שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

מגלים את אמריקה

מקולומבוס ועד אלביס, בהתאם למסורות אינדיאניות עתיקות או בכפוף לשיק הניו יורקי, במוטל דרכים או בארמון פאר. מבחר אפשרויות מקומיות להרגיש כמו בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. מי צריך ויזה וג'ט לג?

כמעט על הכל אפשר להגיד "כמו באמריקה", ובכל זאת יש מספר מקומות בארץ המבטאים את תרבותה של המעצמה הצפון אמריקנית יותר טוב מאחרים. מסע מחוף לחוף דווקא בישראל, ואף מילה על מקדונלד'ס.  

 

כדי להיכנס לאווירה, נתחיל בשני סמלים לאומיים של ארצות הברית במאה העשרים: הנשיא קנדי והזמר אלביס פרסלי.

 

גיי. אף. קנדי, הנשיא ה-35 של ארה"ב, נרצח בשנת 1963. בשנת 1966 חנכה קק"ל בראש הר עמינדב אנדרטה לזכרו, "יד קנדי". ממרומי הפסגה צופה האנדרטה בדמות גזע עץ כרות אל מבואות ירושלים מצד אחד ואל הים התיכון וחוף אשדוד מהכיוון הנגדי. האנדרטה, מבנה מעוגל שנבנה על ידי האדריכל דוד רזניק, עשויה 51 עמודים המסמלים את מדינות ארה"ב. בתוך האנדרטה, מול תבליט ברונזה בדמות ראשו של קנדי (פיסל דב פייגין), דולק נר תמיד הזהה לנר הדולק ליד קברו של קנדי בבית הקברות הצבאי של ארלינגטון בוושינגטון.

 

  • איך מגיעים: מכביש ת"א-ירושלים יורדים במחלף הראל לכיכר הסטף. דרך מושב אורה מגיעים למושב עמינדב, עוקפים אותו ומגיעים ליד קנדי.

 

את הרצח של קנדי ליוו פרשנויות שונות ותיאוריות קונספירציה, אבל במקרה של אלביס פרסלי יש הטוענים שהאגדה עדיין חיה

ונושמת. אם אלביס חי, האם הוא כבר סעד בדיינר המהווה היכל תהילה לפועלו?

 

פונדק אלביס נקרא במקור "פונדק ההרים", אבל מאז 1974 תלה בו אורי יואלי, הבעלים, 1,728 תמונות של אלביס והציב פסל של האליל בגובה 5 מטרים - ולא הותיר לשם המקורי הרבה סיכוי. עד שנת 2004 היה המקום מסעדת דרכים לכל דבר, אבל אז הוחלט להפוך אותו לדיינר אמריקאי קלאסי, כולל מרצפות שחור-לבן, כורסאות וכסאות עור ושולחנות פורמייקה. הדיינר, מסתבר, מהווה אתר עלייה לרגל לחיילים אמריקניים מהצי השישי העוגנים באזור. גם הם כנראה נהנים מהמסורת החביבה לפיה כל מי ששותה קפה מקבל ספל של אלביס למזכרת.

 

  • פונדק אלביס, ת. דלק נווה אילן, כביש ירושלים-ת"א. טלפון: 02-5341275

 

עוד דיינר שכולו אמריקה הוא "דיקסי" המעוצב באפלוליות ובנוי תאים-תאים. התפריט הוא כשל "סטייק האוס" מנהטני קלאסי, עם הרבה בשר בצורת ביפבורגר, טיבון, סטייק ניו יורק וכנפי עוף ברוטב חריף. המקום פתוח 24 שעות ביממה ומציע גם תפריט לילה מיוחד הכולל גם ארוחות בוקר אמריקאיות מושחתות.

 

  • דיקסי, תוצרת הארץ 1, תל אביב, טלפון: 03-6966123

 

את המסע לשורשים של אמריקה נתחיל עם קצת כבוד למי שגילה אותה - קולומבוס, שאת שמו

נושאות מסעדות אחיות בהרצליה ובאילת. המסעדות הן ביסטרו אמריקאי עם תפריט עשיר, אבל לאו דווקא בשל האוכל אנחנו מציינים אותן אלא בגלל העובדה שחוגגים בהן את החגים האמריקאים: ולנטיינ'ס, ליל כל הקדושים וכמובן ה-4 ביולי.

 

  • קולומבוס, שנקר 2, הרצליה, טלפון: 09-9589880 או מלון אמריקנה, החוף הצפוני, אילת, טלפון 08-6338822

 

בארץ אדומי העור

 

מכאן קצרה הדרך לתושבים המקוריים של צפון אמריקה, האינדיאנים. בארץ מספר מקומות המאפשרים לחוות את התרבות האינדיאנית.

 

"מרכז טנקה", מרכז רוחני בדרך אינדיאנית, נמצא בבוסתן עצי פרי אקזוטיים מדרום לקיבוץ מעגן מיכאל ומול נוף של ים. השם טנקה נגזר מהשם

האינדיאני "וואקן-טנקה" שפירושו "רוח הבריאה", אותה רוח גדולה הנמצאת בתוכנו ובכל דבר שביקום.

 

במרכז טנקה מתקיימים מפגשים, סדנאות והשתלמויות ברוח אינדיאנית ותוך כדי ישיבה במעגל. הגישה האינדיאנית אינה דת, אלא שיטה של מודעות וצמיחה מתוך זיקה למעגל - מושג מרכזי במסורות האינדיאניות. במרכז נערכות סדנאות צוהר לתפיסת העולם האינדיאנית, סדנה להכנת תופים אינדיאנים, מקל דיבור, מטעמים אינדיאנים, קורס למעגלי חיים ועוד.

 

  • טנקה, הפעילות במקום בתיאום מראש, טלפון: 052-3234902

 

שיט בסירות קאנו אמיתיות אפשר לחוות גם לאורך הירדן המקומי שלנו. "רוב רוי" שבקבוצת כנרת מפעיל לא רק קיאקים אלא גם פעילות ברוח אינדיאנית לכל המשפחה (מגיל שנתיים ומעלה). בשבתות וחגים, לפני או אחרי השיט, אפשר לבלות גם ב"באומנות אינדיאנית" - פינת יצירה לאומנויות אינדיניות שונות.

 

  • רוב רוי, קבוצת כנרת, טלפון: 052-2413176 (פעיל: מרץ-נובמבר)

 

פול בארט הוא "יליד", צאצא לשבט הנבאחו, וגם אמן רב תחומי העוסק בעיקר באמנות אינדיאנית ומקיים אורח חיים אינדיאני מסורתי. בארט ואשתו בת שבע מציעים מפגש חוויתי עם התרבות הזו, בשילוב תפאורה, תלבושות , אביזרים ומוסיקה אינדיאנית. המפגש מאפשר לטעום מאמנות הסיפור, השירה והמוזיקה, וכולל גם ריקוד וטקס אינדיאני.

 

בחצר ביתם יש אוהל אינדיאני גדול בו מארח פול כל מי שחפץ באווירה אינדיאנית, בעיסוי אבנים חמות ואו בחיבור של מגע עם האדמה. 

 

  • לפרטים: בת שבע בארט 052-2904071 או 03-5360918

 

בחניון המפלים שמעל המפל השחור בשמורת נחל אל על צמח לו כפר אינדיאני הבנוי באופן מסורתי ומחומרים

טבעיים. 17 אוהלי הטיפי פזורים על פני מדשאה שלצידה גינה קטנה ומטופחת. בכל אוהל מחצלות ומזרונים, ויכולים לישון בו עד 10 אנשים. לכל שני טיפי שירותים ומקלחות משלהם. לקבוצות מקיימים במקום סופי שבוע רוחניים-חוויתיים הכוללים פעילות בטבע בסגנון אינדיאני.

 

  • חניון המפלים, אבני איתן, רמת הגולן, טלפון: 04-6762151, 054-4250305
  • עלות: 70 שקלים לאדם מגיל שנתיים. פתוח מסוף מרץ עד סוף נובמבר.

 

אפשר לחוות לינה באוהלים אינדיאנים גם בנגב, בחוות זית המדבר. החווה שהוקמה על ידי בני הזוג צרפתי כחלק מפרוייקט דרך היין בנגב, מציעה אוהלי טיפי זוגיים ומשפחתיים (עד 7 אנשים) וגם אוהל קבוצתי שיכול להכיל עד 25 אנשים. באוהלים יש חימום ובמקום פועלת מסעדה.

 

  • זית במדבר, דרומית לצומת טללים, טלפון 052-2233035, 052-5583521
  • מחיר בסיס לאוהל לארבעה אנשים בסופשבוע: 350 שקלים.

 

במערב אין כל חדש

  

במערבונים, מול האינדיאנים, ניצבו הקאובויים. עד היום במערב אין כל חדש, אבל חוות סוסים כמו במערב הפרוע יש גם בארץ, ברמת הגולן ובנגב. זכות הראשונים לקונספט בגירסתו

הישראלית שמורה לחוות ורד הגליל ולחוות בת יער בעמוקה.

 

חוות ורד הגליל "עשתה עלייה" כבר בתחילת שנות השישים. החווה ממוקמת מעל נוף משגע של הכנרת והרי גולן ומוקפת צמחייה ומשטחי גן, וכוללת גם בתי נופש מרווחים מעץ ובזלת, מסעדת בוקרים ספונת עץ עם דלתות סלון נפתחות ותפריט בשרי א-לה טקסס וכמובן את חוות הסוסים המציעה טיולי רכיבה בהרים, שיעורי רכיבה בסגנון ווסטרן למתחילים, מתקדמים וילדים, וגם רכיבה לפצפונים על פוני לבן העונה לשם גלידה.

 

  • חוות ורד הגליל, מזרחית לצומת כורזים, טלפון: 04-6930352

 

חוות בת יער הוקמה ביער ביריה ב-1985 על ידי שני שותפים שחלמו על חוות סוסים קטנה ולידה מסעדה כפרית. המסעדה ממוקמת בתוך מבנה עץ עם נוף לשמורת החולה וברקע מתנגנת מוזיקת קאונטרי. חוות הסוסים מציעה טיולי רכיבה בני יומיים בשבילי יער ביריה, כולל לילה לאור ירח באווירת בוקרים. עוד במקום: פארק חבלים ובאולינג בטבע.

 

 

במאה ה-19 הפכה ארה"ב לארץ 'קולטת עלייה'. בין המהגרים שהגיעו לארץ האפשריות הבלתי מוגבלות היו גם האירים. בין היתר הביאו עימם האירים את אומנות מעשה הטלאים (קווילט), שברבות השנים הפכה לאומנות אמריקאית מסורתית. גם במושב בוסתן הגליל שבגליל המערבי, הפכה אומנות זו למסורת מקומית. אמני המושב התאחדו ובנו "מסלול יצירות" מיוחד הפתוח בכל שבת ראשונה של החודש (ובתיאום מראש גם בשבתות אחרות ובמהלך השבוע). המסלול כולל הרבה עבודות טלאים ייחודיות ואף חנות לבדים ואביזרים הנחוצים ליצירות אלה. ב"גלריה אושיהן למעשה טלאים" שבמקום, תוצג בקרוב תערוכה בנושא כת האימייש.

 

  • גלריה אושיהן, בוסתן הגליל, טל': 054-4723176.

 

אמריקן קולוני 

 

גם בארץ התיישבו אמריקאים - נוצרים שהקימו כאן מושבות משלהם. הראשונה מביניהן נוסדה בשנת 1866 על גבול יפו בידי חברי כת "כנסיית המשיח" ובראשם הכומר ג'ורג' אדמס. לאנשי הקבוצה היו כוונות רציניות להתאקלם בארץ, והם רכשו פה אדמות והביאו עמם ציוד וצריפים, אך מחלות, פרעות, וסכסוכים בין אדמס השתיין לשכניו, גרמו לכך שמרבית חברי הקבוצה חזרו בחוסר כל לארה"ב. המושבה

האמריקאית נמכרה והפכה להיות מושבה גרמנית. כיום נותרו במקום בתי עץ מעטים של המתיישבים האמריקאים, בהם הבתים ברחוב אורבוך 2 וברחוב בר הופמן 17.

 

המושבה האמריקאית השנייה הוקמה במזרח ירושלים, בשכונת החוסיניים. בשנת 1881 הגיעו לעיר הזוג הורשיו ואנה ספפורד שיצרו לעצמם ולחבריהם מושבה עצמאית בסמוך לשער שכם. הם ניהלו אורח חיים שיתופי ובדלני, ועסקו בעיקר בעבודת צדקה. מאוחר יותר הם פתחו חנות צילום ומזכרות ליד שער יפו, ותיעדו רבים מהנופים והאירועים בארץ. צילומיהם היו מאד מבוקשים והופיעו בספרי מסעות רבים. בשנות ה-90' של המאה ה-19 גדלה המושבה בעקבות הצטרפות חברים נוספים, חלקם שוודים, והקבוצה עברה למתחם בתים ברחוב דרך שכם, המפורסם שבהם הוא מלון "אמריקן קולוני".

 

ארמון הפאר נרכש על ידי אנשי המושבה האמריקאית והפך למלון כבר בשנת 1902. עד היום נחשב המלון, ובצדק, לאחד מבתי המלון היפים בארץ והוא משלב קסם מזרחי ואלגנטיות אירופאית. כיום שייך המלון היוקרתי לרשת "לה רלה שאטו". באגף החדש של המלון עוצבו ארבע הקומות בסגנונות שונים - קומת השבדים בסגנון סקנדינבי, קומת משפחת ספפורד בסגנון אמריקאי, קומת אלנבי בעיצוב בריטי ומפלס לורנס איש ערב בסגנון ערבי.

