שתף קטע נבחר

מסתמן: מצור כלכלי על הרשות - אך לא נתק

וייסגלס יציע מצור כלכלי מוגבל. מופז ידבר על סגירת הגבול בפני פועלים והפסקת שיתוף הפעולה בבניית תשתיות. במועצה לביטחון לאומי חוששים מפעולות נחפזות ש"יחזרו כמו בומרנג". בדיון מכריע ישמע אולמרט את כל הגישות, ויצטרך להכריע כיצד פועלים מול הרשות החמאסית. על דבר אחד יסכימו כנראה כולם: ההחלטות מתקבלות שוב בדקה ה-90

ישראל תטיל מצור כלכלי על הרשות הפלסטינית בהנהגת חמאס, אך תימנע מניתוק יחסים מוחלט עמה. זו רוח הדברים הרווחת בקרב משתתפי הדיון, הצפוי להיערך היום (יום ו') בצהריים בלשכתו של ממלא-מקום ראש הממשלה, אהוד אולמרט.

 

בדיון המכריע, לו קדמה שורת התייעצויות, ישתתפו אולמרט, שרת החוץ לבני, שר הביטחון מופז, השר לביטחון פנים עזרא, היועצים הבכירים וראשי מערכת הביטחון. גורמים מדיניים ופוליטיקאים מימין ומשמאל כבר מתחו ביקורת על כך שגם הפעם, ההחלטות מתקבלות רק בדקה ה-90.    

 

בלשכת רה"מ מכנים את הדיון "אסטרטגי", כזה שבמהלכו אמורה ישראל להחליט כיצד היא נוהגת מכאן ואילך ביחס

לרשות. מנגד, יש מי שמעדיף לכנות את הדיון כ"טקטי", וההסבר: "אולמרט כבר קבע כי מועד השבעת הפרלמנט הפלסטיני בשבת הוא דרמטי, אשר בו משתנים כללי המשחק. אבל בפועל, צריכה עכשיו ממשלת ישראל למלא את אמירתו בתוכן - בצעדים כאלה ואחרים, שאינם בהכרח משקפים את האינטרס ארוך הטווח של ישראל מול הרשות החמאסית".

 

בתוך הדיון עצמו צפויות להישמע דעות שונות, כשהמרכזיות שבהן: גישתו של דב וייסגלס, הדוגל במצור כלכלי מוגבל בהיקפו, וזו של המועצה לביטחון לאומי בראשות גיורא איילנד, המבכרת פעולה מתמשכת של ישראל מתוך הבנה למציאות המורכבת בה נתונים העם הפלסטיני והמזרח התיכון כולו. במועצה חוששים כי החלטות נחפזות של ישראל "יחזרו אליה כבומרנג". שני האישים - וייסגלס ואיילנד - התבקשו להכין כל אחד בנפרד תוכנית פעולה. אולמרט אמור להכריע בין שתי הגישות, אך לא נראה שהדבר יקרה כבר בדיון הקרוב.

 

מה עושים עם הכסף

 

חלקו הארי של הדיון אצל אולמרט יעסוק בסוגיית המימון הבינלאומי לרשות. סוגייה זאת נדונה בהרחבה בדיון נפרד, שנערך בלשכתה של לבני. בדיון אצל אולמרט יוצגו כל מקורות התקצוב של הרשות. בירושלים מתכוונים להסכים להמשך העברת הסכומים המיועדים לטיפול באוכלוסיה האזרחית, אך להתנגד להעברת כספים המיועדים ישירות לרשות.

 

אבל לא רק הכלכלה תעלה לדיון. "ברגע שמושבע פרלמנט חמאסי", יאמר שר הביטחון, "תגיע גם ממשלה חמאסית, וזו

מייצגת ישות טרוריסטית. זה הפוקוס ובזה צריכה ישראל להתמקד". מופז, שקיים אף הוא דיון נפרד, יתבע שורה של פעולות, ובראשן: הגבלת כניסה של פועלים פלסטינים לישראל, לצד אי סיוע בבניית תשתיות הנמל הימי בעזה ושדה התעופה בדהיינה, כמו גם אי השתתפות בפרויקטים משותפים, כולל מפעלי הביוב והתפלת הים.

  

כאמור, ממלא-מקום רה"מ לא צפוי לקבל הפעם הכרעות אסטרטגיות כמו ניתוק היחסים עם הרשות הפלסטינית. אולם להערכת מקורביו, הוא יחליט על שורת צעדים שיבהירו לפלסטינים כי הם מצויים תחת מצור כלכלי, ישראלי ובינלאומי. בנוסף, צפוי אולמרט להציב מעין אולטימטום לאבו-מאזן, לפיו עליו לפעול לאלתר לפירוק חמאס מנשקו, כפי שהבטיח.

 

בינתיים ברשות הפלסטינית נמשכים המגעים הקדחתניים בין נציגי ראש הרשות וחמאס, לקראת השבעת המועצה המחוקקת בסוף השבוע. דוברו של אבו-מאזן אמר כי בנאומו בשבת הוא ישרטט את קווי היסוד של הממשלה החדשה - וזו תהיה מחויבת להם.  


פורסם לראשונה 16/02/2006 23:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שעת הכרעה. אולמרט ולבני
צילום: איי אף פי
צילום: גיל יוחנן
לא להכניס פועלים. מופז
צילום: גיל יוחנן
צילום: שאול גולן
מצור כלכלי מוגבל. וייסגלס
צילום: שאול גולן
צילום: צביקה טישלר
תוכנית פעולה נפרדת. איילנד
צילום: צביקה טישלר
צילום: רויטרס
לקראת רשות חמאסית. הנייה
צילום: רויטרס
מומלצים