שתף קטע נבחר

 

חנן פורת: "טוב שתם עידן שרון"

מנהיג גוש אמונים מתפלל ששרון ישוב לחיק משפחתו אך עושה זאת ברגשות מעורבים: "אינני מצר על העובדה שהוא לא ממשיך כראש הממשלה בתוכניות החורבן וההרס, עליהן הודיע בעצמו". ומה יהיו ההשלכות הפוליטיות של אירועי השבוע האחרון? פורת סבור שבקדימה תפרו מוקדם מדי את החליפות ומנבא כי "המחנה הלאומי והמחנה הדתי ירכיבו יחד את הממשלה"

כמו כל עם ישראל (כמעט) גם חנן פורת, מראשי גוש אמונים, נושא תפילה לשלומו של ראש הממשלה, אולם לדבריו תפילה זו מכוונת אך ורק על מנת "שישוב לחיק משפחתו". הוא בהחלט לא מצטער על כך ששרון אינו ממשיך "בתוכנית החורבן ההרס" ואופטימי גם ביחס לסיכויי המחנה הדתי-לאומי להרכיב את הממשלה הבאה בעקבות ההתפתחויות האחרונות.

 

"לא אמרנו את המילה האחרונה", מבטיח פורת, שמאמין כי בעקבות אשפוז שרון יחל תהליך התפכחות בעם: "צריך להתבונן במה שקורה ולהבין שיש מי שקובע את גורלו של אדם, וברגע אחד הכל יכול להתהפך".

 

- מה אומר לך השם אריק שרון כבונה ההתיישבות? האם ההתנתקות ביטלה בעיניך את הישגיו מהעבר?

  

"לאריק שרון יש חלק גדול בהקמת ההתיישבות ביש"ע ואני אישית שותף להרבה מאוד שעות של עבודה משותפת איתו בגוש אמונים ובהקמת תנועת ההיישבות אמנה. אין ספק שיש לו זכויות גדולות, אולם ההתנתקות הייתה סטירת לחי איומה ונוראה להתיישבות. היא אמנם לא ביטלה את כל מפעל ההתיישבות אבל עצם המגמה שבאה לידי ביטוי בעקירה, הייתה לכולנו זעזוע גדול. אנחנו לא נבוא לשפוט את אריק שרון בשפיטה של מעלה, אבל חכמים לימדו אותנו שישנו מצב שזכויות ישנות לא נשמרות.

 

"עם כל זאת, אני כמובן שותף לתפילה לשלומו של שרון. אמרתי תהילים לשלומו של שרון ובבית הכנסת אמרנו את תפילת 'מי שבירך', בתקווה שהוא ייחלץ מהטראומה וישוב לחיק משפחתו. אבל העובדה שהוא אינו ממשיך כראש הממשלה בתוכניות החורבן וההרס, עליהן הוא הודיע בעצמו, על כך אינני מצר. אני חושב שטוב שתם עידן שרון".

 

- ראיתי קבוצות חילונים וגם חרדים מתגודדות סביב בית החולים. למה נפקד מקום הציונות הדתית משם, האם זה מראה על סוף עידן ה"ממלכתיות"?

 

"בבתי כנסת רבים בוודאי נאמרה תפילה להחלמת שרון, כמו אצלנו בכפר עציון, ובקרב הציונות הדתית נשאו תפילות ברבים לבריאותו. הדבר הזה אינו מבטל את הביקורת החריפה שהייתה לנו על המדיניות שלו והדרך הברוטאלית בה נעקרו היישובים. זה לא שפסקנו להיות ממלכתיים. לפני כמה חודשים נעשה פה מעשה של סטירת לחי לשיבת ציון, ואי אפשר לעבור על כך בשתיקה, בלי קשר למצבו הבריאותי של ראש הממשלה. אי אפשר לסלוח למעשה הפשע של הגירוש והוא תובע את קולו ללא קשר לתפילה לבריאות שרון. הגישה שלנו היא הקו הממלכתי.

 

"אנחנו מחויבים לאמת והיא אינה ביישנית, וגם אם היא אינה נחלת רבים כרגע, היא לא חדלה להיות אמת. נעשה פה מעשה של גירוש ועקירה שהוא פשע. אני אינני ידוע לשפוט את הרוח בציבוריות הישראליות. יש ניפוח ויש מניפולציה אדירה שעושים סביב קדימה ואני מעריך שזה יתפורר, בלי קשר לשבוע האחרון".

  

פורת תוקף גם את גילויי ההערצה לשרון בחודשים האחרונים. לדבריו, "הייתה כאן מעין יומרנות שגובלת בהערצה וכמעט בעבודת אלילים כלפי שרון 'האיש החזק'. כל אדם בר דעת צריך להתבונן במה שקורה היום ולהבין שנמצא מי שבאמת קובע את גורלו של העולם ושברגע אחד הכל יכול להתהפך. אם היו יומרות של עבודת אלילים שכאלה בציבור – אז יש כאן (באישפוזו של שרון) תהליך התפכחות, לדעת שלא האדם קובע. בקדימה כבר תפרו את כל החליפות, המריאו בסקרים – וכאילו נשמע שאדם אחד אוחז בידו הכל. זה מלמד, מנקודת מבטי, שאנחנו חייבים בקצת ענווה".

 

- ובכל זאת, איך אתה מתייחס לסקרים ולעובדה שהציבור לא העניש את שרון ואת קדימה אחרי ההתנתקות?

 

"לסקרים קשה לי להתייחס, ואני רוצה להזכיר שחלק גדול בציבור אמר את דברו במשאל מתפקדי הליכוד, כשהצביע נגד ההתנתקות. חבל ששרון רמס ברגל גסה את החלטות המשאל למרות שהתחייב למלא אותם. אני לא מתרשם מסקרים. אני מאמין שבבחירות הקרובות יש סיכוי שהמחנה הלאומי והדתי ירכיבו יחד את הממשלה. היום אנו רואים שהמשתנים שאינם תלויים בנו צריכים להילקח בחשבון, וזאת בניגוד לאנשים שחושבים שהכל בידיהם".

 

- איש החינוך, מאיר גרוס, הסביר בערוץ 7 מדוע לא להתפלל לשלום שרון, מצד שני הרב שרלו קבע ב-ynet כי יש לומר תפילה. יש היום בכלל גורם מאחד בציונות הדתית, או שהיא מפולגת ומשוסעת?

 

"חילוקי דעות יש והשאלה האם להתפלל לשלום שרון היא אכן שאלה מורכבת, לכן טבעי שיש תגובות שונות. לציונות הדתית דרך מובהקת וזו למרות חילוקי הדעות והשברים שעברנו. אני חושב שהרוב המכריע רוצה בשלמותה של ארץ ישראל, ורוצה להרים את קרנה של המדינה.

 

"אני מקווה שגם הציונות הדתית תמצא את הכוח להתאחד כגוף פוליטי ואני משתדל הרבה בעניין הזה, אבל ברור שבמאפיינים של גישה ודרך יש פה גוף הומוגני ומאוחד והמכנה המשותף שלנו הוא גדול מאוד, הרבה יותר מאשר בקדימה, לדוגמה. הציונות הדתית לא אמרה את המילה האחרונה. היא נמצאת בשעה קשה וצריכה להתמודד מול מכות שנחתו עליה. הפגיעה בהתיישבות, בארץ ישראל, הפגיעה בחינוך, במוסדות הדת – כל אלו נעשו גם הם על ידי שרון. שרון הוא אחד האנשים שפגעו בציונות הדתית בצורה הקשה והחמורה ביותר, ואני לא מסתיר את הביקורת הנוקבת שיש לנו עליו, וזה מעבר לתפילה עליו ולרמה האנושית".

 

- כאיש חינוך, האם אתה נתקל בשבר אמוני וערכי ביחס למדינה בעקבות הפינוי?

 

"אין ספק שהדברים האלה מעלים סימני שאלה, ואנחנו צריכים להתמודד עם זה. אף אחד לא הבטיח לנו גן עדן של שושנים. מהלך שיבת ציון של עם ישראל לארצו כרוך בעליות ובמורדות. אבל האירועים הקשים לא מבטלים את האמונה שלנו במדינת ישראל, גם אם יש כאלה שמנסים לטלטל אותה ולפגוע בשליחות של המדינה. אנחנו לא ויתרנו כהוא זה על חלום שיבת ציון ועל המאמץ שאנו עושים למלא אותו באופן מלא. יש לנו אהבה והיא תנצח".

 

  • חבר הכנסת לשעבר פורת נחשב היום לאידיאולוג של מועצת יש"ע. הוא עוסק בחינוך ומעביר שיעורים בתנ"ך ובמחשבת ישראל ברחבי הארץ. במקביל, הוא מכהן כיו"ר עמותת "אורות חסד", שעוסקת בחלוקת מזון לנזקקים.

פורסם לראשונה 08/01/2006 23:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
פורת. החשבון עדיין לא נסגר
צילום: זום 77
צילום: תומריקו
שרון. שיהיה בריא, אבל לא בפוליטיקה
צילום: תומריקו
צילום: אמיר כהן
ההתנתקות. מעשה של גירוש ועקירה
צילום: אמיר כהן
צילום: אלי אלגרט
קדימה. "תפרו חליפות מוקדם מדי"
צילום: אלי אלגרט
מומלצים