שתף קטע נבחר

 

הקול הערבי של פרץ בדרך לשרון?

ראשי המטות הערביים במפלגת העבודה ייפגשו היום כדי לדון במעבר למפלגתו של שרון, "קדימה". אם יחליטו על הצעד, יגרפו עמם את המבנה הארגוני ופעילי השטח. המשמעות: סכנה גדולה לקול הערבי של פרץ

ראשי המטות של המגזר הערבי במפלגת העבודה ייפגשו היום (שבת) אחר הצהריים במג'דל כרום שבצפון, כדי לדון בנטישת מפלגת העבודה לטובת מפלגתו של שרון, "קדימה". ל-ynet נודע כי במטות הערביים נשקלת האפשרות לחצות את הקווים לטובת שרון ומפלגתו.

 

בפגישה ידונו ראשי המטות בנושא גם עם חבר הכנסת ראלב מג'אדלה, שנפגש שלשום עם שמעון פרס. גורמים בכירים בעבודה אמרו כי הנטייה היא להמליץ על העברת התמיכה של המטות ל"קדימה". משמעות צעד שכזה תהיה פגיעה קשה מאוד במפלגת העבודה ובעמיר פרץ.

 

בסביבתו של ח"כ מג'אדלה אמרו כי בפגישה עם פרס ביום חמישי נדונה גם האפשרות כי מג'אדלה יעבור ל"קדימה". אנשיו של פרס, מנגד, הכחישו את הדברים וציינו כי הנושא כלל לא נדון. עם זאת, מקורבים למג'אדלה לא פוסלים את האפשרות שבסופו של דבר יחליט ללכת בעקבות פרס ולחצות את הקווים.

 

אם יחליטו ראשי המטות במגזר הערבי להעביר את תמיכתם לשרון, יחד עם המבנה הארגוני ופעילי השטח, תהיה זו פגיעה קשה מאוד במפלגה ובעמיר פרץ, שזוכה במגזר לפופולריות גדולה. בעבודה הביעו גם חשש כי מצביעים בדויים בנגב, שמצביעים עבור מפלגת העבודה שנים רבות, מתכוונים לעבור ל"קדימה", יחד עם המצביעים רבים מהמצביעים במגזר הערבי.  

 

בתוך כך ייפגשו ביום ראשון לפגישה מכרעת ואולי אחרונה עמיר פרץ ואהוד ברק. מדובר בפגישה שעשוייה לקבוע באופן סופי האם ברק יתמודד על מקום ברשימה לכנסת. בשבוע שעבר קיימו השניים שתי פגישות תכליתיות, אך לא הצליחו להגיע לסיכום אופטימי. קרובים בסביבתם של השניים אמרו כי "המצב לא נראה טוב".

 

בין שני האישים מנסה בימים האחרונים לתווך גם חבר הכנסת שלום שמחון, שהודיע ביום חמישי כי הוא נשאר במפלגת העבודה כדי לסייע לעמיר פרץ.

 

לפי שעה לא ברור עד כמה תרומתו האלקטורלית של ברק משמעותית ועד כמה הוא נחוץ למפלגת העבודה. סקרים שנערכו באחרונה במערכת הפוליטית מצביעים על כך שברק עדיין נתפס כ"בעייתי" ולא כמי שיגרוף קולות. המחלוקות העיקריות בין ברק לפרץ, מעבר למחלוקות בתחום האידיאולוגי, עוסקות גם במעמד שיקבל ברק בצמרת מפלגת העבודה.

 

חבר הכנסת לשעבר ויצמן שירי הבהיר בראיון ל-ynet במהלך השבוע לאן נושבת הרוח. שירי אמר כי עמיר פרץ יצטרך להתנצל על הדברים שאמר על ברק בשנה החולפת ויצטרך להתייחס בכבוד לברק בקביעת מעמדו. בסביבתו של פרץ העריכו כי הסיכוי שהשניים יגיעו להבנות שיאפשרו לברק להתמודד בפריימריז הוא נמוך. גם מקורבי ברק אמרו דברים דומים.

 

עשיריה צפופה ורשימות חיסול

 

אבל כאן לא מסתיימות צרותיו של עמיר פרץ. בקרב בכירי המפלגה המכהנים כעת בכנסת, מתגבר המרמור, אך בעיקר החשש, כי מרוב הבטחות שהעניק פרץ לשמות החדשים במפלגתו ולאלה שהוא מעוניין בטובתם - ח"כים ותיקים יידחקו אל המקומות האחוריים של הרשימה במקרה בטוב, או החוצה לגמרי, במקרה הרע.

 

בכירים בעבודה, שלא נמנים על תומכיו של פרץ, אמרו בשיחה עם ynet כי אם בימים הקרובים, עד המועד האחרון להגשת טפסי ההתמודדות לרשימה לכנסת (בין השישה לשמונה בדצמבר, בכפוף לאישור לשכת המפלגה שתתכנס ביום ראשון) לא יגיע פרץ להבנות עם כמה מבכירי המפלגה - ייתכן וכמה ח"כים יחליטו לפרוש מהמפלגה או לבצע אקטים פוליטיים נקמניים נגד פרץ. בין הח"כים ששמותיהם הוזכרו כמצויים בבעיה, חלקם מזוהים עם אהוד ברק: קולט אביטל, אלי בן מנחם, דני יתום ואולי אפילו אפרים סנה, שלמרות התייצבותו לצד פרץ מאז בחירתו, מצוי בבעיה אלקטורלית לא פשוטה.

 

דני יתום כבר תקף ביום חמישי את פרץ והאשים אותו בהכנת רשימות חיסול. יתום טען בשיחה עם ynet כי ראה רשימה של ח"כים שעליהם ממליץ לכאורה פרץ לבוחרים ולאנשיו בשטח, ושמו לא הופיע בה. "לא ייתכן", הסביר יתום בזעם, "שאנשים ותיקים יידחקו החוצה. פרץ הבטיח שלא יהיו חיסולים, אבל עובדה שהשם שלי לא הופיע ברשימה הזו".

 

"איך הוא יקיים את ההבטחות שלו, אם בעשיריה שהוא רוצה לראות יש לו את שלי יחימוביץי, את אבישי ברוורמן, את יולי תמיר, את עמי איילון ואת אריה עמית?", תהו גורמים בכירים בעבודה. "על המקומות שיישארו יריבו אופיר פינס, בוז'י הרצוג, בנימין בן אליעזר ומתן וילנאי. ומה יהיה עם אנשים כמו דני עטר, עופר קורנפלד, אלון פינקס, ואבי שקד שחושבים שהם ייכנסו? איפה הם יהיו? בגלל המפקד הבעייתי שעשה עמיר, יש בעיה. במצב רגיל, כולם מתמודדים ואין מה להתבכיין. אבל זה לא מצב רגיל".

 

החשש המרכזי בקרב בכירי העבודה הוא כי מרוב הבטחות, אחרי הבחירות ימנה פרץ שרים בממשלה אפשרית עם שרון מקרב תומכיו ומקורביו. בניגוד לשלוש השנים האחרונות, בהן מרכז העבודה בחר את רשימת השרים, חוקת המפלגה קובעת כי כשיש יושב ראש מכהן - הוא זה הקובע את רשימת השרים.

 

"אם פרץ לא יגיע להבנה שאי אפשר לדחוף רק את האנשים שלו קדימה, אז תהיה בעיה", אומר בכיר בעבודה. "מי שמייעץ לו יוביל אותו שאולה. הבלון הזה של הסקרים היום יתפוצץ. בסוף, צריך להביא אנשים להצביע, ושלי יחימוביץ' לא תביא את האנשים".

 

ואם לא די בצרות הפוליטיות, שב והדגיש היו"ר לשעבר שמעון פרס עד כמה כור מחצבתו, מפלגת העבודה, אינו תואם למציאות הנוכחית. בראיון לתאגיד השידור הבריטי BBC אמר פרס: "לא עזבתי את עמדותיי ולא נטשתי את ערכי תנועת העבודה. שיניתי רק את המסגרת. המסגרת השנייה אינה מתאימה למציאות החדשה - קידום השלום בעדיפות עליונה. בעבודה משותפת עם שרון אנחנו יכולים להגדיל את סיכויי השלום. אחרי הבחירות אני מקווה שמפלגת העבודה תצטרף לקואליציה בראשות שרון".


פורסם לראשונה 02/12/2005 21:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
יאבד את הקול הערבי? פרץ
צילום: ירון ברנר
צילום: אתר הכנסת
בדרך לקדימה? מג'אדלה
צילום: אתר הכנסת
צילום: רויטרס
עם ברק. בלי הסכמות
צילום: רויטרס
מומלצים