שתף קטע נבחר
 

הפרשה הסינית: יאהו! היא המרשעת האמיתית

תומר ליכטש מהאתר השכן כתב טור דעה חוצב להבות על מסיבת ההשקה של פעילות גוגל בישראל, בה הוא לא נכח, ונזף בו בעיתונאים שהיו שם, על כך שלא שאלו את השאלות שהוא היה מעוניין לשאול. מבולבל? לא רציני? לא נכחיש זאת.

 

ליכטש קובע כי מסיבת העיתונאים, בה לא נכח, הייתה "אחת המסיבות העצובות שנערכו לאחרונה". אני, שהגעתי, לא חשתי באותו עצב. שעמום, חוסר עניין (אזעקת 'אין כותרת' נשמעה בראשי שוב ושוב) יתארו את האירוע במדויק. אבל מה אני יודע, הרי הייתי שם.

 

ליכטש, כעיתונאי, אמור לדעת שאין טעם לשאול את מנהל הסניף הישראלי של גוגל ומנהל פעילותה בצפון אפריקה והמזרח התיכון על מדיניות החברה בסין. התשובה הצפויה מראש היא שהם לא מוסמכים להגיב ואין להם כל מעמד רשמי בעניין. לכן, שאלה כזו, לאוזני עשרות עיתונאים וכמה מלצריות משועממות, היא פרובוקציה סתמית.

 

עיצוב המודעות הציבורית למדיניות הבעייתית של גוגל בסין יושג רק בזירת הפעילות האמיתית של כלי התקשורת ההמוניים - מול קהל הקוראים שלהם. חשוב לכתוב הרבה, הרבה מאוד, על ההתרחקות המהירה מהמנטרה "לא להיות רעה" (Don't be evil).

 

גוגל, יש להניח, לא תתרגש מכך אלא אם תבחין באיום אמיתי על בסיס ההכנסות שלה - אם באמצעות ירידה בפרסום או בריחת גולשים. שני התרחישים אינם נראים באופק, בשלב זה, כך שהפיתוי בדמות נתח מהותי משוק האינטרנט הסיני, שצפוי להיות הגדול ביותר בעולם, ימשיך להנחות את גוגל גם בעתיד.

 

השורה התחתונה של ליכטש היא שגוגל מרושעת. אם גוגל היא כזו, אילו מילים נותרו כדי לתאר את מעשיה של יאהו!, שלמעשה הסגירה שלושה עיתונאים סיניים לידי השלטונות. מאמר של הניו יורק טיימס, שתורגם ופורסם באתר "הארץ", קובע שבעוד סיסקו שפלה, ומיקרוסופט פחדנית, יאהו! מכרה את נשמתה לשטן.

 

בהמשך לקביעה מוצדקת זו, כותב ניקולס קריסטוף: " גוגל היא, בעיני, חפה מפשע. נכון, היא הציעה גירסה מצונזרת למנוע החיפוש הסיני שלה, אבל היא השאירה גם את מנוע החיפוש הסיני הלא מצונזר".

 

אני לא יודע אם גוגל חפה מפשע, ויש להניח שבמקרה הזה היא בהחלט "לא עשתה טוב", אך היא בהחלט לא ניצבת במקום של יאהו! בסולם חוסר המוסריות.

 

בעקבות הביקורת הרבה שהוטחה בגוגל, אמר מנכ"ל החברה, אריק שמידט: "עשינו חישוב של רוע והגענו למסקנה שהחרמת סין רעה יותר מההחלטה לפעול בה תחת הכללים הקיימים". זה מה שקורה כאשר נותנים למתמטיקאים להכריע בשאלות מוסריות. אותו שמידט, אגב, אמר פעם: "רע, זה כל מה שברין (סרגיי) אומר שרע". 

 

במילים אחרות, רע זה כל מה שמזיק לאינטרסים הכלכליים של גוגל, ומסיבה זו בדיוק מתנגדת החברה בחריפות לדרישת הממשל האמריקני להסגיר לידיה פרטים על הרגלי החיפוש של הגולשים האמריקנים.

 

עדכון: גם יובל דרור התייחס לעניין בבלוגו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רע, זה כל מה שסרגיי אומר שרע
מומלצים