שתף קטע נבחר

קרטר בהרצליה: חמאס עשוי לצעוד בדרך השלום

הנשיא האמריקני לשעבר, שהגיע לאזור כדי לשמש כמשקיף בבחירות ברשות הפלסטינית, נשמע אופטימי כשפירט את חזונו לגבי תהליך השלום

"אני מאמין שתהליך הבחירות ברשות הפלסטינית יעבור בשלום", כך אמר היום (ב') נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ימי קרטר, אורח הכבוד של מושב הבוקר בכנס הרצליה.

 

קרטר בן ה-81, שכיהן כנשיא האמריקני בזמן חתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים, הגיע לארץ במסגרת שליחותו כמשקיף בבחירות למועצה המחוקקת ברשות הפלסטינית שיתקיימו ביום רביעי הקרוב. במסגרת נאומו ערך סקירה הסטורית של תהליך השלום ומאבקי הדמים באיזור, תוך תיאור התיסכולים והתקוות שליוו אותו בשנים אלה.

 

הנשיא לשעבר תומך ביוזמת מפת הדרכים של ג'ורג' בוש. "הנשיא בוש עשה צעד נוסף בדרך לכינון מדינה פלסטינית. הוא קידם את מפת הדרכים וליווה את נסיגת ישראל מרצועת עזה. אני משוכנע שהישראלים והפלסטינים כאחד רוצים להתקדם לפתרון של שתי מדינות. יש סקרים המעידים על כך שיותר מ-60 אחוזים מהפלסטינים והישראלים תומכים באלטרנטיווה שתשרת את שני הצדדים", אמר.

 

צילום וידאו: ירון ברנר 

 

"כולנו מסכימים על כך שהחמאס הוא ארגון רדיקלי המבצע פעולות אלימות ומסרב להכיר בישראל. מועמדיהם הצליחו בבחירות המקומיות וסקרי דעת הקהל מבשרים על כך שהם יכולים להשיג תוצאות טובות עד כדי 35 אחוזים ממושבי המועצה המחוקקת. התוצאות יכולות להוביל אותם, או שלא, למדיניות של שלום", אמר קרטר בהתייחסו לבחירות ברשות.

 

"יוזמת ז'נבה תואמת את החזון הסופי של הקוורטט ומפת הדרכים האמריקנית. חשוב מאוד לקדם את התוכניות האלו צעד אחר צעד. גבולות בטוחים לישראל, הכרה בה על ידי מדינות ערב, מדינה פלסטינית ריבונית, בעלת רצף טריטוריאלי, המוכרת על ידי הקהילה הבינלאומית. חלוקה הרמונית של ירושלים, עם כניסה לבני כל הדתות למקומות הקדושים ויישוב מחדש של פלסטינים בתוך תחומי המדינה שלהם", הוסיף קרטר.

 

"ההיסטוריה מוכיחה שלמרות שהישראלים והפלסטינים מסוגלים לקיים דיאלוג ישיר, הרי שיש צורך בצד שלישי האמין עליהם, שידריך ויסייע בתהליך. ארצות הברית נותרה גורם הכוח היחיד שיכול להוביל את הקהילה הבינלאומית ליישום התהליך", אמר קרטר.

 

קרטר תקף את המחבלים המתאבדים מחד ואת ההתנחלויות, שלדבריו מנוגדות לחוק הבינלאומי מאידך גיסא, כמחסום לשלום. "המנהיגים הפלסטינים חייבים לעצור את האלימות ולהכין את אנשיהם לפשרות קשות. ישראל חייבת לרצות לסיים את הכיבוש על פי החלטות 242 ו-338 של מועצת הביטחון ולהסכים להקמת מדינה פלסטינית בה יוכלו הפלסטינים לקבוע את עתידם על אדמתם, עם הכבוד והביטחון הנדרשים", אמר.

 

קרטר ציין שלדעתו הנסיגה של ישראל מעזה היא נקודת מפנה. עם זאת הזהיר שנסיגות חד צדדיות נוספות, עלולות למנוע התקדמות משמעותית עתידית בדרך לשלום של קבע. לדעתו, הפסקת אלימות האירגונים הרדיקלים הפלסטיניים, לצד נכונות ישראלית לוותר על ההתנחלויות בשטחים הכבושים, תביא להתקדמות המיוחלת בתהליך, תוך דיאלוג בין הצדדים, עשויים להביא למיצוי תהליך השלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פורת
תיסכולים ותקוות. קרטר
צילום: אורי פורת
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
בפגישה עם אולמרט
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים