשות הללו בירושלים. אולם למרות זאת ההזמנה הבריטית המכובדת, הודיע הנשיא מובארק שלא יגיע לועידה בשל "הנסיבות הנוכחיות במזרח התיכון", כהגדרתו.

 

מהוועידה צפויים להיעדר, ככל הנראה, גם מלך מרוקו (בין היתר בשל מתיחות עם ספרד), עבדאללה מלך ירדן, נשיא סוריה בשאר אסד הנמצא בעין סערה בינלאומית ועמיתו ובן בריתו, אמיל לחוד.

 

בכנס שרי החוץ וראשי המדינה שיערך בברצלונה ב-27-28 בנובמבר יציינו השנה עשור ליוזמה. השותפות האירופית – ים-תיכונית הוקמה בוועידה של שרי החוץ אשר נערכה בברצלונה בנובמבר 1995. "הכרזת ברצלונה" שיקפה את היוזמה המשותפת לעשרים ושבע מדינות, אשר ביקשו ליצור קשרים בני-קיימא בין חופי הים התיכון. מטרת השותפות הינה קידום השלום, היציבות ופיתוח האיזור, שהינו בעל חשיבות אסטרטגית חיונית לאירופה.

 

המדינות האירופיות שייקחו חלק בוועידה הן אוסטריה, בלגיה, דנמרק, פינלנד, צרפת, גרמניה, יוון, אירלנד, איטליה, לוקסמבורג, הולנד, פורטוגל, הממלכה המאוחדת של בריטניה, ספרד ושבדיה. 12 השותפות הים-תיכוניות הן אלג'יריה, קפריסין, מצרים, ישראל, ירדן, לבנון, מלטה, מרוקו, הרשות הפלסטינית, סוריה, תוניסיה ותורכיה.

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
זה שמגיע. אולמרט
צילום: עטא עוויסאת
צילום: איי אף פי
וזה שנשאר. שלום
צילום: איי אף פי
מומלצים