שתף קטע נבחר

 

ועדת הכנסת החליטה: סלאח טריף נשאר

השר לשעבר, שהורשע בניצול מעמדו לקידום בקשה של חברו, ממתין להכרעה בערעורו ולקביעת בית-המשפט, האם יש קלון בעבירת השוחד. בכנסת הוחלט: בינתיים ימשיך לכהן

אחרי שהשאירו בכנסת את עמרי שרון מסיעת קדימה, החליטו היום (ב') הח"כים שלא לפגוע גם במעמדו של סלאח טריף, הח"כ החדש-ישן ממפלגת העבודה.

 

חבר הכנסת רשף חן (שינוי), פתח את הדיון ואמר כי "טריף הפך לח"כ מכוח החוק. הוא הואשם בעבירות שיש קלון במהותן ולא צריך את ועדת הכנסת, כדי שתקבע אם יש קלון בעבירות או לא. אין ספק שאדם כזה לא ראוי לכהן בכנסת ישראל. במידה ויזוכה, כפי שכולנו מקווים, הוא יוכל לשוב להיות ח"כ מן המניין".

 

טריף, בתגובה, כמעט והתחנן בפני חברי הוועדה, כאשר ביקש כי יניחו לו לכהן בתפקידו עד שיסתיים הליך הערעור שהגיש בבית המשפט המחוזי. "אני רוצה להזכיר לכם שבשעה שכיהנתי בממשלה ושמעתי על כוונת היועץ המשפטי להגיש נגדי כתב אישום, התפטרתי מייד", אמר טריף. "אחר כך דרשתי מהוועדה הזו להסיר את חסינותי, כדי שאעמוד לדין ואלחם על חפותי. מעולם לא הסתתרתי מאחורי חסינות כלשהי".

 

"הורשעתי על סמך עדות אחת ויחידה, של פקיד שהרס את עולמי בבת אחת", הוסיף. "עברתי ארבע שנים של סבל ועינוי בבית המשפט. אני ממתין בסבלנות להכרעה על הערעור שהגשתי . גזרתי על עצמי ריחוק מהכנסת, שממילא הולכת לבחירות. לא נשבעתי אמונים, ויתרתי על שכרי, שללו לי גם את הפנסיה. אני עומד בפני הכרעת דין, ופונה אליכם שתמתינו כמה שבועות. אל תקבלו החלטה נחפזת, כי החלטתכם יכולה להשפיע על שיקול הדעת של בית המשפט".

 

היועצת המשפטית של ועדת הכנסת הסבירה לנוכחים כי בסמוכתם המלאה להשעות את טריף. ח"כ סער דרש לשמוע מה עמדתה בנושא, אך היועצת סירבה לבקשתו ואמרה: "אני לא יכולה להגיד לכם איך להצביע, אך ברור כי החלטתכם חייבת להיות סבירה, אחרת נצטרך להגן עליה בבית המשפט".

 

בשלב זה התערב בדיון יושב ראש הוועדה, ח"כ רוני בר-און, שטען כי בית המשפט לא יתערב בשיקול הדעת של חבריה. הוא אף תקף את "הסחבת" בבית המשפט ואמר: "יש לי אי-נחת מהעובדה שהעניין הזה מונח לפתחה של ועדה של פוליטיקאים, כאשר גזר הדין ניתן לפני למעלה משנה וחצי. אם מערכת המשפט, שדורשת מאיתנו תשובה מהירה, לא יכולה לתת סעד לאדם שכל גורלו הפוליטי נתון לעניין זה - אני רואה בזה סוג של אדישות. אנחנו צריכים לשחרר עבור כולם את הלחץ".

 

טריף, השר הדרוזי הראשון בישראל, הורשע בעבירות של שוחד והפרת אמונים. הוא עירער על פסק הדין, והחלטה בעניין טרם התקבלה. בינתיים, משפרש עמרם מצנע מן הכנסת כדי לנהל את מועצת ירוחם, נכנס טריף במקומו לבית-המחוקקים. היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ביקש לא מכבר מבית-המשפט לקבוע כי בעבירות של טריף היה משום קלון.

 

ההסתבכות: ניצל מעמדו לקידום בקשת חברו

 

באפריל אשתקד גזר בית-משפט השלום בראשון-לציון שישה חודשי מאסר על טריף, שהורשע בדצמבר 2003 בעבירות של מתן שוחד, מרמה והפרת אמונים. חודשי המאסר הומרו בעבודות שירות ובנוסף, נדרש טריף לשלם קנס של 25 אלף שקלים.

 

מהרשעתו של טריף עלה כי בשנת 1999, כאשר שימש כיושב ראש ועדת הפנים של הכנסת, פעל להסדיר אזרחות ישראלית לידידו חוסני בדראן, תושב הרשות הפלסטינית. בדראן ניסה, משנת 1993 ואילך, להשיג אשרה ורשיון לישיבת קבע בישראל, אולם משרד הפנים דחה את בקשותיו.

 

השר טריף פנה למנהל לשכת האוכלוסין דאז במשרד הפנים, רפי כהן, עימו היה בקשרים אישיים. הוא ביקש ממנו לסייע לבדראן לקבל אשרה לישיבת קבע בישראל ובאחד המקרים אף הביא את בדראן לפגישה בלשכתו של כהן. השר לשעבר טילפן לכהן והשניים נדברו להיפגש על אם הדרך בכביש ירושלים-תל אביב. בפגישתם מסר השר לשעבר מעטפה למנהל לשכת האוכלוסין ובה 2,000 דולר - כשוחד על הסדרת האזרחות לבדראן.

 

בעקבות כך, נרשם בדראן באורח פיקטיבי במשרדי רשות האוכלוסין כגרוש מאשתו הפלסטינית, תושבת השטחים מאז שנת 1996. בו ביום נישא בדראן לילנה בוטיוגין, תושבת ישראל, בנישואים פיקטיביים.

 

לאחר קבלת הכספים הפנה כהן את בדראן ללשכת מינהל האוכלוסין בפתח תקווה ונקב בשמה של פקידה, אליה עליו לפנות. בדראן הגיש שם בקשה לאיחוד משפחות עם בוטיוגין. על אף שבדראן או בוטיוגין אינם תושבי פתח תקווה, פנה טריף טלפונית לסגנית מנהל הלשכה בפתח תקווה וביקש ממנה לטפל בנושא. גם כהן עצמו שיגר מספר תזכורות ללשכת מינהל האוכלוסין בעיר וביקש להתעדכן בהתקדמות הטיפול, אולם עקב התנגדות המשטרה, נענתה הבקשה בשלילה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים