שתף קטע נבחר

תופעה: חיילי צה"ל הופכים את הרובה לצעצוע

מילימטרים בודדים והרבה מזל מפרידים בין משחק אסור בנשק לאסון. הצבא אמנם עורך פעולות הסברה, אולם בפרקליטות הצבאית מודאגים מהתגברות התופעה: "אפילו החיילים שמואשמים, לא מבינים עד כמה הם היו קרובים לעבירת הריגה או רצח במקום שימוש בלתי חוקי בנשק. חבל שרק כשיקרה אסון מהסוג הזה, יתעוררו בצה"ל"

"לפחות פעם בשבוע מתרחש בצה"ל אירוע של משחק בנשק בין חיילים". כך עולה מנתונים של הפרקליטות הצבאית שהגיעו ל-ynet. לא מדובר בדו"ח רשמי, אבל בתביעה הצבאית מודים כי היקף המקרים וחומרתם ב-2005 וגם בתחילת השנה הנוכחית, צריכים להדליק נורה אדומה לפני שיהיה מאוחר מדי.

 

"מדובר באירועים חמורים, רק בנס, בגלל שאיש לא נפגע, לא הגיעו לכותרות. ברור שזה רק עניין של זמן עד שיום אחד הקליע יפגע בראש של חייל ולא בדלת", אומרים גורמים בפרקליטות. "בתי הדין אמנם נוקטים יד קשה ככל שניתן נגד חיילים אלה, אבל נדמה שלא כל החיילים מפנימים את הסיכון האדיר בהפיכת רובה אם-16 לצעצוע". 

 

האירועים הבאים, למשל, עלולים היו להסתיים במוות מיותר:

 

  • 22 באפריל 2005, מפקדת התיאום והקישור בארז: חייל כיוון נשק לעבר ראשו כשחבריו צעקו עליו. הוא דרך אותו, העביר את הנצרה ל"בודדת" ונפלטה ירייה. הקליע פגע במיטה, עבר דרך המזרון ונעצר בקיר. בנס לא נפגע איש.

  

  • 27 באוגוסט 2005, בית ספר לתותחנים "שבטה": חייל דרך את נשקו, העביר למצב "בודדת" ונקר אל מול חברו. לאחר מכן הכניס מחסנית מלאה בכדורים, דרך ושוב כיוון אל חברו שברח מן האוהל. בנס לא היו נפגעים באירוע.

  

  • 7 בנובמבר 2005, בסיס הטירונים "ניצנים": נשמעה ירייה בגג אחד האוהלים בזמן ששהו בו חיילים. במזל איש לא נפגע.

  

  • 15 בדצמבר 2005, בסיס הטירונים "זיקים": "מי רוצה שאפרוק עליו מחסנית?", שאל טירון את חבריו בעודו מכניס כדור לכלי נשק ומעביר את הנצרה ל"בודדת". מולו היו באותה שעה מספר חיילים שביקשו ממנו לחדול ממעשיו, אך הוא כיוון את הנשק לעבר בטנו של אחד מהם וראשו של אחר. בנס נגמר האירוע בלי נפגעים.

  

  • 10 בינואר 2006, מפקדת חטיבת יהודה: "איפה הנשק שלי? אני יורה כאן במישהו", זעם חייל שמצא את מטען הטלפון הסלולרי שלו שבור. בתוך שניות נשמעה בבסיס ירייה, רק בנס איש לא נפגע.

  

אבל אלו רק חמש דוגמאות למשחקים שונים של חיילי בכלי נשק. לפעמים מדובר במעשי קונדס, לפעמים המשחק מלווה באיומים ובאלימות. בפרקליטות הצבאית נתקלים באותם מקרים רק כשאלה מגיעים אליהם לאחר חקירת מצ"ח, תוך מעצרם של החיילים הסוררים, והגשת כתב אישום נגדם.

 

"יש המון מקרים מהסוג הזה. יותר מדי". אומרים גורמים בפרקליטות ל-ynet. "חלקם מזעזעים בחומרתם. אמנם ישנם רבים מהאירועים האלה שמתרחשים בבסיסי הטירונות, בעיקר בבסיסי הטירונות הכלל צה"לים, אבל לא רק, ישנם גם מקרים בבסיסים אחרים, בחטיבות מרחביות, כמעט בכל מקום. לפעמים אפילו החיילים שמואשמים לא מבינים עד כמה הם היו קרובים לקבל כתב אישום על עבירת הריגה או רצח במקום שימוש בלתי חוקי בנשק. חבל שרק כשיקרה אסון מהסוג הזה, יתעוררו בצה"ל. אם יש מקרה בכל שבוע - כנראה שמה שעושים לא מספיק".

 

אחד המקרים החמורים שאירעו באחרונה התרחש בבסיס ההדרכה של מערך מודיעין השדה בדרום הארץ. במרכז האירוע שני חיילים, שאחד מהם נטל כלי נשק, אחז בידית האחיזה, תפס בידו השנייה ב"מתפסים" שעל הקנה, טען את הנשק במחסנית מלאה, ובעודו מסתכל דרך כוונות, נקר. הכדור שנפלט מהרובה פספס בסנטימטרים את חברו שישב על המיטה, פגע בדלת החדר ויצא מצידה השני. מחקירת מצ"ח עלה כי החייל היורה וחברו סתמו את החור בדלת, אמרו למפקדים כי נפלט כדור בשוגג ולא היה כל משחק בנשק. הם סיפקו את אותה גרסה בפני כל המפקדים שתיחקרו אותם.

  

הפרקליטות הצבאית הגישה במהלך השנה שעברה כתב אישום נגד חייל מבסיס ההדרכה של חיל ההנדסה. החייל נכנס לחדר מגוריו, נטל את נשקו וטען אותו במחסנית מלאה בכדורים. הוא העביר את הנצרה למצב "בודדת", וכיוון את הנשק לעבר ראשו של חברו, הוא אף הכניס את קנה הנשק לפיו במהלך המשחק.

 

באירוע אחר, בפברואר אשתקד, לקח טירון מבסיס ניצנים את נשקו, טען אותו במחסנית מלאה בכדורים וכיוון לעבר חזהו של חברו. "בוא'נה אתה, שתוק", צעק לעברו. לפחות שלושה חיילים נפלו קורבן לאיום מצד החייל. עונשו בבית הדין הצבאי היה שישה חודשי מאסר בפועל. אירוע חמור אחר סביב שימוש בלתי חוקי בנשק, התרחש בספטמבר 2005 בבסיס "זיקים".

 

אחד החיילים לקח את נשקו וצעק "הוא טעון, הוא על בודדת, תנו לי קב"ן, או שאני אירה". משלא קיבל תשובה - לחץ על ההדק. נורתה ירייה, איש לא נפגע. חקירה אחרת של מצ"ח סיפקה אישום נגד טירון ממתקן אדם שהפך את הנשק שלו לצעצוע. "תראו איך אני משחק בנשק", אמר לחבריו באוהל בעודו טוען מחסנית. "יש כדור בבית הבליעה", הכריז. את המשחק הזה ביצע על פי החשד כ-15 פעמים.

  

צה"ל: ישנן פעולות הסברה, הטיפול קפדני

 

"לא כל המקרים תחת 'שימוש בלתי חוקי בנשק' הם מילימטר מאסון, וישנם אירועים שלכאורה אין סכנת פגיעה בנפש. אבל ברור שכל שימוש ברובה כבצעצוע טומן בחובו סכנה מסוימת, וחייבים לעשות הכל על מנת להקטין את התופעה", מסכם גורם בפרקליטות.

 

קצין בכיר במחלקת בטיחות במפקדת זרוע היבשה אמר ל-ynet כי צה"ל עושה כל העת פעילויות למניעת משחקים בנשק או כל שימוש בלתי חוקי בנשק. "ישנן פעולות הסברה בכלל הבסיסים בדגש על בסיסי האימונים. מבחינתנו, מי שמשחק בנשק הוא עבריין ועל כל חייל חובה חובת דיווח במקרה כזה, אחרת הוא שותף לעבירה".

   

בשלושת השבועות האחרונים התרחשו ארבעה אירועים חמורים במשחק בנשק, אחד מהם בבסיס ההדרכה של חיל מודיעין השדה. בעקבות כך הוציא ראש מחלקת הבטיחות, אלוף משנה גברעם הגלילי איגרת דחופה לכלל המפקדים בצה"ל והורה לבצע בדיקות ביחידות, כולל בזמן הפנוי של החיילים, לתחקר ולאכוף כל משחק בנשק. "ברור לנו שמשחק כזה עלול להגמר באסון כפי שקרה בתחילת שנות ה-90', אז נהרגו שלושה חיילים ממשחק בנשק, ולכן הטיפול בנושא קפדני ביותר", אמר הקצין הבכיר.

 

גורמים בצה"ל הסבירו כי נעשות פעולות רבות על מנת "לעקור מן השורש" משחקים מעין אלה ושימוש בנשק שלא לצרכים שהגדיר צה"ל. "לצערנו", מודים בצה"ל, "ישנם לא מעט מקרים, חלקם חמורים ובהחלט היו יכולים להסתיים באסון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
אילוסטרציה
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים