שתף קטע נבחר

"המשת"פים - תופעה מגונה ונתעבת"

עורך העיתון הערבי סאות אל-חק ואל-חוריה תקף את הכוונה ליישב משתפי פעולה באום אל-קוטוף, ליד בקה אל-גרביה: "המשת"פים של הכיבוש הם נגע חברתי מסוכן ורע ותופעה מגונה ונתעבת". העיתון א-סינארה מדווח שצוות מיוחד במחוז הגליל של המשטרה החל במלאכת תחקור התושבים, אודות הפיגוע שביצע המחבל עדן נתן זאדה. ומי הרשימה החדשה שתנסה "לקרב את הלבבות בין יהודים לערבים"? סקירה שבועית

 

המשת"פים נופלים בין הכיסאות. במאמר המערכת השבועי שלו, התייחס עורך העיתון האיסלאמי, תאופיק מוחמד, לרצונה של ישראל ליישב את משתפי הפעולה באום אל-קוטוף. "המשת"פים של הכיבוש הם נגע חברתי מסוכן ורע ותופעה מגונה ונתעבת", כתב. "הם אלה אשר בגדו בעמם, בארצם ובדתם, בגדו באללה ובנביאו מוחמד... אלה אשר חסו בכוחו של הכיבוש, הטנקים, המטוסים והטילים, וכבשו את עמם יום אחר יום, הפכו כמו לימון סחוט לגמרי.

 

"מפעיליהם פועלים לשכן אותם בתוכנו. פעם מקצים להם חלקת קרקע בנגב, פעם בגליל, פעם במשולש ופעם מדברים על בניית כפר עבורם בנגב. בשבת האחרונה ארגנה הוועדה העממית של אום אל-קוטוף, כפר השוכן סמוך לבקה אל-גרביה, כנס והפגנה נגד יישוב המשת"פים בשטחם. ראויים לציון דבריו של ראש המועצה האזורית מנשה, אשר אום אל-קוטוף נחשבת לאחד מכפריו, ואשר תומך במאבק העממי של התושבים נגד יישוב המשת"פים. לגבריו, העדיפות הראשונה צריכה להיות מתן קרקעות לצעירי הכפר, כך שתיפתר מצוקת הקרקעות שלהם לפי כל דבר אחר. מדבריו ניתן להבין שרק אחר כך ניתן יהיה לפתור בעיות אחרות כמו יישוב המשת"פים.

 

"בעיית המשת"פים איננה בעיה רק של אום אל-קוטוף אלא של כל המגזר הערבי. קדמו לה בעיות דומות בנגב ובמקומות אחרים. לכן על כולנו לעמוד יחד מול הנגע הזה ולכן אנו מציעים לתושבי אום אל-קוטוף את הדברים הבאים: ראשית, להמשיך במאבק העממי, הלגיטימי והצודק. שנית, להציב אוהל מחאה על האדמות שתכוונים להקצות למשת"פים ולארגן תוכנית חינוכית, תרבותית, פוליטית ודתית בכל יום. שלישית, לדרוש מהמועצה האזורית לנקוט בעמדה תומכת וברורה בסוגייתם, שכן ידוע שכל רשות מקומית יכולה לבטל תוכניות מתאר וכדומה".

 

 

מתחילים בחקירה. לעיתון נודע כי צוות מיוחד של היחידה המרכזית של מחוז הגליל, אשר הוקם בעקבות הפיגוע בשפרעם בו רצח המחבל עדן נתן זאדה ארבעה מתושבי שפרעם ופצע רבים אחרים, החל במלאכת תחקור וגביית העדויות מתושבי המקום. העיתון דיווח כי כמה מתושבי שפרעם קיבלו זימון ממשרדי היחידה בעכו להתייצב בפניה וזאת לצורך חקירה לגבי נסיבות הפשע. הזימונים עוררו שאלות רבות לגבי כוונתה של הנהגת המשטרה ומנגנוני הביטחון האחראיים לחקירות. דובר משטרת הגליל קובי דוד, מסר בתגובה לעיתון כי הוטל איפול על פרטי החקירה בהסתמך על החלטת בית המשפט.

 

תחזית פסימית. "המחלות הכרוניות של המפלגות הערביות והקשר המתחדש בין המגזר הערבי למפלגות כמו 'קדימה' ומפלגת העבודה, יביא לירידה בייצוג הערבי בכנסת" כך אומר ד"ר אלי רכס, מנהל תכנית "קונרד עדנאואר" לשיתוף פעולה יהודי-ערבי באוניברסיטת תל אביב.

