שתף קטע נבחר

זעם במשפחות על פרסום תמונות מהעברת קברים

בצה"ל תיפתח חקירה, כיצד דלפו לפרסום באינטרנט תמונות מפינוי הקברים בגוש קטיף בעת ההתנתקות. המשפחות זועמות: "זה כואב, אין כבר אמונה במדינה. הבטיחו שלא יפרסמו את התמונות - ושוב הם לא עומדים מאחרי מה שהבטיחו"

כיצד הגיעו לתקשורת תמונות מפינוי הקברים בגוש קטיף? משפחות שיקיריהן היו קבורים בבית העלמין בגוש קטיף זועמות על כך שהתמונות שמתעדות את הוצאת היקירים מהקבר פורסמו היום (ב') באתרי אינטרנט. גם בצה"ל נדהמו לשמוע על כך.

 

בחלק מן התמונות נראים הקברים וכן אנשי הרבנות הצבאית כשהם עוסקים במלאכה הרגישה. פרסום התמונות הבוקר עורר מבוכה רבה, ובעקבותיו הורה ראש אכ"א על בדיקה בנושא. הקברים פונו במסגרת יישום תוכנית ההתנתקות, אך מטעמים מובנים הוחלט שלא לפרסמן.

 

ראש אכ"א, האלוף אלעזר שטרן, הוציא הודעה לפיה "צה"ל רואה בחומרה את פרסומן של התמונות ומצר על כל עוגמת נפש שייתכן ונוצרה בקרב המשפחות", והורה לבדוק כיצדו דלפו התמונות מפינוי בית העלמין.

 

סמי הילברג, אביו של החייל יוחנן הילברג שנקבר מחדש בניצן אמר ל-ynet לאחר פרסום התמונות: "זה כואב מאוד, זה מוריד את הביטחון שלנו במדינה, אין לנו כבר אמונה במדינה הזו". עוד הוסיף ואמר: "זה כמו כל דבר אחר שהצבא והמדינה לא מקיימים, אז למה בזה הם יקיימו? אנחנו גרים בקרוואן בשטח 40 מטר בעין צורים, על איזה קראווילות הם מדברים? קברנו את הבן שלנו עוד פעם, ישבנו שבעה, הבטיחו שלא יפרסמו את התמונות, הבטיחו שלא יהיה סיקור תקשורתי - ושוב הם לא עומדים מאחורי מה שאמרו".

 

תושבים מגוש קטיף טענו, שפרסום התמונות מהווה הפרה בוטה של הבטחה שניתנה על ידי הצבא. לדבריהם, בתמונות נראים אנשי חברת קדישא וחיילים כשהם מחייכים בעת הוצאת הגופות מהקברים.

 

תושבים אמרו כי הדלפת התמונות מתווספת לשורה של הבטחות שהובטחו למשפחות השכולות אך לא קוימו - ביניהן, לממן הוצאות למי שההלוויה החדשה גרמה לו הוצאות, כגון הבאת קרוב משפחה מחו"ל. עוד הובטח כי יתאפשר לשריין חלקת קבר להורים ליד יקיריהם במקום הקבורה החדשה - ועכשיו נאלצות המשפחות לשלם בעצמן עשרות אלפי שקלים.

 

המשפחות טוענות גם כי משרד הביטחון סירב להתיר למשפחות של חיילים שנקברו מחדש להוסיף את הכיתוב "נקבר מחדש בתאריך... לאחר שנעקר מקברו בגוש קטיף".

 

המשפחות מסרו כי "החקירה מתמקדת במציאת הש"ג שהדליף התמונות לפרסום, ולא בעצם הצילום, שנעשה בניגוד למה שהוסכם בעניין. נחכה לראות מהן המסקנות שיוסקו לגבי הבכירים במערכת הצבאית ובמשרד הביטחון שהשתתפו במעשה המביש ולגבי האחראים עליהם, וננקוט בצעדים המשפטיים הדרושים".

 

"פרסום התמונות ראוי לכל גינוי"

 

עוד בטרם תחילת תהליך פינוי בית העלמין מגוש קטיף הגדירו בצה"ל כי מדובר באירוע מורכב ורגיש ולכן גם קבעו כללים נוקשים בכל הקשור לתיעודו בין היתר נאסר על כתבים להגיע לקרבת בית העלמין. גם משפחות שכולות לא הורשו להיכנס לבית העלמין כאשר הרבנים ביצעו את המלאכה ובצה"ל ביקשו לסיים את המלאכה בצורה העדינה ביותר.

 

גורמים בצה"ל ציינו כי במהלך מלאכת פינוי הקברים הורשו גורמים מסוימים מתוך צה"ל לצלם את המקום, זאת - לצורך תיעוד פנימי שלא נועד להפצה, אף לא

למשפחות שקברי יקיריהן הועברו מהמקום.

 

בראש הבדיקה עליה הנחה ראש אכ"א, יעמוד קצין בדרגת אלוף משנה שיבחן את כל הגורמים שהורשו לצלם במקום ואת האפשרות כי התמונות הגיעו אל האינטרנט על ידם. כל הגורמים בצה"ל שעסקו במשימה באגף כוח אדם, בשלישות הראשית, ברבנות הצבאית ציינו היום כי פרסום התמונות ראוי לכל גינוי ויש להגיע ולמצות את הדין עם הגורמים שהפיצו אותם ולבדוק האם מדובר בצילום שנעשה ברשות או לאו.

 

"הכי חשוב כרגע - לעצור את התמונות"

 

עו"ד אסף מינצר מהפורום המשפטי למען ארץ ישראל אמר ל-ynet: "הדבר הכי חשוב לנו כרגע זה לעצור את התמונות. הזהרנו את ראש אכ"א האלוף שטרן שלא יפרסם את התמונות, והם הבטיחו לנו שהם לא יצולמו ולא יהיו מצלמות, אבל בסופו של דבר מה שמופיע בתמונות זה קצינים בכירים בדרגות בכירות שכולם עומדים ומחייכים בעת הוצאת הקבורים. הדבר מנוגד לחלוטין להסכמים שלנו".

 

עוד הוסיף וסיפר עו"ד מינצר: "אני מקבל טלפונים של משפחות שאומרות לי בבכי, רואים את הקברים של היקרים שלנו. אחת המשפחות גם אמרה לי רואים בתמונה את הקבר של הבן שלי". לדבריו, הם מחכים לתגובותו ופעולתו של ראש אכ"א ובכל מקרה הם מתכוונים לפעול אישית כנגד מי שהיה מעורב בהפצת התמונות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
בית העלמין בנווה דקלים לפני הפינוי
צילום: צפריר אביוב
מומלצים