שתף קטע נבחר

סכסוך עבודה במשרד החוץ: "המינויים נתפרים"

העובדים במשרד החוץ הכריזו על סכסוך עבודה, בגלל שלטענתם המינויים במשרד "נתפרים" מראש, ולא מתקיים דיון ענייני בנושא. בעיה קשה נוספת על הפרק: אי אפשר לפתוח את החלונות במשרד החדש

ועד עובדי משרד החוץ הכריז על סכסוך עבודה. זאת, בעקבות תחושת הוועד כי הרפורמה המתוכננת במשרד תקועה ולא תצא אל הפועל כפי שתוכנן. בעקבות ההכרזה כי הוא מפעיל את סכסוך העבודה (בו החל לפני כשבועיים), יוכל הוועד להכריז על עיצומים ושביתות באופן מיידי. ועד העובדים במשרד הכריז אתמול (א') על סכסוך העבודה לאחר ניסיונות למגעים עם הנהלת המשרד שנערכו בתקופה האחרונה, אך לא עלו יפה. הסכסוך אושר על ידי ההסתדרות ולפיכך יחייב את כל עובדי המשרד, למעט את העובדים במשרות אמון.

 

אחת הסיבות העיקריות לסכסוך, מצד הוועד, היא תחושה כי לא נמצאו עד כה פתרונות לשורה של בעיות, בעיקר בתחום המינויים. אחת הטענות המרכזיות של חברי הוועד היא כי המינויים שכבר מועלים לדיון בוועדות למעשה "נתפרים" מבעוד מועד, וכי לא נערך דיון ענייני בוועדת המינויים בעניינם של המועמדים: "למרות שמוטלת על חברי הוועדה חובת מקצועיות ותום לב, מעטים הם חברי הוועדה שטורחים לעיין בתיקם האישי של המועמדים", הסבירו גורמים במשרד. "מדובר בעצם לכאורה ב'משחק מכור'. חלק מעובדי הוועדה אף מודים בכך בפה מלא וללא כל בושה. התנהלות זו של ועדת המינויים ושל חבריה מביאה לכך שמועמדי ההנהלה זוכים כמעט תמיד לרוב אוטומטי, לעיתים תכופות, כאמור, ללא דיון של ממש", אמרו.

 

גורמים בוועד טענו עוד כי הסיבה שמינויים רבים מתעכבים היא בכך שטרם הושגה הסכמה מאחורי הקלעים למינוי: "משרה מובאת לדיון רק כאשר נוצרה קונסטלציה שמאפשרת זאת. במילים אחרות – נראה כי משרה מועלית לוועדה רק לאחר שהוברר מעל לכל ספק סביר כי הכל נסגר ונתפר מראש, וכי לא תהיינה 'הפתעות' לא נעימות".

 

"ההתנהלות אינה שונה משום מקום אחר" 

 

גורמים בכירים במשרד החוץ ביקשו לצנן את האווירה ולהסביר כי למעשה רוב העילות לסכסוך העבודה נפתרו מבעוד מועד, ואילו בדבר העילה שנותרה, קרי המינויים, אין העשייה במשרד שונה מאשר מבכל מקום אחר.

 

אותם גורמים הבהירו כי במוקד סכסוך העבודה ניצבות ארבע עילות מרכזיות: סיום מכסת המינויים לשנת 2005, מעבר בין מסלולי שירות במשרד, הסכמות לקראת מינויי 2006 וכן נושא חשוב נוסף: הסדרת עניין החלונות מבנה המשרד החדש - שנבנה כאשר אין אפשרות לפתוח את חלונותיו, והדבר מקשה על העובדים ומצריך מימון מיוחד מהמשרד.

  

לפי אותם גורמים, מרבית מינויי 2005 כבר הושלמו, סוכמו הבנות על מעבר בין מסלולים והסתמן פתרון התחלתי בעניין החלונות, אך סלע המחלוקת נותר בנוגע לוועדות המינויים של שנת 2006. הוועד מצדו תובע לצמצם ככל האפשר את מעורבותו של הדרג הפוליטי במשרד במינויים ובנושא זה כבר סוכם כי השר יישב רק בועדת המינויים העליונה (מתוך שתי ועדות) וכי ראש המטה הפוליטי שלו לא יישב באף אחת מהוועדות.

 

אולם לפי אותם גורמים, עיקר הסכסוך נותר בסוגיה מי יקבע את סדר היום ולמי למעשה תהיה את המילה האחרונה במינויים: "ועדת מינויים סטרילית לא קיימת בשום מקום בעולם. לכן, הוועד צריך להתעשת", אמרו הגורמים. הם אישרו אמנם שבמשרד נערכות שיחות התייעצות לא פורמליות לפני ועדות המינויים, אך אלה מקובלות בכל מקום ולדבריהם גם חברי הוועד אף נוטלים בהם חלק לעיתים. "התייעצויות לא פרומליות קיימות גם בוועדה למינוי שופטים. רוב הסוגיות כבר לובנו מראש", הדגישו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
הבניין החדש
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: סבסטיאן שיינר
החלונות לא נפתחים
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים