שתף קטע נבחר

סקר: מחצית מהקלפיות לא מותאמות לנכים

היעדר חניה מתאימה, פתח דלת צר מדי למעבר כיסא גלגלים והתעלמות מצרכי חירשים ועיוורים - המדינה נערכת לבחירות והנכים מקווים שהפעם יתחשבו גם בהם

בעוד פחות מארבעה חודשים ייערכו הבחירות לכנסת ה-17, אבל כבר עכשיו ברור שהמדינה אינה ערוכה כראוי, לפחות לא מנקודת מבטם של הנכים. מתברר כי מתוך 1,237 קלפיות ברחבי המדינה אשר אמורות להיות נגישות לנכים, כחמישים אחוזים בלבד עונות - לפחות באופן חלקי - על התנאים הנדרשים.

 

ועדת הרווחה של הכנסת ערכה היום (ד') דיון מיוחד בנושא נגישות הקלפיות לאנשים בעלי מוגבלות. יו"ר ארגון נגישות-ישראל, יובל וגנר, הציג בפני הוועדה נתונים מדאיגים מתוך סקר שנערך בבחירות האחרונות לכנסת ולרשויות המקומיות, מהם עולה כי מלבד העובדה שבחמישים אחוזים מן הקלפיות לא היו סידורי גישה לנכים, ב-25 אחוזים מהן גם לא הייתה חניה מתאימה.

 

בשישה אחוזים מן הקלפיות שאמורות להתאים לנכים נמצא פתח הדלת צר מדי למעבר כיסא גלגלים. ב-15 אחוזים מן הקלפיות לא הותקן שילוט מתאים עבור נכים וב-14 אחוזים לא הייתה עליה תקנית למדרכה עבור מי שנזקק לכך. וגנר דיווח לוועדה כי תלונות נוספות התקבלו בנוגע לבעיות בהצבעה עצמה, כגון אי אישור כניסה למלווה ואי הכרת הזכות להצבעה במעטפה כפולה במידת הצורך.

 

במקביל לממצאים המספריים סיפר וגנר בוועדה כי בקלפיות שכן הותאמו לנכים, נעשתה ההתאמה בעיקר לאנשים בעלי מוגבלות פיזית, מבלי להתחשב במוגבלויות אחרות כגון חירשות או עיוורון. "לדעתנו, חשוב מאד להגדיר מחדש מהי קלפי נגישה. קלפי כזו צריכה להיות מוגדרת רק באישור של יועצי נגישות הממונים על נושא", אמר.

 

ממלא מקום יו"ר הוועדה, ח"כ שאול יהלום, קבע כי בתקופה הקרובה תסייר ועדת הבחירות ברחבי הארץ ביחד עם נציגי ארגוני הנכים לצורך בדיקת נגישות הקלפיות, וקרא למפלגות השונות לשלב כתוביות לכבדי שמיעה בתשדירי התעמולה. "גם אנשים עם מוגבלויות הם אלקטורט", אמר יהלום.

 

 

בנוסף הציע ח"כ יהלום כי מספרי הטלפון של 18 הוועדות האיזוריות של ועדת הבחירות יפורסמו ביום הבחירות באמצעי התקשורת ויועברו לארגוני הנכים, על מנת שניתן יהיה לפנות אליהן במידה ומתעוררת בעיית נגישות באחת הקלפיות.

 

תמר אדרי, מנכ"לית ועדת הבחירות של הכנסת, אמרה בעקבות הצגת הסקר בדיון היום: "נדהמתי מהנתונים. אל ועדת הבחירות לא הגיעו תלונות ומכאן שגם לא יכולנו להתייעל במידה צורך. יש 8,500 קלפיות ברחבי הארץ, מתוכן 1,237 עונות על ההגדרה של קלפי נגישה לבעלי מוגבלויות בהתאם לחוק. יישובים קטנים פטורים מהחובה להעמדת קלפי נגישה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: עמית שאבי
ח"כ יהלום. הבטיח לסייע
צילום: עמית שאבי
מומלצים