שתף קטע נבחר

פורמטים של תמונות: מורה נבוכים

JPEG ,BMP ,GIF או EPS - מה ההבדל ביניהם? הפורמטים השונים שמשמשים לתמונות עלולים לבלבל. שלחתם תמונה לדודה והיא לא מצליחה לראות? אהבת חייכם הפוטנציאלית שפגשתם בצ'ט שולחת לכם תמונה שלא נפתחת? במקרים כאלה ואחרים, הפתרון לבעיה הוא המרת פורמטים. איך לעשות זאת נכון? מדריך

פורמט קובץ (או "תבנית", כפי שמיקרוסופט קוראת לו), הוא כינוי לצורת הייצוג הדיגיטלית של המידע בקובץ מסויים. הפורמט מגדיר איך יאורגן המידע בתוך הקובץ, כיצד על התוכנה שבה נפתח את הקובץ לקרוא אותו, וכיצד הוא יזוהה.

 

לדוגמה, מסמך שנכתב באמצעות מעבד התמלילים Word יכול להישמר עם סיומת doc. או rtf. (יש אפשרויות נוספות אבל נסתפק בשתי אלה). הראשונה (קיצור של Document), היא ברירת המחדל של Word, ויתרונה הוא בכך שהיא יודעת לשמור, מלבד הטקסט הגולמי, את כל המאפיינים והעיצובים בהם Word תומך.

 

יתרונו של פורמט RTF (ראשי תיבות של Reach Text Format), הוא שהוא מזוהה ונתמך במעבדי תמלילים רבים ובתוכנות אחרות. מסמך זהה שנשמר לפורמט DOC או ל-RTF, עשוי להיראות בדיוק אותו הדבר במעבד התמלילים, אבל אם נציץ בתוכן הקובץ נראה ארגון שונה של המידע. גם הנפח יהיה שונה.

 

דוגמה נוספת: קובץ או קבצים שנדחסו באמצעות תוכנת WinZip, יקבלו את הסיומת ZIP. במצבם הדחוס, הקבצים תופסים פחות נפח בדיסק אבל לא ניתן לקרוא אותם בלי לפתוח את הקובץ בתוכנה מתאימה. הקובץ כולל את המידע המקורי שאורגן מחדש בצורה חסכונית, וגם את המידע שמאפשר לתרגמו מחדש לקבצים שניתן לקרוא בתוכנות אחרות.

 

מדוע קיימים פורמטים שונים?

 

בשתי הדוגמאות ראינו כיצד השימוש בפורמט קובץ מסויים יכול להיות נחוץ מסיבות של תאימות (RTF), שמירת מידע ייחודי לתוכנה או שימוש מסויימים (DOC), או חיסכון בנפח (ZIP).

 

מסיבות דומות יש גם פורמטים שונים לקבצי תמונה. פורמט BMP (קיצור של Bitmap או מפת סיביות) למשל, נתמך ברוב המכריע של התוכנות בסביבת Windows.

 

פורמט EPS (או Encapsulated Postcript) מקובל מאד בתעשיית הדפוס ובהוצאה לאור, ונתמך בכל תוכנות העימוד (DTP).

 

פורמט JPEG מייצג את המידע בצורה חסכונית ותופס פחות נפח (בעצם מדובר בסוג של פורמט דחוס, כמו ZIP), ולכן נפוץ מאד באינטרנט ומשמש במצלמות דיגיטליות.

 

קובצי תמונה, מטבעם, תופסים הרבה נפח. תמונה בגודל מגה-פיקסל (כלומר, מיליון נקודות) בצבעים טבעיים, עשויה להגיע לנפח של 3MB אם היא נשמרת בצורה בזבזנית. אותה תמונה, כשהיא שמורה ב-JPEG, תגיע לנפח של כמה עשרות קילובייט.

 

אבל תמונת JPEG, בדומה לשיר ב-MP3, תמיד תאבד משהו מהאיכות, או לא תשמור את כל המידע על התמונה שפורמטים אחרים יודעים לשמור.

 

אילו פורמטים קיימים?

 

לפני שנמשיך, נעשה קצת סדר בפורמטי התמונה הנפוצים:

  • BMP (קבצי bmp, .dib) - פורמט הקובץ הפשוט והבזבזני ביותר, שכל התוכנות תומכות בו. לעיתים רחוקות יש סיבות טובות להשתמש בו.

  • TIFF (קבצי tiff, .tif) - פורמט גמיש, ששומר את כל המידע של ועל התמונה (כולל מידע שהולך לאיבוד בפורמטים כמו JPEG), ולכן מתאים לשמירת תמונות שמיועדות להדפסה באיכות גבוהה בדפוס, פוסטרים וכו'. TIFF תומך בכמה אלגוריתמים של דחיסה, כולל זו שמשמשת במכשירי ובתוכנות פקס ולכן חסכוני יותר מ-BMP, אבל לקבצים עדיין יש נפח גדול יחסית.

  • GIF (קבצי gif., בניגוד למקובל, מבטאים "ג'יף") - פורמט שהומצא בתחילת שנות השמונים ברשת המסחרית CompuServe, והיה פופולרי מאד באינטרנט בשנות התשעים. הוא שומר פחות על איכות התמונה, אבל דוחס טוב יותר מ-TIFF. בנוסף, מאפשר לשמור את התמונה בשכבות (layers) שנטענות זו על גבי זו (Interlaced GIF) ולכן התאים מאד בימי האינטרנט האיטי, כי אפשר היה "להראות משהו" לגולש בזמן שהתמונה נטענת.

  • PNG (קבצי .png Portable Network Graphics) - פורמט חופשי שפותח כתחליף ל-GIF באמצע שנות ה-90'. זהו פורמט גמיש יחסית, שיכול לשמור מידע מפורט יותר או להשיג יחס דחיסה טוב יותר. הוא נפוץ יחסית באינטרנט, בין השאר מכיוון שהוא נתמך על ידי ארגון התקינה W3C.

  • JPEG (קובצי jpeg, .jpg, jfif, .jpe) - פורמט שפותח בסוף שנות השמונים, במיוחד לאחסון דיגיטלי של תמונות. הפופולריות הגדולה שלו כיום נובעת מהשילוב בין שלושה יתרונות: דחיסה יעילה, התאמה לתצלומים ואפשרות לשחק ברמת הדחיסה על חשבון האיכות. פורמט JPEG שומר את פרטי התמונות באופן שמתאים גם להצגה על מסך (RGB) וגם להדפסה איכותית (CMYK). הוא תומך ב-Interlacing בדומה ל-GIF, וקיים בגירסה משופרת (אך בדרך כלל לא נתמכת) בשם JPEG2000 (סיומת .jp2).

  • עוד פורמטים - PSD, פורמט הקובץ הקנייני של תוכנת פוטושופ; PSP, כנ"ל של PaintShop Pro; קובץ PICT (סיומת .pct) שהיה נפוץ מאד בעבר במקינטוש; CPT של CorelDraw; קבצי EPS/PS פורמטים מבוססי שפת ההדפסה פוסטקריפט שנפוצים בעולם ה-DTP; וישנם גם TGA, SGI, PCX, IFF, PIC ואחרים, בעיקר פורמטים קנייניים שמיועדים לתוכנות ספציפיות. הרחבה תמצאו כאן או כאן או  כאן.

 

מדוע להמיר ולאיזה פורמט?

 

אם ההבדלים בין פורמטים קשורים בעיקר לענייני תאימות, סוג השימוש המיועד או רמת הדחיסה, אז המרה (Conversion) מפורמט אחד לאחר תאפשר לכם להתגבר על מגבלות או לנצל את היתרונות של הפורמט ספציפי.

 

לפעמים ההמרה היא הכרחית. למשל, אם מצאתם את עצמכם עם קובץ תמונה בנפח גדול מדי עבור אתר האינטרנט שלכם. אם, למשל, מדובר בקובץ TIFF, ממילא תיאלצו להמיר אותו כדי להציג בעמוד HTML, ומן הסתם תבחרו ב-PNG או ב-JPEG.

 

JPEG, בכלל, הוא פורמט שנוח לשמור בו את רוב הסוגים של קבצי התמונה, גם אם המטרה היא לחסוך בנפח דיסק או להעביר בקלות באמצעות דואר אלקטרוני. בעיקר כשיודעים לעשות את זה נכון, כך שהאיכות תישמר

והנפח יצטמצם למינימום ההכרחי (על כך הרחבנו בכתבה הזו).

 

אם לעומת זאת תרצו לשלוח לדודה שלכם תמונת JPEG מהמצלמה הדיגיטלית, כדאי לבדוק במה הדודה משתמשת. אם על המחשב שלה מותקנת Windows ישנה, והתוכנה הגרפית היחידה שיש לה היא Microsoft Paint, סביר להניח שתרצו להמיר לפורמט מתאים (מן הסתם BMP או PCX, שבכל מקרה כדאי לדחוס אחר כך בעזרת ZIP, בהנחה שיש WinZip או תוכנה דומה).

 

מקרים מיוחדים

 

כשמעבירים קובץ, תמיד כדאי להתייעץ עם הצד השני. בעבודה מול גרפיקאי, בסטודיו, לשכת שירות או משרד פרסום, כדאי לדעת באילו פורמטים תומכת התוכנה בה הוא משתמש. זה עשוי להיות JPEG, EPS או PSD, או פורמט אחר שחביב על איש המקצוע או המשתמש שאתם רוצים שיוכל לראות את התמונה.

 

עליכם להניח שהצד השני לא תמיד יודע מה טוב בשבילו, אבל אם הוא ישתף פעולה תוכלו לברר. וכמובן, מה שטוב לשימוש אחד עלול להיות בלתי מתאים לשימוש, משתמש או תוכנה אחרים.

 

מסמך טקסט סרוק אתם עשויים לרצות להמיר לפורמט TIFF, שמסיבות היסטוריות משמש כל מיני תוכנות פקס ותוכנות ארכיב ישנות (רק שימו לב להגדיר בזמן שמירת הקובץ לקודד אותו כ-CCITT G3/G4). אם אתם רוצים להציג אותו באתר אינטרנט, אולי תרצו להמיר אותו ל-GIF דווקא, ולא ל-JPEG, כי שיטת הדחיסה של GIF מאפשרת לטקסט ששמור כתמונה להישאר חד וקריא.

 

מתי לא להמיר?

 

יש מקרים בהם המרת קובץ יכולה להזיק יותר מאשר להועיל. למשל, אם יש לכם קובץ TIFF של תצלום דיגיטלי שנועד להדפסה על פוסטר גדול - וותרו על ההמרה. העבירו אותו על גבי תקליטור או ב-FTP אם הקובץ צריך להגיע מהר לחו"ל - אבל אל תתפתו להמיר ל-JPEG ולהסתכן באובדן איכות.

 

מקרה טריוויאלי יותר: כשיש לכם קובץ PSD של פוטושופ, והתמונה כוללת שכבות (Layers) שאפשר לערוך אותן בנפרד - אם תבצעו המרה לפורמט אחר, התמונה "תיסגר", השכבות יאוחדו ולא ניתן יהיה עוד לערוך את התמונה.

 

בכלל, אם אתם לא מנוסים בהמרות פורמטים, כדאי לשמור את קובץ המקור כגיבוי לזמן מה. בכל מקרה, אחרי שממירים, כדאי לצפות בתוצאה ולבדוק שהאיכות לא נפגעה.

 

התוכנות: במה להשתמש?

 

כל תוכנה גרפית טובה תומכת היום בכל הפורמטים הנפוצים ומאפשרת לטעון קובץ ולשמור אותו מחדש לפורמט הרצוי בפעולת Save As. בצוק העיתים, אפשר להשתמש אפילו בתוכנת Paint, שבגירסאות האחרונות תומכת לא רק ב-BMP, אלא גם ב-JPEG, TIFF, PNG ו-GIF.

 

לפני שתתקינו תוכנות חדשות,

כדאי קודם כל לבדוק מה מציעה התוכנה הגרפית בה אתם משתמשים, אם יש כזו. Picasa הפופולרית, למשל, תומכת רק בפורמטים הנפוצים ביותר אבל ייתכן שאתם לא צריכים יותר.

 

התוכנות של Adobe, פוטושופ בראשן, וגם PaintShop Pro המתחרה, תומכות במספר גדול יותר של פורמטים, לצד כלי עיבוד ותיקון תמונות. האחרונה מצטיינת במיוחד גם בכלי תיקון התמונות שלה.

 

אם אתם מחפשים תוכנה עם תמיכה רחבה מאד בפורמטים, שכוללת כלים מתקדמים אבל תרוץ בקלות על כל מחשב, היינו הולכים על IrfanView. אפשרות דומה קצת, עם יותר תכונות ניהול תמונות היא XnView. שתי האחרונות (וגם PahintShop) מציעות גם אפשרות נוחה להמרה של תמונות רבות בפעולה אחת (Batch Conversion).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים