שתף קטע נבחר

צילום: אמיר כהן

הפשלה: איך הגיעו אלפי מתנחלים לעמונה?

גורמים במערכת הביטחון מודים בשיחה ל-ynet כי הגעתם של אלפי מפגינים לאזור ההריסה בעמונה התאפשרה בשל שיקול דעת מוטעה. "כמות השוטרים במאחז הקטן היא גדולה יותר מהכמות שהייתה בתוך נווה דקלים בעת פינוי גוש קטיף, לא מצב אידיאלי", הם אומרים. כ-3,000 מפגינים נאספו כדי להיאבק בהריסה. האם ניתן היה לחסום אותם מראש ולחסוך מראות קשים וכסף?

אלפי מתנחלים זרמו בימים ובעיקר בשעות האחרונות למאחז עמונה, על מנת למנוע מכוחות הביטחון את הריסת המבנים הבלתי חוקיים במקום. מדובר, על פניו, בכישלון של כוחות הביטחון, שכן אחד מהישגי ההתנתקות היתה העובדה שהמשטרה וצה"ל בלמו ניסיונות רבים של פעילי ימין להגיע לאזורי הפינוי. החבירה של אלפי מפגינים למתנחלים במקום יצרה בעייה קשה יותר לכוחות בעמונה - וגם תעלה לכולנו מחיר יקר הרבה יותר.

 

 

לפחות 3,000 איש הצליחו להגיע למאחז עמונה. בעקבות היקף המתנגדים הגדול, הקצתה המשטרה עוד למעלה מאלף שוטרים שיתפרסו במעגל הפנימי ויסייעו לבצע את המשימה.

 

מדוע זה קרה? בצה"ל טוענים היום (ד') שלא ניתן היה למנוע את הגעת "המתגברים", אולם גורמים אחרים במערכת הביטחון מודים שייתכן שהיה כאן שיקול דעת מוטעה. "נוצר מצב שבמעגל הפנימי כמות השוטרים במאחז הקטן היא גדולה יותר מהכמות שהייתה בתוך נווה דקלים בעת פינוי גוש קטיף. לא מצב אידיאלי", אמר גורם ל-ynet גורם בכיר העוסק בפינוי עמונה.

 

הגורם הוסיף כי לפני פינוי גוש קטיף נחסמו הכניסות המרכזיות מתוך הבנה כי כניסת מתגברים תקשה על הפינוי ותביא לליבוי יצרים. "המשטרה הופקדה על המעגל החיצוני והיו הוראות ברורות לעשות הכל על מנת למנוע כניסת מתנגדים", הבהיר. כחלק מההכנות לפינוי עמונה, הוחלט בצה"ל שלא לסגור את צירי הגישה לאזור, על אף הנחת העבודה כי למקום יזרמו רבים שיבקשו להפריע לכוחות הביטחון ביום הפינוי.

 

למה בעצם? "עמונה אינה גוש קטיף, שבו ניתן לסגור כניסה אחת מרכזית משטח ישראל", הסבירו בצה"ל, "על מנת למנוע גישה לאזור צריך כוחות

 צבאיים רבים שיתפרסו במקום, ועדיין ישנם כאן לא מעט גבעות שניתן לנוע דרכן. יש לזכור גם שכל סגירה כזאת תפגע במרקם החיים של תושבי בית אל והישובים בסביבה". עוד הסבירו בצה"ל כי בכל מקרה לא ניתן למנוע מתושבי עפרה הסמוכה להגיע למקום.

 

במערכת הביטחון לא כולם תמימי דעים לגבי נכונות ההחלטה ובעיקר עם תוצאותיה. "נוצר מצב שבעמונה יש 3,000 שוטרים במעגל הפנימי ואילו בהתנחלות הגדולה ביותר בגוש קטיף – נווה דקלים, היו 2,500 שוטרים במעגל הפנימי, זה אומר הכל. היה ניתן למנוע לפחות מחלק מהמתנגדים להגיע לכאן", אומרים שם.

 

בתוך כך, התחייב שר הביטחון שאול מופז במכתב ששלח אתמול לחבר הכנסת אורי אריאל כי חיילי צה"ל שנמצאים בגזרה לא ייקחו חלק בפינוי המאחז. "חיילי צה"ל הינם חלק מהמעגל החיצוני בפינוי ולא יבואו במגע מול המתיישבים", כתב. מופז ציין עוד כי רכוש המפונים ירוכז לתוך מכולות באמצעות אנשי משרד הביטחון, תוך תיעוד ורישום ויועברו לאכסון לבסיס צבאי באחריות צה"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האלפים בעמונה. טעות?
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מתבצרים בעמונה
צילום: רויטרס
מומלצים