מעל 50 וסובלים מצרבת יותר מ-5 שנים? אולי זה סרטן
אם אתם סובלים מצרבות חוזרות ונשנות במשך יותר מחמש שנים ברציפות וגילכם מעל 50, לא כדאי שתתעלמו מכך. השילוב של צרבת ממושכת וגיל מתקדם מגדיל את הסיכון לחלות בסרטן הוושט
אזהרה זאת משמיע פרופ' רמי אליקים, מנהל המכון הגסטרואנטרולוגי במרכז הרפואי רמב"ם.
פרופ' אליקים: "כאשר קיים גירוי ממושך בוושט עלולה לשנות הרירית את אופייה מרירית קשקשית לרירית הדומה לזו המצויה במעי הדק. השינוי הזה, הנקרא אפיתל בארט (ע"ש החוקר שגילה אותו), גורם לסיכון מוגבר לפתח סרטן הוושט".
לדברי פרופ' אליקים, לא ברור מדוע דווקא גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר, אבל כיוון שמדובר במחלה שעלולה להיות קטלנית אם לא מגלים אותה בזמן, חשוב שמי שנמצא בקבוצת הסיכון יערוך בדיקות לגילוי מוקדם. אלה מתבצעות בשני אופנים: גסטרוסקופיה, המאפשרת לראות את הוושט באמצעות סיב אופטי המוחדר אליו, או גלולת וידאו, שהנבדק בולע והיא מצלמת את הוושט והמעי הדק, עד שהיא מתפרקת בקיבה ונפלטת עם הצואה. בהתאם לממצאי הבדיקה מחליט הרופא אם יש צורך בהמשך מעקב או בביופסיה.
כדי להקטין את הסיכון לחלות בסרטן הוושט בעקבות צרבות ממושכות, כל מה שעליכם לעשות הוא להקטין את הסיכון להופעת הצרבת: העדיפו הרבה ארוחות קטנות על פני 3-2 גדולות במשך היום, צאו להליכה קצרה לאחר הארוחה, ובמהלך הלילה הניחו מתחת לראשכם כרית להגבהה.
מתי עלי לבצע בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית?
ד"ר אלכסנדר גרינשין, מומחה בכירורגיה אורולוגית: "באופן עקרוני את הבדיקה הראשונה יש לעשות בגיל 50, אלא אם כן יש סיפור משפחתי מקרבה ראשונה, ואז מומלץ לעשות זאת כבר בגיל 40. הבדיקה עצמה מורכבת משני חלקים: בדיקה ידנית ובדיקת דם לבירור רמות ה-PSA, חומר המופרש על ידי הערמונית באופן קבוע. רמות גבוהות שלו מעלות את החשד לגידול סרטני. במידת הצורך נעשה בירור נוסף, ואם הבדיקה תקינה מומלץ לחזור עליה אחת לשנה".
צרבת ממושכת? סימן לדאגה
צילום: דן לב
מומלצים