שתף קטע נבחר

לבני לפלסטינים: לא משתפים טרוריסטים בבחירות

בטקס חילופי שרי החוץ ביקרה לבני את פרישת שרי הליכוד מהממשלה ערב הבחירות. בדבריה בפני עובדי המשרד היא התייחסה לבחירות ברשות הפלסטינית ולאיום האיראני. יו"ר ועד העובדים דיבר על "משבר תפקודי ונורמטיבי", ואילו שלום כבר החל להתגעגע למשרד

"הופקד בידי היום תיק מהחשובים שיש בממשלת ישראל. אמרתי כבר בעבר שנכון היה לו שסילבן שלום היה נשאר בתפקידו עד הבחירות, אבל משנפלה ההחלטה אנו נמצאים כאן היום", כך פתחה היום (ד') שרת החוץ הנכנסת, ציפי לבני את דבריה בטקס חילופי השרים במשרד החוץ בירושלים. השרה ליבני הודה לשר היוצא סילבן שלום על פועלו והישגיו במהלך שלוש השנים בהן כיהן כשר חוץ.

 

במהלך נאומה, בפני עובדי משרד החוץ, לא השתהתה ליבני ומיהרה לתקוף את הפלסטינים. "הבחירות ברשות הפלסטינית היו צריכות להיות חלק מתהליך של דמוקרטיזציה ברשות הפלסטינית אבל הן לא. אין דמוקרטיה בעולם שהיתה נותנת לארגוני הטרור להשתתף בבחירות. האירופאים לא היו נותנים לכך מקום באירופה אחרי שלמדו את הלקח עם עליית הנאצים בשנות השלושים וכך לא גם האמריקאים", אמרה לבני.

 

"היה חלון הזדמנויות אחרי ההתנתקות והיה צריך להעמיד לומר לפלסטינים שזו המשמעות של הדמוקרטיה, לא הולכים עם נשק לקלפיות ולא מקימים איתו ממשלה. במקביל באו הפלסטינים וטענו שהם צריכים לקיים את הבחירות כדי לייצר לגיטימציה לפירוק הטרור. מחובתנו להבהיר בבית פנימה ולקהיליה הבינלאומית, שהתהליך הזה לא יפתור את הפלסטינים ממחויבותם לפירוק ארגוני הטרור. אם נדע להשתמש בכך בחוכמה ואם הפלסטינים יעמדו בהתחייבויותיהם נוכל להביא לעתיד טוב יותר לשני העמים", היא אמרה.

 


לבני ושלום בטקס חילופי השרים        (צילום: חיים צח)

 

באשר לפעילותה המתוכננת כשרת החוץ אמרה לבני כי "לכאורה אני מקבלת את התיק לתקופת מעבר למשך מספר חודשים, אבל אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לראות בכך תקופת מעבר או מנוחה. במזרח התיכון אין רגע דל. התקופה הזאת היא תקופה קריטית ביחס ליכולת להגיע להסדר עם הפלסטינים".

 

"למשרד החוץ חלק מרכזי בהגנה על ישראל. בחזית הדיפלומטית אנו שומעים את הקולות מאיראן שהדעת לא סובלת. משרד החוץ צריך להיות ראש החץ במאבק בתהליך הדה לגיטימציה של ישראל באנטישמיות הגוברת. יש כאן נבחרת מצויינת שעליה אני מתכוונת לסמוך והלביא לכך שקולם יישמע באופן ברור יותר ומרכזי יותר. יש לאנשי המשרד תפקיד מרכזי ואני מאמינה בשיתוף פעולה בין משרדי הממשלה השונים", הוסיפה לבני.

 

לפני שרת החוץ הנכנסת, פירט שלום, שזכה לשבחים רבים מלבני, את הישגיו במהלך שלוש השנים במשרד. "לפני שלוש שהגעתי לכאן הצבתי בפניי מספר מטרות שארצה לקדם: שיפור היחסים עם אירופה, שיפור הקשרים עם העולם הערבי ושילוב עובדי משרד החוץ בעשייה. שלוש השנים הללו התאפיינו בשיפור עצום ולעובדי המשרד היה חלק מכריע בכך", אמר שלום.

 

שלום תקף בדבריו את ההחלטה להתיר לחמאס להשתתף בבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית. "החמאס משתתף בניגוד גמור להסכמים הבינלאומיים. זה עלול להביא לכך שמדינות אירופה יבקשו להיפגש עם נציגי החמאס שיכנסו לפרלמנט כנציגים פוליטיים שנבחרו והדבר עלול ליצור בעיות מדיניות", אמר. בסוף דבריו פנה שלום בהתרגשות לעובדים ואמר: "אתם מקבלים היום שרה מצויינת שהיא ידידה אישית שלי, זו היתה תקופה מרתקת ורבת הישגים עבורי ואני כבר מתגעגע".

 

בשיחה עם כתבים לאחר הטקס, התייחס שלום לאיום האיראני: "בעניין האיראני עדיין לא איחרנו את הרכבת כי לאיראן אין עדיין את היכולת המלאה לייצר פצצה גרעינית. אנחנו נמצאים בדקה התשעים ועדיין ניצן לעצור זאת. הם מבצעים ניסויים אחרונים שבחלקם היו תקלות. במשך שלוש שנות כהונתי נאבקתי להביא את הנושא האיראני למועצת הביטחון ואני שמח שעם סיום תפקידי מתגבשת ההחלטה להעביר את עניינה של איראן למועצת הביטחון. אני מקווה שהנושא יועבר ויוטלו סנקציות", אמר שלום.

 

לפני השר היוצא והשרה הנכנסת, דיבר סגן יו"ר ועד העובדים במשרד החוץ, חיים קורן, שמתח ביקורת קשה על "הצמרת הבירוקרטית במשרד". בנאום בו נשמעה ביקורת דיפלומטית אמנם, אך בהחלט מורגשת, הוא פנה לשרה לבני ואמר בין היתר: "איננו יכולים להופיע היום מעל בימה זו מבלי לדבר על מצבו של שירות החוץ. הזכרנו כבר את ההישגים המדיניים בהם יכולים כולנו להתברך. לצד הישגים אלה קיים לצערנו היום במשרד החוץ משבר תפקודי ונורמטיבי חסר תקדים שמשרד החוץ נקלע אליו במהלך השנים האחרונות, ושבימים האלה אנו נמצאים בשיאו. האחריות למחדלים אלה, רובצת לפתח צמרת הבירוקרטיה במשרדנו. מחדלים אלה גורמים לנזק בלתי הפיך למדיניות החוץ של ישראל ולתפקודו התקין של משרד החוץ". גורמים בוועד העובדים אמרו מאוחר יותר ל-ynet כי עיקר הביקורת כוונה במרומז למנכ"ל המשרד, רון פרושאור.

 

קורן פנה אל לבני: "גברתי השרה, את נכנסת למצב קשה ביותר המחייב הפגנת מנהיגות. אנו מקווים כי כניסתך לתפקיד תביא לשינוי שמשרד החוץ ומדינת ישראל זקוקים לו בטווח הזמן המיידי". דבריו של קורן זכו למחיאות כפיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
חילקה שבחים. לבני
צילום: אלי אלגרט
צילום: גיל יוחנן
מקבלים שרה מצוינת. שלום
צילום: גיל יוחנן
מומלצים