 

במהלך כנס שיתקיים השבוע באוניברסיטה, יוצגו ממצאים ומחקרים מיוחדים שנערכו בנושא ושיאששו את המגמות הללו. בהתייחסו לקשר המתחדש בין המפלגות הציוניות לציבור הערבי, אמר ד"ר רכס: "אין מדובר רק בעמיר פרץ אלא גם בקשר שבין מפלגתו של שרון למגזר הערבי... חוסר יכולתן של המפלגות הללו להכריז על איחוד ביניהם במסגרת רשימה משותפת, גורם לצל שאופף את החיים הפוליטיים הערביים. בהתאם למצב הנוכחי, מצב המפלגות הערביות והייצוג הערבי בכנסת ירדו באופן משמעותי" הוא הדגיש.

 

 

נערכים לתקופת הבחירות. עורך הדין מוחמד מחמוד פוקרא מהכפר בועיינה–נוג'ידאת, גילה כי בכוונתו להקים רשימה חדשה שתתמודד בבחירות לכנסת על קולותיהם של מצביעי המגזר הערבי. לדבריו, הוא יעמוד בראש הרשימה, אותה ייסד יחד עם חאלד עז א-דין דריני והיא עשויה לשאת את השם "ההנהגה הצעירה".

 

במהלך ראיון שהעניק ל'פנורמה' אמר פוקרא כי חברי הכנסת הערבים "איכזבו" אך מצד שני קרא לאיחוד הרשימות הערביות. "אחרי התייעצויות רבות ומחשבה מעמיקה החלטנו להקים רשימה שתתמודד בבחירות הבאות והדבר נבע ממספר סיבות: הסיבה העיקרית היא שהציבור הערבי מאס בחברי הכנסת הערבים. הם באים לציבור המצביעים רק בתקופה של הבחירות ולכן, מתוך תחושה של אחריות ושמירה על האינטרסים של החברה שלנו, החלטנו להתמודד. נפעל גם לסגור את הפער הקיים בקשר שבין היהודים לערבים במדינה ולקרב את הלבבות בין הצדדים". כשנשאל לגבי סיכוייו, אמר: "למרות מצוקת הזמן אנחנו אופטימיים".

 

פוקרא הוסיף כי שוחח כבר עם עמיתיו מקרב עורכי הדין בגליל, במשולש ובנגב, לקראת ייסוד התנועה. "פנינו לרשם המפלגות ואנו עמלים על ארגון שורותינו", אמר. "מרבית הרשימה שלנו תורכב מאקדמאים, דבר שישפיע בחיוב על המגזר הערבי. רבים התקשרו לברך אותנו על הצעד הזה, שיבחו אותנו ועודדו אותנו להמשיך בו".

 

 

בעד ריצה משותפת. מועד הבחירות המתקרב ואחוז החסימה הגבוה יחסית, מזמין שורה של הצהרות והצעות לקראת יום הבוחר. במסגרת זאת (וללא קשר לדבריו של פוקרא בעיתון 'פנורמה'), גילה מנהיג הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית, עבדאללה נימר דרוויש, כי הוא תומך בריצה משותפת של תנועתו עם תנועת בל"ד בראשותו של חבר הכנסת עזמי בשארה. "אין מניעה מיצירת ברית בין בל"ד לבין הרשימה הערבית המאוחדת (רע"מ) בראשותו של האח עזמי בשארה", אמר.

 

"ללא בן ברית, רע"מ תתקשה לעבור את אחוז החסימה ועבור בל"ד זה יהיה מצב מסוכן, כך שזהו מצב שאיננו מעוניינים בו", הוא אמר. "כבר נפוצו סיסמאות כי אם נפסיד בבחירות נרוויח בזירה הלאומית, אך זוהי סיסמת ניחומים. לדעתי, ברית משותפת של שתי הרשימות יכולה להניב שישה מנדטים בכנסת"

 

כשנשאל מה יהיה הבסיס לשיתוף פעולה בין רע"מ הפועלת על בסיס איסלאמי לבין בל"ד הפועלת לפי מצע חילוני, השיב נימר דרוויש: "הפעולה הפוליטית הפרלמנטרית פועלת תחת החוק הישראלי, ולא לפי חכם הלכה כזה או אחר, ולכן הברית תהיה על יסוד העקרונות הלאומיים אשר בהם תומכים שני הצדדים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מדליקים נרות לזכר הרוגי הפיגוע בשפרעם
צילום: רויטרס
צילום: ירון ברנר
שרון. איך ישפיע הקשר איתו על המפלגות?
צילום: ירון ברנר
צילום: רויטרס
המגזר מתעורר לקראת הבחירות
צילום: רויטרס
צילום: עטא עוויסאת
דרוויש. המאבק באחוז החסימה
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים