שתף קטע נבחר

נדחה אישור "תוכנית ספדי" לבנייה במערב י-ם

המועצה הארצית לתכנון ובנייה תמשיך לדון בנושא בישיבתה הבאה. מדובר בתוכנית לבנייה מאסיבית במערב ירושלים, שעוררה התנגדות חריפה מצד ארגוני הירוקים, חברי הכנסת ונציב הדורות הבאים

המועצה הארצית לתכנון ובנייה דחתה היום (ג') לישיבתה הבאה את הדיון באישור "תוכנית ספדי" לבנייה במערב ירושלים.

 

תוכנית ספדי היא תוכנית לבנייה עירונית מסיבית ברוב השטחים שסופחו לירושלים ממערב ב-1992. שטחה הכולל של התוכנית הוא כ-26,600 דונם, עליהם מתוכננת הקמתן של יותר מ- 20,000 יחידות דיור. התוכנית אמורה לחבר למעשה את יישובי מערב ירושלים למקשה אחת, למחוק את הגבעות החשופות וליצור רצף טריטוריאלי ש"בולע" בדרך חלק מיישובי עוטף ירושלים.

 

יזמי התוכנית ותומכיה הציגו אותה כפתרון הכרחי לבעיות שמהן סובלת ירושלים בגבולותיה הנוכחיים. לטענתם, הבנייה החדשה תחזק את ירושלים, בעיקר משום שעתודות הקרקע לבנייה למגורים בתוך העיר אוזלות.

 

לתוכנית הוגשו יותר מ-16 אלף התנגדויות שהגישו 14 חברי כנסת, פרופסורים ואנשי אקדמיה, ארגונים סביבתיים וחברתיים ואלפי אזרחים.

 

יצוין כי 48 חברי כנסת הניחו בימים אלו על שולחן הכנסת את הצעת חוק שימור הרי ירושלים. הצעת החוק שמה לה למטרה להגן על הרי ירושלים מפני פגיעה ופיתוח ולשמרם, בהיותם שטח פתוח בעל ערכיות גבוהה במיוחד, למען הבטחת רווחתם ואיכות חייהם של תושבי המדינה כולה בהווה ובעתיד.

 

נציב הדורות הבאים הסתייג

 

השופט בדימוס שלמה שהם, נציב הדורות הבאים בכנסת שיגר מכתב למנכ"ל משרד הפנים, אוסקר אבו ראזק, יו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, בו כתב כי ניתוח מסקנות דו"ח חוקר שהתמנה לדון בהתנגדויות מעלה כי אין בתוכנית כל מענה לצורכי ההתרחבות המשוערת של ירושלים לשנת היעד 2020.

 

שהם אומר, כי בתשובת הוועדה המחוזית לטענה שהתוכנית לא עושה די כדי להבטיח את ניצול העתודות הקיימות בטרם התפשטות מערבה, נטען שעל מנת לספק דיור לכ-134,500 נפש, תוספת אוכלוסייה לשנת היעד, במגזר היהודי, יש צורך בתוספת של כ- 45,000 יחידות דיור נוספות, לאכלוס עד לשנת 2020. מתוך אלו, ניתן יהיה, להערכת מתכננת המחוז, לבנות במסגרת תוכנית ספדי כ-5,500 בלבד. מכאן, שבכל מקרה, על מנת לספק את הדיור הנחוץ לתוספת האוכלוסייה לשנת היעד, תהיה חובה לבנות כ-40,000 יחידות דיור על ידי ניצול עתודות קיימות בדרך של עיבוי וציפוף.

 

עוד אומר שהם, כי מתגובת הוועדה המחוזית עולה כי למעשה אמורה התוכנית לספק מלאי תכנוני עתידי, בבעלות ציבורית, לטווחי זמן ארוכים ביותר. "נתונים אלו מעמידים בספק את נחיצותה בהתחשב במציאות הגיאופוליטית המשתנה במדינה. החשש הוא שיש בתכנית כדי לפגוע בריכוז המאמצים, הנחוצים ממילא, להתחדשות הפנימית של העיר", כותב נציב הדורות הבאים.

 

"משאב הקרקע נמנה על החשובים, הנדירים והיקרים שבמשאבים. זהו משאב סופי, מוגבל, שאיננו מתחדש, וכמעט כל פעולת בינוי או פיתוח נוגסת ממנו נתח נוסף אשר אינו ניתן להשבה. בישראל דרישה גבוהה לקרקעות לעומת היצע הולך וקטן. תכנון משאבי הקרקע בארץ חייב לכלול בחובו את הדאגה לטווחים רחוקים מאד ואף לא מוגדרים. תנאים אלו מחייבים אימוץ מדיניות מרחיקת ראות, אשר תכוון לניצול יעיל, חסכני וזהיר במשאב הקרקע", כותב השופט בדימוס שהם.

 

תגובת הירוקים

 

בתגובה לדחייה באישור התוכנית אומרת נעמי צור, מרכזת קואליציית הארגונים "ירושלים בת קיימא": "אנו מברכים על החלטת המועצה לדחות את מועד קבלת ההחלטה, עד לאחר שיתקיים דיון מעמיק בדו"ח החוקר שמונה לבדוק את ההיקף העצום של ההתנגדויות לתכנית. כל החלטה שתתקבל, חייבת להתחשב בדוח עתודות הקרקע של 'ירושלים בת קיימא', המראה כי יש חלופות הולמות לתכנית בתוך שטחי העיר, ללא צורך בבנייה שתחריב את הרי ירושלים. כמו כן אין מנוס מלערוך תסקיר השפעה על הסביבה לגבי המכלול של תכניות הבינוי וכביש הטבעת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הר חרת. מועד לפגיעה
צילום: גילי סופר
מומלצים