שתף קטע נבחר

לא רק ביטחון: התשובה של הנשים לכנס הרצליה

בזמן שבהרצליה דיברו על כלכלה, ביטחון וגבולות המדינה, התכנסו בבית סוקולוב נשים שהעלו לסדר היום את היחס לשכבות החלשות והמקופחות, שלא מוצאות דרכן לכנס, ומחו על היעדרן הכמעט מוחלט של נשים מדוכן הנואמים בכנס. "תחושת הגזענות היא גם כלפי האתיופים, הרוסים והנשים. כולם סובלים ממנה", אמרה אחת המשתתפות

במקביל לכנס הרצליה התקיים היום (שני) בבית סוקולוב בתל אביב כנס אלטרנטיבי בנושא 'מה הוא מאזן החוסן והביטחון'. הארגונים 'קואליציית נשים לשלום' ו'אישה לאישה' החליטו לקיים את הדיון כמחאה על היעדרותן הכמעט מוחלטת של נשים נואמות בכנס הרצליה.

 

בדיון השתתפו שש נשים מובילות מתחומים שונים, בהן חבר הכנסת זהבה גלאון (מרצ-יחד) אשר הציגו את הניתוח שלהן לנושא החוסן והביטחון בישראל. ח"כ גלאון סיפרה בין היתר, כי כאשר הוזמנה לכנס הרצליה הובהר לה כי היא מוזמנת כאורחת מהקהל ולא כמשתתפת שתנאם.

 צילום וידאו באדיבות סלבה גרינברג - קואליצית נשים לשלום

 

עדי דגן, מ'קואליציית נשים לשלום', פתחה ואמרה: "במדינה דמוקרטית, מאזן החוסן והביטחון מורכב בראש ובראשונה מהביטחון האישי של כל אזרח ואזרחית. טיפול רפואי נאות, נגישות להשכלה, הגנה מפני שיעבוד וסחר וקיום בכבוד - כל אלו הם מרכיבי הביטחון הבסיסיים והחשובים בחברה מתוקנת".

 

משתתפות הכנס הבהירו כולן כי הן מחזיקות בדעה לפיה בישראל מאזן החוסן נחשב ובא לידי ביטוי בעיקר ביכולת הצבאית להתגונן מפני איומים חיצוניים. "השקפה זו מובילה להפניית משאבים עצומים - כ-27 אחוזים מהתקציב - לטובת כוח צבאי ולהיותו של הצבא גורם מרכזי משפיע על הפוליטיקה ועל סדרי העדיפויות".

 

עביר קובטי, דוברת ארגון 'מוסאווא', דיברה בכנס על יחס מפלה של המשטרה כלפי ערביי ישראל ומתחה ביקורת על תפיסת הביטחון הקיימת כתפיסה גזענית. "היום ערביי ישראל חוששים כשהם רואים שוטר ברחוב", אמרה. "תשאלו כל ילד ערבי מה הוא חושב על שוטר והוא יגיד שהוא מפחד. תחושת הגזענות היא כלפי כל השכבות החלשות, גם האתיופים, הרוסים והנשים סובלים ממנה".

 

קובטי ציינה את התייחסות המשטרה לפינוי גוש קטיף ולרגישות שחזרה כמוטיב מרכזי, לעומת התייחסות השוטרים כלפי המגזר הערבי.

 

סוגיית הערבים והיהודים זכתה להתייחסות גם מצד עורכת הדין נטע עמר, פעילה פמיניסטית מזרחית המכהנת כעו"ד לזכויות

 אדם בארגון שבדי הפועל באזורנו. לדעתה, מדינת ישראל הופכת עם השנים להיות דרום אפריקה של תקופת האפרטהייד.

 

"בשיחה שהתקיימה במקום עבודתי נשאלו העובדים על תחושותינו לגבי המצב", סיפרה. "אני הייתי הישראלית היחידה והשאר היו תושבי הרשות הפלסטינית. אחד-אחד הם סיפרו על חוויות נוראיות שחוו, כמו חייל שהצמיד להם אקדח לראש והתעללויות קשות. באמצע השיחה עזבתי את הכיסא שלי ויצאתי החוצה לבכות. מה שעושים היום לפלסטינים עם ההינתקות זה אפרטהייד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
גלאון. לא מוכרחים את כנס הרצליה
צילום: אלי אלגרט
מומלצים