שתף קטע נבחר

המבקר בודק אם וילנאי קיבל תרומות אסורות

על פי החשד, קיבל חבר הכנסת סכומים העולים על המותר בחוק מתורמים במהלך הבחירות האחרונות בעבודה. לשכת וילנאי: הכל חוקי. המבקר לינדנשטראוס רמז היום: בעקבות הדו"חות הבאים עשויים בכירים בשירות הציבורי לשלם על מחדליהם

מבקר המדינה חוקר חשדות לפיהם חבר הכנסת מתן וילנאי קיבל תרומות גבוהות מהמותר במהלך הבחירות האחרונות לראשות מפלגת העבודה. על פי החשד קיבל וילנאי סכומים העולים על המותר בחוק מתורמים בארץ ובחו"ל. במשרד המבקר אישרו היום (ה') כי מתנהלת חקירה בנושא. 

 

מלשכתו של וילנאי נמסר בתגובה: "וילנאי הוא המועמד היחיד שהגיש פירוט מסודר של התרומות שקיבל לקמפיין לראשות העבודה ושל הוצאותיו במסגרתו". לדבריהם, הכל נעשה לפי חוק ובהתאם לחוות דעות משפטיות.

 

מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, רמז כי בעקבות הדו"חות הבאים שהוא עומד לפרסם עשויים בכירים בשירות הציבורי למצוא עצמם משלמים מחיר אישי בשל מחדליהם, הוא ציין את החובה שעובדים בכירים ישאו באחריות לתוצאות מעשיהם גם במגזר הציבורי כפי שהדבר קורה במגזר הפרטי והוסיף שהדברים יבואו לידי ביטוי בדו"חות קרובים שהוא עומד לפרסם בין היתר בנוגע להתנתקות ולנעשה ברשויות המקומיות. השופט אמר את הדברים בכנס בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת חיפה.

 

המבקר פירט את עיקר השינויים שהוא מתכוון להכניס בעבודת המבקר. הוא ציין כי החליט להתמודד על התפקיד בעיצומה של תקופת כהונתו כנשיא בית משפט ממחוזי, מתוך תחושת שליחות. 

 

לינדנשטראוס ציין כי לא הספיק עדיין לעסוק בשינויים מבניים במשרד המבקר, בשל הצורך לבצע מספר בדיקות ופעולות ביקורת מיידיות. "החשיבות של דוחות בזמן אמת היא בלימת ההידרדרות", קבע. "לא ייתכן שנראה סלע שעומד להידרדר ולא נבלום אותו. לא ייתכן ששנתיים אחר כך נגיש דוח מלומד על הידרדרות הסלע ותוצאות ההידרדרות".

 

המבקר הוסיף כי זו הסיבה לביקורת מיידית בנושא ההתנתקות, הרשויות המקומיות, ודוחות נוספים שנמצאים כעת בהכנה. מאותה סיבה מינה צוות מיוחד שיעסוק במלחמה בשחיתות, בראשותו של הניצב בדימוס יעקב בורובסקי.

 

המבקר הודיע גם כי בסוף החודש יפרסם דו"ח נוסף, בנוגע לרשויות המקומיות, בו יבוא לידי ביטוי עיקרון נוסף שקבע כמבקר, והוא ההחלטה לפרסם את שמם של בעלי התפקידים שאליהם מתייחס הדוח. "בכירים ישאו באחריות אישית למחדלים", הדגיש המבקר. "לא ייתכן כי במגזר הציבורי יהיו אנשים שיהיו אחראים לתקלות, שבמגזר הפרטי היו מביאות לפיטוריו של אותו בכיר, וכאן הם ייוותרו בתפקידם רק משום שמדובר במגזר הציבורי".

 

"הנשק שלי הוא התקשורת"

 

עוד התייחס המבקר לתפקידה של התקשורת בביקורת המדינה, וציין כי פרסום הדו"חות ומעקב אחרי יישום ההמלצות ומסקנותיהם, היא הדרך היחידה להבטיח את יישומם. "הנשק היחיד והכלי היחידי שבידי המבקר הוא התקשורת. הוא לא יכול להוציא צווים. בלי התקשורת אין לדו"חות שום משמעות. היא הכלי המקשר בין המבקר לציבור".

 

לינדנשטראוס סיפר כי ויתר על תפקידו כנשיא בית המשפט המחוזי בחיפה באמצע הקדנציה מתוך הרגשת שליחות. "אמרתי לעצמי, בשעה הזו אתה יכול לתרום למדינת ישראל יותר בתור מבקר המדינה", אמר.

 

"מבקר המדינה של 2005 לא יהיה מבקר המדינה של השנים הקודמות. קודמי היו מבקרים טובים, אבל הדרישות השתנו. אנחנו לא יכולים להמשיך לחיות בהרגשה שבמדינה יש שחיתות. אי אפשר אי אפשר לחיות עם זה שמוסדות ציבור יעסיקו מאות בני משפחה. איפה השוויון? לאן נעלמה שיטת המכרזים שהנהגנו? גילינו מקרים של 24 בני משפחה שעובדים באותו מוסד ציבורי, האחד אחראי על השני. אנחנו כאזרחים לא יכולים לחיות ולהסכים עם זה".

 

בשיחה עם ynet אמר המבקר כי בימים אלה מגייס משרדו עובדים נוספים כדי להתמודד עם ביקורת בזמן אמת בעת הפריימריז הצפויים במפלגות השונות ובמהלך מערכת הבחירות בכל הנוגע למימון מפלגות ולנושאים נוספים שבאחריות המבקר. לנושא אחראי סמנכ"ל המשרד שמואל גולן.

 

משתתף אחר ביום עיון הוא פרופסור עירא שרקנסקי, מהאוניברסיטה העברית הציע לשלב בעבודת משרד המבקר גם מומחים מתחום מדעי המדינה והכלכלה, דבר שיהפוך לדבריו את דו"חות המבקר פחות בנאליים ויותר קריאים ומובנים, זאת בניגוד לדו"חות הנוכחיים אותם מכינים אנשים בעלי אוריינטציה משפטית בלבד.

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
השופט לינדנשטראוס. בכירים ישלמו
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: צביקה טישלר
וילנאי. המבקר חוקר
צילום: צביקה טישלר
מומלצים