שתף קטע נבחר

מדריך: בונים מחשב מדיה לסלון

המחשב הישן כבר לא סוחב ומערכת ההפעלה מקרטעת. מה עושים? קונים חדש. אבל מה עושים עם הישן? זורקים? נותנים לדודה? מה פתאום - הופכים אותו ל-Media Center - מחשב סלוני. הנה ארבע שיטות אפשריות לעשות זאת - על פי התקציב

המחשב הישן כבר לא "סוחב" בגלל כל המשחקים, קובצי הווידאו והתוכנות? מערכת ההפעלה מקרטעת? אפשר לקנות מחשב חדש, אבל מה עושים עם הישן? במקום לזרוק או לאחסן בבוידעם, אפשר להפוך אותו ל-Media Center, מחשב המחובר למערכת הסטריאו הסלונית, לטלוויזיה הגדולה שבחדר המגורים ואצל המהדרין, גם לאינטרנט האלחוטי. כל זאת, אם מדובר במחשב עם מעבד פנטיום שלוש לפחות.

 

מה אפשר לעשות עם מחשב מדיה?

 

נכון שכל נגן DVD פשוט יודע לקרוא קבצי MP3 ו-WAV, אך רוב הנגנים לא תומכים בניגון קובצי אודיו בפורמט APE או FLAC. למחשב הסלוני אין צורך בצג - הוא יחובר ישירות לטלוויזיה הגדולה שבסלון בעזרת כרטיס מסך עם יציאת TV-Out, וכך ניתן יהיה לראות תכני וידאו שמאוחסנים עליו בלי לטרוח הרבה בהמרות או צריבות, תוך תמיכה בפורמטים כמו OGM, DivX, Xvid ואחרים.

 

נוסף על כך, תוכלו לצפות באלבומי תמונות ישירות בסלון, או לחבר את המחשב לרשת וליהנות מגלישה באינטרנט ובדיקת דואר אלקטרוני מהספה.

 

אז מה בעצם צריך כדי לבנות מחשב מדיה סלוני? ובכן, זה תלוי: ניתן לבצע התקנות שונות, להשקיע כסף בציוד נלווה או פשוט להשקיע את המינימום במחשב הישן. אנו נאפיין את המשתמשים השונים לפי ארבע קטגוריות שונות.

 

המשתמש המינימליסטי

 

משתמש זה רוצה להשקיע את המינימום האפשרי במחשב הישן. הסיבות לכך ברורות: הוא כרגע קנה מחשב חדש ונוצץ, ולא מעוניין להוציא עוד כסף. זהו משתמש שרק רוצה מחשב שישמיע מוזיקה במערכת הסלונית ויציג תמונות וסרטים בטלוויזיה.

 

מה צריך לעשות?

 

כל מה שדרוש הוא זמן ומעט רכיבים חדשים, כמו מקלדת ועכבר, בהנחה שאלה עברו למחשב החדש. כדי להשמיש את המחשב יש לבצע את הפעולות הבאות:

  • התקנת Windows - במשך העבודה על המחשב, במיוחד באינטרנט, אנו כל הזמן מתקינים תוכנות חדשות, ומערכת ההפעלה יוצרת קבצים שנותרים בדיסק הקשיח. פירמוט והתקנה מחודשת של Windows נותנים למחשב חיים חדשים, ומאפשרים לו לפעול טוב יותר במסגרת מגבלות החומרה שלו. נוסף על כך, כשאין חיבור אינטרנט - אין צורך בהתקנת תוכנות אבטחה כגון אנטי וירוס או פיירוול.

  • התקנת Codecs - מדובר בחבילת תוכנות שמסייעת למחשב לפענח קבצי מוזיקה וסרטים על מנת לנגנם. מערכת ההפעלה עצמה מתקינה את ה- DirectX של מיקרוסופט, אבל לא די בכך. באתר Free Codecs, תחת Codecs Pack, תמצאו מגוון חבילות מפענחים להתקנה, שיאפשרו לכם לנגן שלל פורמטים. מומלץ להשתמש ב-XP Codec Pack, שכוללת מפענחים לאודיו ווידיאו.

  • התקנת נגן מדיה - לא תוכלו להסתפק בנגן הפשוט של מערכת ההפעלה, ולכן יש צורך להתקין נגן מתקדם יותר. מכיוון שאין ברשותנו צג מחשב, אלא טלוויזיה, שהרזולוציה שלה נמוכה יותר, יש צורך בנגן נגן שניתן יהיה לתפעל בצורה פשוטה דרך ממשק הטלוויזיה, שהכיתוב בו יהיה גדול וברור וכפתורי ההפעלה גדולים ובולטים. נדמה שבדיוק עבור זה נבנה JetAudio, של החברה שאחראית לנגני iAudio. הם יודעים דבר או שניים על ממשקים, ואכן, מדובר בתוכנה פשוטה להפעלה, ברורה גם ממסך טלוויזיה מרוחק יחסית, שיודעת לקרוא את כל סוגי המדיות.

  • ציוד היקפי - חסר לכם עכבר, מקלדת? זקוקים לכבל לחיבור כרטיס המסך לטלוויזיה או לחיבור המערכת למחשב? תוכלו להשיג את כל אלה בעלות נמוכה יחסית, של עשרות עד מאות שקלים, על פי הצורך.

  • הציוד הדרוש. עכבר, מקלדת וכבלים לחיבור המערכת והטלוויזיה - בעלות מרבית של כ-70 שקלים. היכן ניתן להשיג? בכל חנות אלקטרוניקה גדולה - תשאלו ויכוונו אתכם לציוד הדרוש. זמן התקנה - שעה עד שעתיים.

 

המשתמש החכם

 

משתמש שמרגיש שאם יש מחשב בסלון, אין סיבה לא לחבר אותו לרשת, וכך ליהנות מגישה לאינטרנט גם מהסלון ולהעביר ביתר נוחות קבצים בין המחשבים שבבית. המשתמש החכם יודע שנוחות היא שם המשחק, ולכן הוא זקוק לתקשורת אלחוטית על מנת להקים רשת ביתית, שתאפשר להאזין למוזיקה מהמחשב החדש, להעביר סרטים למחשב הסלוני או לבדוק דואר מהכורסה הנוחה בסלון.

 

מה צריך לעשות?

 

  • ביצוע כל הפעולות שהוזכרו בסעיפים הקודמים, תחת המשתמש המינימליסטי.

  • התקנת רשת אלחוטית - רכישת נתב אלחוטי, שדרכו יחוברו שני המחשבים לרשת פנימית ולאינטרנט, וכן רכישת כרטיס רשת אלחוטי, במידה והוא אינו קיים כבר במחשב. על מנת לקבל קליטה טבוה יותר, קנו נתב וכרטיסים הפועלים בתקן 802.11g המהיר. לחצו כאן למדריך להתקנת רשת אלחוטית.

  • עכבר אלחוטי - המשתמש החכם ירצה את העכבר האלחוטי של לוג'יטק, MediaPlayer Cordless, שעיצובו הופך אותו לנוח לאחיזה ממש כמו שלט רחוק. השליטה במחשב נעשית באמצעות כפתורים ייעודיים הממוקמים עליו, ומאפשרים בקרה נוחה על הפעלת הנגן, מצב הווליום ומעבר קדימה ואחורה ברשימת השירים.

  • תוכנות אבטחה - לא חובה להתקין על המחשב הסלוני אנטי וירוס, תוכנות אנטי ריגול ופיירוול - מאחר והן מותקנות ממילא על המחשב החדש, שדרכו בעצם מתבצע החיבור לאינטרנט. בכל מקרה, אם אינכם קצרים במיוחד בזמן - כדאי להשקיע בכמה שיותר הגנה. 

  • הציוד הדרוש. נתב וכרטיס רשת אלחוטי - במחיר התחלתי של 400 שקל, עכבר לוג'יטק MediaPlayer Cordless - כ-250 שקל, זמן התקנה - שעה עד שלוש שעות.

 

המשתמש המתוחכם

 

כל המוסיף ניידות ומחסיר חוטים וכבלים - הרי זה משובח. המשתמש המתוחכם יקפיד מאוד על איכות הצליל ויחפש שליטה אופטימלית על המערכת דרך ממשק יחיד, ולכן זקוק לכמה שפחות ציוד היקפי חוטי.

 

מה צריך לעשות?

  • ביצוע כל הפעולות שהוטלו על קודמיו.

  • עכבר אלחוטי - המשתמש המתוחכם לא יסתפק בעכבר שהזכרנו, ויעבור ישר לשלט אלחוטי, אם אפשר, גם כזה הכולל צג LCD. סדרת השלטים Harmony של לוג'יטק אמנם יקרה, אבל עונה על הדרישות. המוצר מצויד בצג צבעוני, וחלק מהדגמים אף כוללים ג'ויסטיק לשליטה נוחה. לכל הדגמים יש תאורה אחורית לכפתורים. מדובר בשלטים אוניברסליים, שלא רק ישלטו בהפעלת תוכנות המדיה, אלא גם ביתר המכשירים שבסלון.

  • מקלדת אלחוטית - אם כבר משתדלים לחסוך בקימה והליכה, חייבים מקלדת אלחוטית. הדגם כבר תלוי בדרישות שלכם.

  • חיבורי אודיו - איכות לא נעלמת מאוזניו של המשתמש המתוחכם, ולכן את החיבורים למערכת השמע בסלון הוא יבצע בצורה דיגיטלית. כרטיס קול חיצוני, כמו MD-Port I/O של חברת Xitel למשל, שממיר צליל מכבל USB לאות אופטי, הוא פתרון מצוין. כבונוס, המכשיר קולט צליל אנלוגי ושולח אותו חזרה למחשב דרך חיבור ה-USB.


 

  • הציוד הדרוש. שלט Harmony של לוג'יטק - 700-1,500 שקל, ממיר MD-Port I/O - כ-70 דולר בחו"ל (בארץ קיים מוצר דומה, של חברת M-Audio, שנקרא Transit ומחירו 600 שקל), מקלדת אלחוטית - 130-350 שקל למקלדת עם כפתורי קיצור לתפעול הנגן, זמן התקנה - עד ארבע שעות.

 

המשתמש המקצועי

 

מה שנעלם מעיניו של המשתמש המתוחכם, יצרום לאוזניו של המשתמש המקצועי, שזקוק לטוב ביותר. הוא אמנם תקוע עם מחשב ישן, אבל למה צריך לסבול? המשתמש שלפנינו לא יחביא את המחשב המכוער והישן, אלא יחליף מארז וגם ידאג לאמצעי הקלטה ישירות מהממיר בסלון (DVR).

 

מה צריך לעשות?

  • ביצוע הפעולות הדרושות מהסעיפים הקודמים. אין צורך להתקין מחדש את Windows.

  • DVR - במקום לקנות מכשיר הקלטה דיגיטלי יקר, למה לא ללכת על פתרון מבוסס תוכנה? אם אינכם מפחדים מחידושים או מערכות הפעלה זרות - התקינו את MythTV, מערכת שרצה על לינוקס, והופכת את המחשב האישי למכונת מדיה משומנת. מערכת זו יודעת לקרוא תקני XMLTV ולהתעדכן בלוחות השידורים (כן יש סידור גם לארץ), ובעצם, הופכת את המחשב הישן שלכם למעין yes Max או HOT Magic זול. המערכת הזו, בשילוב עם כרטיס לקליטת אות מהממיר, תאפשר להקליט שידורים ממספר ערוצים בו זמנית, להקפיא את השידור בזמן שתקפצו לשירותים ועוד.

  • מארז מעוצב - המארז של המחשב לא יכול להיות סתם גרוטאה אפרפרה. מארזי Barebone שישבו בסלון, יוסיפו ליופי שבמיכשור, ומיועדים לשמש במיודח למטרה זו. הם שקטים, כך שלא יהיו רעשי רקע מהמאוורר, לחלקם יש צגי LCD שיציגו את שמות השירים שמנוגנים במחשב, לאחרים יש כפתורים ייעודיים עבור שליטה על המדיה ועוד יכולות מתקדמות.

    הציוד הדרוש. מערכת הפעלה לינוקס ותוכנת קוד פתוח, כרטיס לקליטת אות מהממיר - החל מ-150 שקל ועד אלפי שקלים (יש כרטיסים עם יציאה דיגיטלית חזרה לטלוויזיה שעשויים להשתלם לחלקכם), מארז - 1,200 עד 4,000 שקל, זמן התקנה - עד חמש שעות נוספות.

 

שי פלג הוא מנהל פורום מוזיקה דיגיטלית ב-ynet. אפשר לשאול שאלות נוספות בפורום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
MD-Port I/O. ממיר צליל מ-USB לאופטי
Transit. מוצר חלופי ל-MD-Port
מומלצים