שתף קטע נבחר

הכנסת הכריעה: תוקם ועדת חקירה על פינוי עמונה

ההחלטה התקבלה ברוב של 37 תומכים מול 32 מתנגדים. זה הפסד פרלמנטרי ראשון לממשלת אולמרט, שלא הצליח לגייס את הרוב הדרוש למנוע את יוזמת הליכוד, מפלגות הימין וש"ס. מוקדם יותר קיימה ועדת הפנים דיון בנושא, במהלכו אמר מפקד מחוז ש"י, ניצב ישראל יצחקי, כי עד כה הוגשו למחלקה לחקירות שוטרים שלוש תלונות בלבד

הפסד צורב לממשלת אולמרט: מליאת הכנסת החליטה היום (ד') להקים ועדת חקירה פרלמנטרית שתבדוק את התנהלות השוטרים במהלך פינוי עמונה. ההחלטה התקבלה ברוב של 37 תומכים מול 32 מתנגדים. ההחלטה תועבר לוועדת הכנסת, שם ייקבעו סמכויות ועדת החקירה, היקפה וזמן פעילותה. לאחר מכן תחזור ההצעה למליאת הכנסת לאישור נוסף.

 

זה הפסד פרלמנטרי ראשון לממשלת אולמרט, שלא הצליח לגייס את הרוב הדרוש למנוע את יוזמת הליכוד, מפלגות הימין וש"ס להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לאירועי עמונה. מפלגת העבודה זגזגה. בתחילה חתמה על היוזמה לכינוס מיוחד של המליאה ולהקמת ועדת החקירה, אולם בשעות הצהריים חזרו בהם הח"כים מהעבודה והחליטו להתנגד. למרות זאת, רבים ממפלגת העבודה לא טרחו להופיע לדיון.


אולמרט ואלי ישי לוחצים ידיים (צילום: איי.אף.פי)

 

יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ דניאל בנלולו (ליכוד), אמר ל-ynet כי בכוונתו לכנס כבר ביום שני הקרוב את הוועדה על מנת לקבוע את היקפה וסמכותה של ועדת החקירה הפרלמנטרית לבדיקת אירועי עמונה. "כנסת ישראל אמרה את דברה בנושא. ועדת הכנסת תעשה הכל כדי להקים ועדה. לא אכנע ללחצים פוליטיים של ערב בחירות ונעשה זאת ביושר ובהיגיון בריא".

 

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, נשמע שבע רצון: "מדובר בהישג חשוב. קדימה היו משוכנעים שמפלגת העבודה יחד עם מרצ והסיעות הערביות יעניקו להם את הרוב, אבל הוכחנו להם שהזחיחות שלהם מוגזמת, ובעיקר העמדנו את העיקרון לפיו הכנסת יכולה וצריכה לפקח על הרשות המבצעת".

 

ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) הגיב: "אי אפשר להכות, לפצוע ולבסוף לנסות לסתום את הפיות, ועדת החקירה צריכה לחקור את הדרג המדיני, את הדרג המבצעי, המשטרה וצה"ל וכמובן גם את התנהגות האזרחים".   

 

יו"ר סיעת המפד"ל, שאול יהלום, שהיה בין היוזמים להקמת הוועדה: "הכנסת אמרה את דברה, המעשים הנוראיים והבלתי דמוקרטים שנעשו בעמונה יחקרו. אנו מצפים שהוועדה תגלה מי נתן את ההוראה להפעיל את האלימות כשלב ראשון להוקיעם ולהעמידם לדין".

 

ראש המועצה האזורית בנימין, פנחס ולרשטיין, אמר בתגובה: "אני שמח מאוד שכנסת ישראל הבינה שהדרך היחידה לשמור על מרקם החיים בחברה הישראלית היא להענות לדרישת מועצת יש"ע ולחקור עד תום את התנהגות הצבא והמשטרה ובמיוחד את שולחיהם. אנחנו מוכנים גם כן להיחקר ובתקווה שמי שעולל זאת ייתן את הדין על כך". 

 

שלוש תלונות הוגשו למח"ש

 

מוקדם יותר ערכה ועדת הפנים דיון בנושא, במהלכו אמר מפקד מחוז יהודה ושומרון של המשטרה, ניצב ישראל יצחקי, כי למרות הטענות הרבות שנשמעו לאחר פינוי עמונה, עד כה הוגשו למחלקה לחקירות שוטרים שלוש תלונות בלבד נגד שוטרים בחשד שהיכו מתנחלים. 

 

"קיבלנו מודיעין על כך שיש התארגנות להפרות סדר רבות", אמר ניצב יצחקי. "אלפי בלוקים וצמיגים לא מגיעים אל הגגות, אלא אם הכינו אותם מראש. המתנחלים רצו להראות לשוטרים שהם באו להתעמת ולהוכיח שהם לא 'חלביים' כמו המפונים בגוש קטיף".

 

לדברי יצחקי, הוא ופקודיו נאלצו להתמודד בעמונה עם תופעות שלא זכורות לו: "ב-19 השנים אחרונות הייתי בנקודות משמעותית של הפרות סדר, אבל סדרי גודל כמו שהתרחשו בעמונה אני לא מכיר. אנשים חשבו שמשטרת ישראל תכשל בביצוע משימת אכיפת החוק. הקמנו צוות שמפענח סרטים שצילמנו ועשרות אנשים כבר זוהו כמיידי אבנים. עצור את אותם אנשים, שיתנו דין וחשבון על מה שעשו שם". 

 

סגן מפכ"ל המשטרה, ניצב בני קניאק, הוסיף: "אין משטרה אחרת וכשצריך לאכוף חוק אנו עושים זאת בזהירות הראויה. המשטרה פעלה באופן מקצועי באירוע הזה. במקום שלא הופעל נגדנו כוח לא הפעלנו כוח, אבל הופעלה נגדנו אלימות קשה. תפישת העולם הבסיסית שלנו הייתה מינימום חיכוך והשוטרים באו ממוגנים כדי שרמת האיפוק שלהם תגדל. לא רצינו להכות או לפצוע איש, עשינו הכנה מנטלית לשוטרים.

 

"באנו בשליחות המדינה לטובת שמירת החוק במדינת ישראל. האמירות כאילו מדובר בפשעי מלחמה וכדומה לא ראויים. אסור להשאיר את המשטרה כטרף. לגבי הפגיעה בחברי הכנסת - אני מאד מצטער, אבל ראינו פה את התמונות. במידה מסויימת חברי הכנסת הסיתו את האזרחים".

 

חבר הכנסת אורי אריאל, שיזם את הדיון, הזכיר במהלכו את דבריו של אלוף פיקוד המרכז, יאיר נווה, שאמר כי ההיערכות לקראת הפינוי הייתה לקויה. בהמשך הוסיף אריאל: "הדיון כאן נועד לטפל בהתנהגות המשטרה, שהייתה ברוטאלית ואלימה מעבר לכל פרופורציה. המשטרה נכשלה בהערכת המצב, בהתארגנות ובביצוע. אני פונה למפקד המחוז ומבקש - תודיע פה ועכשיו שאתה מתפטר מתפקידך לאלתר, לאור הכישלון שלך בניהול הפינוי".

 

אל הדיון הוזמן גם נחי אייל, אביו של הנער יחיעם שנפגע קשה בראשו כשהשתתף בהתנגדות לפינוי. האב גולל את סיפור פגיעתו של בנו ואמר לנוכחים: "אלמלא היה במקום טיפול רפואי, הייתם באים לנחם אותי באבלי". 

 

נגה הכהן, עובדת סוציאלית במטה בנימין ומי שמרכזת במחלקת הרווחה את נושא הפגיעות והתקיפות המיניות עליהן התלוננו מתנחלות, אמרה כי "הפגיעות נעות ברצף - מאמירות מיניות בוטות, כגון 'אתן מתנחלות משריצות לכן נעשה אתכן עקרות' ועד לנגיעות מכוונות בחזה ואף חמור מזה. יש בידי הוכחות לתקיפות מיניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
הפינוי בעמונה
צילום: עמית שאבי
צילום: ערוץ הכנסת
ההצבעה בכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
צילום: אילן מרסיאנו
יכנס את ועדת הכנסת ביום שני. בנלולו
צילום: אילן מרסיאנו
צילום: ירון ברנר
הישג לימין. ח"כ סער
צילום: ירון ברנר
צילום: אמיר כהן
מי נתן את ההוראה. יהלום
צילום: אמיר כהן
מומלצים