שתף קטע נבחר

רייס: יש רוב להחלטה נגד איראן במועצת הביטחון

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, מגלה כי "יש לנו את הקולות" להעביר הצעת החלטה נגד איראן במועצת הביטחון של האו"ם אך ארצות הברית ממתינה "שגם האחרים יגיעו למסקנה שמיצינו את האפשרויות הדיפלומטיות". לדבריה, "הנשיא הנוכחי של איראן נותן הרבה סיבות לחשוש מכוונותיה של ארצו"

על רקע תגובות להכחשת השואה של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, ולקראת חידוש שיחות הגרעין עם טהראן התראיינה אתמול (יום ו') מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, לכלי התקשורת בארצות הברית. לדבריה, ניתן להעביר במועצת הביטחון החלטה נגד איראן, אבל ארה"ב מצפה שמדינות נוספות יגיעו למסקנה שהמשא ומתן עם האיראנים חסר סיכוי.

 

בראיון לסוכנות הידיעות איי.פי נשאלה רייס על האפשרות לפעולה צבאית נגד איראן והשיבה: "הספקולציות אינן מועילות. אבל ברור שאיראן ונשק גרעיני, אפילו היכולת שיהיה לה נשק גרעיני, זה גורם מערער יציבות".

 

כנשאלה רייס האם היא מצפה שישראל תבקש מארצות הברית אישור לתקוף באיראן ענתה: "ישראל היא כמובן מדינה עצמאית ואיננו נוהגים לומר לישראלים כיצד להגן על עצמם". עם זאת, מיד מיהרה רייס להוסיף ש"ראש הממשלה שרון אמר שהדרך הטובה ביותר לפתור את הבעיה הזו היא בדרך דיפלומטית ובזה כולנו ממוקדים".

 

לדבריה, "דיפלומטיה היא לא רק משא ומתן - זה רק חלק ממנה. דיפלומטיה פירושה מאמץ בינלאומי ורב לאומי להבהיר לאיראנים את המחיר של הדרך שבה היא מתקדמת. יש לנו עדיין את הדרכים להתקדם בדיפלומטיה".

 

קונדוליזה רייס עצמה הבהירה כי היא אינה מאמינה שהמשא ומתן עם איראן יישא פירות: "אני לא רואה כל עדות שהאיראנים מעוניינים בעסקה שתהיה מקובלת על הקהילה הבינלאומית, שהיא ספקנית בצורה קיצונית לגבי הכוונות האיראניות. אסור לשכוח שפעם אחת האיראנים רימו לגבי מחוייבותם לדווח מה הם עושים. זו מדינה שדנה עם עבדול קאדיר חאן. וחאן אינו נמצא בעסקי תחנת כוח אזרחית".

 

"יש סיבות טובות שהאנשים חושדים בפעילויות האיראניות והחשד הזה מופגן בדרך שבה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מדווחת על שיתוף הפעולה האיראני", דברי רייס.

 

מזכירת המדינה אמרה לראשונה כי "האופציה של מועצת הבטחון קיימת, ולמעשה יש לנו את הקולות". מדוע ארה"ב לא מעלה את הנושא האיראני במועצת הבטחון באופן מיידי? "אנחנו מכירים בצורך שגם האחרים יגיעו למסקנה שמיצינו את האפשרויות הדיפלומטיות". בדבריה התכוונה רייס לסין ובעיקר לרוסיה, שתיים מחמש המדינות הקבועות ובעלות זכות הווטו במועצת הביטחון.

 

רייס הוסיפה כי "מתקרב היום שאנשים ייבחנו לעומק האם נותרו חיים במסלול המשא ומתן. השאלה היא האם איראן רוצה למצוא עצמה במצב של בידוד בינלאומי".

 

מזכירת המדינה התייחסה להתבטאויות של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד נגד ישראל ואמרה כי "כשאתה עוקב אחרי ההתנהגות והדיבורים של הנשיא הנוכחי של איראן, הוא נותן לאנשים הרבה יותר סיבות לחשוש מהכוונות של איראן ומרכישה של טכנולוגית גרעין על ידיה. הוא בהחלט חידד את התמונה".

 

בעניין מעבר רפיח אמרה שרת החוץ האמריקנית: "אמרתי בזמנו שזה לא יהיה הסכם קל לביצוע. לפי כל הדיווחים, הסחורות החקלאיות עוברות וזה דבר בעל חשיבות עצומה".

 

לדבריה, "ישראל פועלת להסדרת נושא השיירות ואנחנו חושבים שהבעיה תיפתר. יש לה עכשיו תוכנית בסיסית כיצד לספק חופש תנועה טוב יותר לפלסטינים. אמרתי למנהיגים הפלסטינים שהם צריכים לעבוד קשה יותר בכמה נושאים ביטחוניים. המשך ירי טילי קסאם והיעדר החוק והסדר גורמים דאגה לתושבים הפלסטינים, וזה משהו שהרשות הפלסטינית צריכה לטפל בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
רייס. לא מאמינה במו"מ עם איראן
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
מועצת הביטחון.מסתמן רוב נגד טהראן
צילום: רויטרס
מומלצים