שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי: נעבוד רק עם ממשלה שוחרת שלום

נציבת יחסי החוץ של האיחוד: אירופה מצפה שהממשלה הפלסטינית החדשה תכבד את ההסכמים עם הרשות ותתחייב למפת הדרכים. מתאם קשרי החוץ רמז לאחרונה שאירופה לא תסייע כלכלית לרשות שתמשיך באלימות ולא תכיר בישראל. וראש ממשלת איטליה ברלוסקוני נחרד: אם זה נכון זה מאוד שלילי. זה יעכב את התהליך למי יודע כמה זמן

הדי הניצחון של חמאס בבחירות לפרלמנט הפלסטיני כבר מורגשים באירופה, וסחטו תגובה חריפה מצדו של ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני.

 

ברלוסקוני אמר שהוא נחרד לשמוע על התוצאות - "אם הידיעות נכונות, יהיה הדבר מאוד מאוד שלילי. כל מה שייחלנו לו בנוגע למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים יעוכב עד מי יודע מתי. בואו נקווה שהתוצאות הרשמיות יהיו שונות", אמר. ראש ממשלת צרפת, דומיניק דה-וילפן, לעומתו, הביע "דאגה" מתוצאות הבחירות. 

 

"חמאס צריך להבין שעם הדמוקרטיה יש אחריות לויתור על האלימות", אמר שר החוץ הבריטי ג'ק סטרו המבקר בטורקיה. "חמאס צריך לבחור... הקהיליה הבינלאומית תרצה שחמאס תדחה באופן ברור את דרך האלימות ותכיר בקיומה של ישראל", הוסיף סטרו.

 

גורם במשרד החוץ הבריטי אמר שאין לשלול מגעים בין בריטניה לנציגי חמאס, "אבל ההחלטה היא שלהם ולא שלנו - ההחלטה לוותר על האלימות. יש לנו האחריות לקבל את התוצאות של הבחירות הדמוקרטיות אבל אלה העורכים בחירות דמוקרטיות צריכים להבחין בין הקלפי (Ballot) לכדור (Bullet)".

 

נציבת האיחוד האירופי לקשרי חוץ, בניטה פררו-ולדנר, הגיבה ביתר זהירות, ואמר שהאיחוד "יעבוד עם כל ממשלה פלסטינית שתפעל באמצעים שוחרי שלום".

 

היא למעשה חזרה על דברים שאמרה בנאום שנשאה בשבוע שעבר בפני הפרלמנט האירופי בשטרסבורג. "הבהרתי לישראלים ולפלסטינים שנציבות האיחוד האירופי תמשיך לתמוך בכל מי שחותר לשלום באמצעים לא אלימים". היא הסבירה שיהא הרכב הממשלה הפלסטינית החדשה אשר יהא, האיחוד מצפה לכיבוד של ההסכמים של הרשות הפלסטינית עימו, וכיבוד של העקרונות של זכויות אדם, שלטון החוק והתחייבות למפת הדרכים.

 

מתאם קשרי החוץ של האיחוד האירופי, חוויאר סולנה היה ברור יותר כשהדגיש לאחרונה שעל חמאס להתפרק מנשקו, לחדול מאלימות ולהכיר בזכותה של ישראל להתקיים כדי שהקשרים בין הרשות לאיחוד יימשכו. "ברור שמי שרוצה להיות חלק מהתהליך הפוליטי אסור לו לנקוט בפעולות חמושות. יש סתירה מוחלטת בין אלימות ובניית מדינה דמוקרטית".

 

סולנה אף שיגר איום מרומז ואמר: "אי אפשר להתעלם מהעובדה שהאירופים חושבים פעמיים על קשריהם עם הרשות הפלסטינית ועל הקצאת כספי משלמי המסים האירופים אם חבריה הנבחרים של ההנהגה הפלסטינית לא יחדלו מאלימות ולא יכירו בישראל".

 

בשבוע הבא צפויה פגישה של נציגי הקוורטט (האיחוד האירופי, ארה"ב, האו"ם ורוסיה), ופגישה נוספת של שרי החוץ של האיחוד. עד אז יוודעו בוודאי התוצאות הרשמיות של הבחירות הפלסטיניות ויסתמן הרכב הממשלה החדשה, ואז יחליטו האירופים, ככל הנראה, על עמדה ברורה יותר לגבי עתיד יחסיהם עם הרשות.

 

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, בירך לעומת זאת את הפלסטינים על הבחירות השלוות שהתקיימו ברשות, והגדיר אותן צעד חשוב לקראת הקמת מדינה פלסטינית. "המזכ"ל מצפה לפרסום התוצאות הרשמיות ודיון בהן עם שותפים בינלאומיים, בניסיון לקדם את השלום בין ישראל לפלסטינים", מסרה אחת מדוברותיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק ממשלת שלום. פררו-ולדנר (ארכיון)
צילום: רויטרס
איום מרומז. סולנה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים