שתף קטע נבחר

נתניהו: הוועדה צריכה לחקור את הדרג המדיני

יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, הביע שביעות רצון מהחלטת מליאת הכנסת לכונן ועדת חקירה פרלמנטרית. בשיחה עם כתבים בכנסת הוא דורש "להתמקד בדרג המדיני ולא בשוטרים". השר זאב בוים אומר מנגד: "ההחלטה להקים ועדה נגועה בפוליטיקה זולה"

בימין בירכו אמש (יום ד') על החלטת הכנסת לאשר הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת האירועים האלימים בפינוי המאחז עמונה. יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, אמר לכתבים בכנסת שהוועדה צריכה להתמקד בחקירת הדרג המדיני. "הדרג המדיני הוא שאחראי והדרג המדיני לא יכול לחמוק מאחריות, לכן בו צריך להתמקד ולא בשוטרים".

 

מליאת הכנסת החליטה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית ברוב של 37 תומכים מול 32 מתנגדים. ההחלטה תועבר לוועדת הכנסת, שם ייקבעו סמכויות ועדת החקירה, היקפה וזמן פעילותה. לאחר מכן תחזור ההצעה למליאת הכנסת לאישור נוסף. זה היה הפסד פרלמנטרי ראשון לממשלת אולמרט, שלא הצליח לגייס את הרוב הדרוש למנוע את יוזמת הליכוד, מפלגות הימין וש"ס להקים ועדת חקירה פרלמנטרית לאירועי עמונה. מפלגת העבודה זגזגה, ולבסוף התנגדה, אך חברי הכנסת שלה לא טרחו ברובם להגיע. 

 

צילום: ירון ברנר

 

לדברי נתניהו, "את החוק צריך לכבד ופורעי חוק צריכים להיענש בכל חומרת הדין, אבל ברור מאליו שלא היתה הפעלת כוח עודף. היתה להיטות ללכת להתנגשות והכוונה היא שוועדת החקירה הזו תתמקד בדרג המדיני ולא בשוטרים. השוטרים עשו את משימתם והדרג המדיני ששלח אותם ללא הידברות, ללא ניסיון לפתור את הבעיה".

 

לעומת נתניהו, חברי קדימה התנערו מההחלטה. גורם בכיר בקדימה מסר ל-ynet בתגובה לדברים: "כמו תמיד, ביבי קודם עושה ואחר כך חושב ובסוף מבין את המשמעות החמורה של מעשיו. הפעם פגע פגיעה בלתי נסלחת בכוחות הביטחון מתוך ניסיון נואש לקנות את קולות הימין הקיצוני".

 

שר השיכון, זאב בוים, אמר בתגובה להחלטת מליאת הכנסת: "ההחלטה על הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית נגועה בפוליטיקה זולה של ערב בחירות. חבל שכוחות הביטחון הם קורבן של יצרים להישרדות פוליטית מימין ומשמאל".

  

עמי איילון (העבודה) אמר כי "אסור להטיל על כוחות הביטחון את האחריות למחדלי המנהיגות של הדרג המדיני". לדבריו, "במדינת חוק, תפקידה של המשטרה הוא לאכוף אותו. ועדת אגרנט קיבעה את צה"ל למשך 30 שנה כשסירבה להתייחס לדרג המדיני". 

 

מועצת יש"ע בירכה על ההחלטה: "זה שלב ראשון בלבד ואנו ממשיכים בדרישתנו להקמת ועדת חקירה ממלכתית. סירובו של אהוד אולמרט להביא את העניין להצבעה בממשלה, מעיד על חששו הגדול ממסקנותיה של ועדה כזו".  

 

האיחוד הלאומי אומר בתגובה: "ממשלת אולמרט יכולה אולי לשבור לנו את הראשים אבל היא לא תוכל להשתיק את האמת. האיחוד הלאומי לא ירפה עד שתוקם גם ועדת חקירה ממלכתית".

 

לדברי יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, "יש לחקור את האלימות המוגזמת של המשטרה, שכללה אלות בראש ופרשים מסתערים גם כלפי מפגינים פסיביים. הוועדה יכולה לחקור גם את התנהגות המתנחלים, הכל צריך להיחקר, אין שום היבט של הפרשה שהוא חסין מחקירה".

   

ראש המועצה האזורית בנימין, פנחס ולרשטיין, אמר בתגובה: "אני שמח מאוד שכנסת ישראל הבינה שהדרך היחידה לשמור על מרקם החיים בחברה הישראלית היא להענות לדרישת מועצת יש"ע ולחקור עד תום את התנהגות הצבא והמשטרה ובמיוחד את שולחיהם. אנחנו מוכנים גם כן להיחקר ובתקווה שמי שעולל זאת ייתן את הדין על כך".

 

אבל לא כולם מרוצים. ראש מפלגת חזית יהודית לאומית, ברוך מרזל, אמר: "אין לנו אמון בוועדת חקירה פרלמנטרית שתוצאותיה יהיו טיוח". לדבריו, "מן הראוי להקים ועדת חקירה בלתי תלויה שיהיה לה מנדט לחקור את האמת".

 

לעומת התגובות בימין, בשמאל כצפוי מביעים מורת רוח. מזכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר: "ההחלטה להקים ועדת חקירה היא עוד סיבה להתבייש בכנסת ה-16 בהרכבה הנוכחי. במקום לחקור את ראשי מועצת יש"ע, שהפרו את החוק ברגל גסה במשך שנים, בוחרת הכנסת להאשים את המשטרה ואת אלו שמנסים להשליט מעט סדר בשטחים". 


פורסם לראשונה 08/02/2006 20:20

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
השוטרים אינם הבעיה. נתניהו
צילום: אלי אלגרט
פוליטיקה זולה. בוים
צילום: גיל יוחנן
חייבים לחקור. ולרשטיין
צילום: גיל יוחנן
צילום: אחיה ראב"ד
אין אמון. ברוך מרזל
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים