שתף קטע נבחר

כשאגדל אהיה... עֲתידָן

אוהבים לנחש מה יקרה בעתיד? אם כך, ודאי תשמחו לגלות שקיים מקצוע מדעי שזה תפקידו – לחזות את העתיד. מה לדעת העתידן, דוקטור דוד פסיג, צפוי לנו ב-20 השנים הקרובות... (הבשורה הטובה: הרובוט יעשה עבורנו כמעט הכל. הבשורה הפחות טובה: עדיין נצטרך ללכת לבית הספר)

"כשאני נכנס לביתי, מכשיר מיוחד המותקן על הדלת סוֹרֵק את פָּנַי וּמְאַפְשֵׁר לי להיכנס ללא מַפְתֵּחַ. כשהדלת נפתחת, האור נדלק בעוצמה הָרְצוּיָה וכוס שוקו חם מגיע אל השולחן בעזרת הרובוט הביתי. רַמְקוֹל מודיע לי כי יש לי שלוש הודעות אֶלֶקְטְרוֹנִיּוֹת חדשות, וכי חשבונות הַחַשְׁמַל וְהַטֶּלֶפוֹן כבר שולמו. אני מבקש מהטלוויזיה שתידלק ויושב לִצְפּוֹת בתוכנית האהובה עליי, שמוצגת בִּתְלַת מֵמַד. 'אני רעב', אני מכריז בקול, וכעבור חמש דקות הרובוט מביא לי ארוחה חמה המכילה את המאכלים האהובים עליי. 'החברים שהזמנת הערב יָצְאוּ מביתם ויגיעו עוד עשר דקות ושלושים ושבע שניות', מודיע לי הרמקול, ואני חושב לעצמי: 'מה עשו פעם בלי כל הטכנולוגיה הזו?'".

 

לא, לא מדובר בקטע מתוך סיפור בִּדְיוֹנִי. מַדְּעָנִים, או ליתר דיוק: עֲתִידָנִים, צופים כי כך יֵרָאוּ חיינו כבר בעתיד הקרוב.

בעבר, אנשים שחשבו כי בני אדם יהיו מסוגלים לעוף בשמיים כמו ציפורים נחשבו לְהוֹזִים ולחולמי חלומות. אולם, כיום, חיזוי העתיד מְהַוֶּה חלק מהמדע, ועֲתִידָנִים (מַדְּעָנִים שחוקרים את העתיד) טוענים שבעוד כ-50 שנה עוֹלָמֵנוּ יֵרָאֶה אחרת בתחומים רבים - עולם שבו המחשבים יימצאו בכל מקום, אפילו בְּגוּפֵינוּ.

 

חושב קדימה

 

"אז מהו, בעצם, תפקידו של הָעֲתִידָן?" אני שואל את דּוֹקְטוֹר דָּוִד פֶּסִיג, עֲתִידָן במקצועו.

 

"ובכן, תפקידו של העֲתִידָן הוא לְזַהוֹת מְגַמּוֹת בתחומים שונים. כדי לחקור את העתיד אנו מניחים, קודם כל, שיש הגיון בהתפתחות של המערכות השונות (כמו הַמַּעֲרֶכֶת הַפּוֹלִיטִית, הַטֶּכְנוֹלוֹגִית וכדומה). אנו, העֲתִידָנִים, מחפשים אחר אותו הגיון, מכניסים את הנתונים שבידינו לְמוֹדֶלִים מָתֶמָטִיִּים וּסְטָטִיסְטִיִּים ומנסים לגלות את השלב הבא, כלומר: מה יקרה בעתיד. חֵקֶר הֶעָתִיד הוא, למעשה, ענף חדש של חֵקֶר הָאֶבוֹלוּצְיָה".

 

"האם עֲתִידָנִים באמת הצליחו לַחְזוֹת את העתיד?"

"תתפלא, אבל ב-60 השנה האחרונות, מאז מִלְחֶמֶת הָעוֹלָם הַשְּׁנִיָּה ועד היום, הִתְמַמְּשׁוּ רוב תַּחֲזִיּוֹת העֲתִידָנִים, שחזו בין השאר את התפתחות הַתִּקְשׁורֶת הָאַלְחוּטִית, כיבוש החלל ועוד".

 

דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג מגלה לנו, שהעֲתִידָן הוא "מוּלְטִי דִיסִיפְלִינַארִי", כלומר: חוקר תחומים רבים, כאשר בדרך כלל לכל עֲתִידָן יש תחום הִתְמַחוּת מסוים, כמו פּוֹלִיטִיקָה, למשל. כמו כן, כל עֲתִידָן מִתְמַחֶה בטווח זמן מסוים: הטווח המיידי הוא שנה-שנתיים קדימה. טְווח הַחִזּוּי הקצר הינו עד חמש שנים קדימה. הטְווח הבינוני: עד 20 שנה קדימה. טְווח הַחִזּוּי הארוך מגיע לכדי 50 שנה קדימה, וישנם אף טווחים ארוכים מאוד של 80 עד 100 שנה.

 

דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג, שֶׁמִּתְמַחֶה בחיזוי העתיד לתקופה של עד 25 שנה קדימה, הסכים לַחְשׂוף בפנינו את מה שֶׁצּוֹפֵן לנו העתיד, על פי תַּחֲזִיּוֹתָיו.

 

נוסעים רחוק

 

דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג צופה, כי ב-20 השנים הקרובות נשתמש בַּטֶּכְנוֹלוֹגְיוֹת "הִיבְּרִידִיּוֹת" (כלומר: שֶׁמְּשַׁלְּבוֹת בין מנועים חשמליים למנועים רגילים). מטרת השילוב בין שני סוגי המנועים תהיה חיסכון בדלק - מכונית בעלת טֶכְנוֹלוֹגְיָה הִיבְּרִידִית תשתמש בליטר אחד בלבד של דלק ל-50 עד 60 קילומטרים. לאחר שהמכונית תגיע למהירות הרצויה - המנוע יִכָּבֶה ויופעלו המנועים החשמליים. לחברת טוֹיוֹטָה, למשל, כבר יש מכונית כזו, הנקראת פְּרִיוּס (prius - בְּלוֹעֲזִית). דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג מוסיף, שבעתיד יותקנו מחשבים ברוב המכוניות, ובשנת 2025 (כְּשֶׁלְּרובְּכֶם כבר יהיה, כנראה, רישיון נהיגה) מַחְשְׁבֵי המכוניות יהיו אלה שינהגו במכוניות - ללא צורך בנהג, כך שהנוסע יוכל לקרוא או לשחק במחשב בזמן הנסיעה. כמו כן, כְּלֵי הָרֶכֶב יְאַתְּרוּ את המסלול הפנוי ביותר והמהיר ביותר בכביש, כדי שנגיע לִיעָדֵינוּ בזמן. במהלך הנסיעה נוכל לשמוע את המוסיקה שאנו אוהבים (מכל תחנת רדיו בעולם), באיכות קול גבוהה במיוחד, בעזרת רדיו לַוְיָנִי.

 

דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג מציין, כי בתחום התעופה – רוב החידושים יהיו בסוג החומרים שמרכיבים את המטוס. כיום, הכנפיים מְקובָּעוֹת למטוס ואינן יכולות לשנות את צורתן בהתאם לְזִרְמֵי הָאֲוִיר ולתנאי מזג האוויר. בעתיד, כנפי המטוס תִּהְיֶינָה גְּמִישׁוֹת, וקרוב לוודאי שבעוד כ-50 שנה יהיו בשמיים פקקי תנועה בדיוק כפי שקיימים היום בכבישים.

 

"ומתי, אם בכלל, אפשר יהיה לנסוע לחופשה בחלל?", אני שואל את דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג.

 

"רבים מאיתנו באמת חולמים להגיע לירח יום אחד", אומר פֶּסִיג. "בספרי מדע בדיוני אפשר למצוא תיאורים רבים של מושבות על הירח, בהן גרים אנשים המייצרים מזון ומים בעצמם, אך זה לא צפוי להתרחש בעתיד הקרוב, כי זה מאוד יקר ומסובך. אבל, אל דאגה. יש סיכוי טוב (כ-80 אחוז) שהילדים של היום, יוכלו, כמבוגרים, לבלות את חופשותיהם בחלל. למעשה, עֲתִידָנִים חוזים כי כבר בשנת 2010 ייפתחו מלונות שֶׁיְּרַחֲפוּ בחלל ויהיו בנויים כאוהלים מנופחים גדולים, כך שאולי חלק מאיתנו יוכל להגשים את החלום...".

 

מחשבי העתיד

 

היום אנו יודעים שקיימים מחשבים מאוד מתוחכמים, שיכולים לבצע פעולות רבות ומסובכות, אך מה יקרה בעתיד? ובכן, לדברי דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג, בעוד כ-20 שנה יהיו בידינו מחשבים קטנים מאוד וחזקים מאוד, שיוכלו לבצע פעולות חישוב שהמחשבים בימינו אינם מסוגלים לבצע. "כל אחד יוכל להסתובב עם 'מחשב-על נייד' בגודל של טלפון סֶלוּלָארִי או של שעון-יד, בעזרתו יוכל לשלוט בסביבתו. כמו כן, בעתיד יהיו משקפיים שישמשו כמחשב, וניתן יהיה לצפות דרכם בסרטים ובתוכניות טלוויזיה. במשקפיים אלה ניתן יהיה להשתמש גם בתחום הרפואה, בעיקר בניתוחים". דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג מוסיף, כי "מסכי המחשב של העתיד יהיו דקים כנייר וגמישים, כך שנוכל לקפל אותם ולהכניסם לכיס. כמו כן, יהיו מָסַכִּים קלים וקטנים, בגודל של כרטיס אַשְׁרַאי, שנוכל לְהַטְעִינָם במידע ולראות את החדשות, תוכניות טלוויזיה שאנחנו אוהבים ואפילו להשתמש במסך כבאלבום תמונות".

 

סוף לביקורים אצל הרופא

 

אחד התחומים החשובים בהם יהיה שינוי משמעותי, לפי דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג, הוא תחום הרפואה. לדבריו, הרפואה עומדת לעבור בעתיד מהפך של ממש. כיום נקראת הרפואה "רפואה תומכת", כיוון שעוזרים לגוף לטפל במחלה. אולם, בעתיד הרפואה צפויה להיות "רפואה מְתַקֶּנֶת" שעוזרת לגוף להילחם במחלה בְּרָמַת הַתָּא - רובוטים זעירים יְשׁוֹטְטוּ בְּגוּפֵינוּ ויטפלו במחלות. כל זה צפוי להתרחש בעוד כ-50 שנה.

 

תארו לעצמכם שֶׁחוֹלֵה סַרְטָן יוכל לקחת גלולה שתמצא את הַתָּאִים הַסַּרְטָנִיִּים בגוף וּתְרַפֵּא אותם. אם מישהו ייפצע ויאבד חלילה את אחד מֵאֲבָרָיו - אֲבָרִים בּיוֹנִיִּים יחליפו את איבריו הפגועים וִיאַפְשְׁרוּ לו לְתַפְקֵד כמו בעבר, ואף טוב יותר. בעתיד, לא נצטרך ללכת לרופא יותר, משום שֶׁשְּׁבָב מַחְשֵׁב זעיר שיוחדר לגופינו ידווח לרופא על מצב בְּרִיאוֹתֵינוּ. אולם, בעתיד הקרוב יותר, אם ניפצע, נוכל להניח על הפצע תחבושות שישנו את צבען במקרה שהפצע יִזְדַּהֵם.

 

במאות הקרובות נמשיך להאריך את תּוֹחֶלֶת הַחַיִּים שלנו למאות שנות חיים... ובעיקר - נאכל מזון טעים ומזין יותר. האם ידעתם, למשל, שבעולמינו קיימים כ-3,000 צמחים שניתן לאכול אותם? אך כיום אנו אוכלים מעט מאוד מיני צמחים. בעתיד, לדברי דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג, נלמד ליהנות מטעמים וממטעמים חדשים. כמו כן, הפירות והירקות שאנו אוכלים ישופרו מבחינה גֶּנֶטִית ויהיו בריאים יותר, טעימים יותר ועמידים יותר. דּוֹקְטוֹר פֶּסִיג מחייך ומוסיף כי בעתיד הרחוק מאוד (500 שנה ויותר) ייתכן שאף נהפוך לִבְנֵי אַלְמָוֶת, ואנשים לא ימותו עוד...

 

דוקטור דוד פסיג הוא עֲתִידָן המתמחה בחיזוי טכנולוגיות עתידיות לתקופה של עד 25 שנים קדימה, ומשמש כראש המגמה לטכנולוגיות תקשורת באוניברסיטת בר אילן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה יהיה בעתיד? העתידנים חוזים
צילום: איי אף פי
מומלצים