שתף קטע נבחר

צילום: אלכס קולומויסקי

פרשנות בארצות הברית: "החיים אחרי שרון"

מעצבי דעת הקהל בארה"ב מסבירים לקוראים את המצב בישראל. "וושינגטון פוסט" מזהיר שהיורש של שרון עלול לסבול מהיעדר כוח פוליטי. "ניו-יורק טיימס" צופה שההצלחה של קדימה, גם בלי שרון, תקנה לו "מקום בהיסטוריה כמי שהפך את חזון ההתנתקות שלו לשלום בר קיימא"

"כששרון החליט להקים את קדימה היה ברור שהמפלגה הזו נבנית על אדם אחד - הוא עצמו - יותר מאשר על כל רעיון או אידיאולוגיה אחרת. האירוע המוחי המאסיבי מחייב כעת את קדימה ואת המרכז הישראלי למצוא חזון מדיני שיהיה מעבר לאדם אחד", כך נכתב אמש (יום ו') במאמר המערכת ב"ניו-יורק טיימס", העוסק במצבו הרפואי של ראש ממשלת ישראל ובהשלכות הפוליטיות שלו.

 

במאמר, הנושא את הכותרת "החיים אחרי שרון", מבהיר ה"טיימס" לקוראיו כי ראש הממשלה אינו צפוי לחזור למשרתו וכי הציבור הישראלי עומד בפני שלוש אופציות פוליטיות ברורות: הראשונה - ממשלה אותה יוביל הליכוד בראשות נתניהו, "דבר שיגרום להמשך המתיחויות עם הפלסטינים, מלחמה והתנחלויות על אדמה פלסטינית בגדה". אפשרות נוספת ליום שאחרי שרון היא דרכה של מפלגת העבודה אולם זו, על-פי העיתון, נראית בעייתית נוכח כישלון אוסלו וכשלונו של אבו מאזן בניהול ענייני הפנים של הרשות הפלסטינית.

 

הדרך השלישית היא זו של שרון, ובמרכזה רעיון ההתנתקות והיפרדות מהעם הפלסטיני באמצעות חומה: "שרון הבין שבמצב הדמוגרפי הקיים הדרך היחידה לשמור על האופי היהודי של ישראל הוא היפרדות. גישת שרון זוכה לתמיכה נלהבת של הנשיא בוש. זו גישה שאינה תלויה בנכונות הפלסטינית להידבר. אבל בעוד שרון היה זוכה בבחירות על גלי הכריזמה שלו, אולמרט יצטרך להסתמך על החזון של קדימה. מימוש החזון הזה על ידי מפלגת המרכז, יקנה לשרון מקום בהיסטוריה כמי שהפך את חזון ההתנתקות שלו לשלום בר קיימא".

 

גם מאמר המערכת של "וושינגטון פוסט" - תחת הכותרת "ההפסד של ישראל" - מוקדש למצבו החמור של שרון. העיתון קובע שאי יכולתו של ראש הממשלה להמשיך בתפקידו, מפחיתה במידה רבה את הסיכוי לצעדים משמעותיים לקראת הסדר עם הפלסטינים בזמן שנותר לממשל בוש עד הבחירות הבאות בארצות הברית.

 

"הקמת מפלגת המרכז החדשה על-ידי שרון, נועדה לעצב את גבולות הקבע של ישראל באמצעות נסיגה חלקית מהגדה, עוד במהלך ישיבתו של בוש בבית הלבן", קובע "וושינגטון פוסט". בהמשך מאמר המערכת נטען כי יורשו של שרון (מבלי לנקוב בשם זה או אחר) יסבול מהיעדר הכוח הפוליטי הנדרש ליישם את תוכניותיו המדיניות של ראש הממשלה. "השבץ המשתק שלו עלול לדרדר את ישראל למבוכה פוליטית, שכן קדימה היתה מבוססת על מנהיגותו בלבד".

 

את הפופולריות הרבה לה זוכה שרון בקרב הציבור הישראלי בתקופה האחרונה - ולא רק בימים שחלפו מאז אושפז - מסביר ה"וושינגטון פוסט" בצורה פשוטה: "רוב הישראלים, כמו שרון, הגיעו למסקנה שנסיגה ממרבית השטחים הכבושים - עם או בלי הסכם שלום - הכרחית אם ישראל רוצה להישאר מדינה דמוקרטית ויהודית. ישראלים רבים מאמינים ששרון היה מוצא את הדרך להוביל לשלום, או לפחות לישראל בטוחה יותר. עכשיו הכל פתוח".


פורסם לראשונה 07/01/2006 00:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שרון. התייחסותבתקשורת העולמית
צילום: רויטרס
צילום: עטא עוויסאת
אולמרט. מה יהיה כוחו הפוליטי?
צילום: עטא עוויסאת
צילום: איי פי
פרץ. אוסלו מעיקה על דרכה של העבודה
צילום: איי פי
מומלצים