 

  • אמריקן קולוני, דרך שכם 23, ירושלים. טלפון 02-6279777
  • מחירים: החל מ-230 דולר לזוג בחדר סטנדרטי ועד ל-700 דולר בסוויטה.

 

עוד קבוצה נוצרית שעוררה סערה בארץ היא הקהילה המורמונית. באמצע שנות ה-80 של המאה ה-20 החליטו ראשי הקהילה שמקורה ביוטה להקים שלוחה אקדמית בירושלים עבור סטודנטים מורמונים מרחבי העולם. ההחלטה עוררה התנגדות בקרב גופים חרדיים, אבל לבסוף הוקם המרכז הירושלמי של אוניברסיטת בירגהם יאנג על הר הצופים תוך התחייבות של המורמונים שלא לקיים פעילות מיסיונרית. מבנה האוניברסיטה, על קשתותיו ועמודיו, הוא אחד מהיפים שבמבנים החדשים בירושלים.

 

מאז משנת 2000, בעקבות האינתיפדה המחודשת, האוניברסיטה איננה פעילה, אך ניתן להגיע לביקור במקום ולהתרשם מיופיו במסגרת סיורים מודרכים המתקיימים כמעט בכל יום וכוללים גם קונצרט וסיור בגן התנ"כי. בימי ראשון נערכים במקום קונצרטים של מוזיקה קלאסית (בכניסה חופשית בתיאום מראש).

 

 

אדום שלכת

 

בעונת הסתיו מאדימים עלי השלכת בקנדה ובניו אינגלנד שבארה"ב, ומשווים לאיזור כולו מראה מדהים בגוונים של נחושת ואדום. תופעה זו מכונה "שלכת אינדיאנית" ותיירים רבים נוהרים כדי לחזות בה. בהיקף הרבה יותר קטן ניתן לחזות בתופעה גם בארץ, בנחל כזיב אשר בפארק גורן. ליד עין טמיר צומחים עצי דולב שאחראים, יחד עם עץ המייפל (אדר) ועץ הערמון האמריקאי, לשלכת האדומה בארה"ב. גם כאן, בנחל כזיב, עלי הדולב צובעים את האדמה באדום מרשרש.

 

  • איך מגיעים: משלומי ממשיכים מזרחה בכביש 899 ואחרי קיבוץ אילון פונים ימינה לפארק גורן.

  

עוד קצת מקנדה אפשר למצוא במטולה דווקא. ב"מרכז קנדה" אפשר להתאמן בהחלקה על הקרח, הספורט הלאומי הקנדי. גם מי שזו לו פעם ראשונה על קרח יכול לקבל הדרכה מקצועית על משטח ההחלקה הגדול בארץ, שמארח גם מופעי החלקה מקצועיים ותחרויות בינלאומיות.

 

 

ואיך ישנים באמריקה? בתרבות המהירה והזולה של המעצמה, התפתחו לא מעט רשתות של מוטלים זולים, כמו "מוטל 6", המאפשרים להגיע עם הרכב עד לדלת החדר, לשלם, לישון ולעזוב, בלי יותר מדי בירבורים. מלון אטאפ ביסוד המעלה מנסה למצות את היתרונות של שיטת אירוח זו.

 

במלון שנבנה בדמות מלונות הדרכים האמריקאים, ניתן לבצע את הזמנת החדר ולהכנס אליו באופן עצמאי באמצעות כרטיס אשראי. קוד סודי מאפשר כניסה לשטח המלון ולחדר. החדרים נקיים, חדשים ופונקציונלים, ומתאימים הן לזוגות והן למשפחות. ארוחת בוקר מוגשת רק בשבתות ובמקום פועלות מסעדות ויש מרכז קניות. והכי חשוב, אם תאחרו בפינוי החדר, הקוד הסודי יתחלף אוטומטית ותחוייבו, אוטומטית גם כן, על יום נוסף.

 

  • אטאפ הגליל, יסוד המעלה, טלפון 04-6802323
  • מחיר: 360 שקלים לזוג בסופשבוע על בסיס לינה וארוחת בוקר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמיר אילן, דיקסי
המבורגר מקומי. דיקסי
צילום: עמיר אילן, דיקסי
מוטל מקומי. אטאפ
צילום דוד הכהן
הגירסה המקומית. המושבה ביפו
צילום דוד הכהן
יליד מקומי. פול בארט
צילום:בתשבע בארט
מומלצים