שתף קטע נבחר

צריכים לקבל החלטה חשובה? קודם תישנו על זה

מחקר חדש מגלה כי בעוד המודע שלנו מתמודד היטב עם החלטות פשוטות, התת-מודע שלנו הרבה יותר חזק בקבלת החלטות מורכבות ומרובות משתנים • אז אלא אם כן ההתלבטות היא לגבי סוג השמפו, קצת עבודה לא מודעת על ההחלטה תגדיל את הסיכוי שלא תצטערו עליה אחר כך

כשצריך לקבל החלטות חשובות עדיף לישון על זה. כך עולה ממחקר שנערך לאחרונה בהולנד והוכיח שלתת-מודע יש השפעה מיטיבה על קבלת החלטות סבוכות. לפי המחקר, שהתפרסם בגיליון האחרון של כתב העת "סיינס", הסיבה לכך היא שאנשים מסוגלים להתמקד באופן מודע רק בכמות מוגבלת של מידע.

 

כשיש לקחת החלטה בתחום מורכב ומרובה פרמטרים – בחירת מכונית חדשה לדוגמה – הבחירה הטובה יותר תיעשה על בסיס התת-מודע, אחרי ש"יעיין" בכל המידע ויבדוק את כל האופציות העומדות לפנינו. לדברי החוקרים, המוח המודע צריך לשמש אותנו רק בהחלטות פשוטות, למשל בחירה בין שני סוגי שמפו שונים.

 

עורכי המחקר, פסיכולוגים מאוניברסיטת אמסטרדם, חילקו את המשתתפים לשני קבוצות וערכו מספר בדיקות כדי להעריך את "שיקול הדעת בתת-מודע". בשלב הראשון קיבלו שתי הקבוצות ארבעה נתונים על כלי רכב (כולל צריכת דלק וקילומטראז') והתבקשו לבחור ברכב אחד בתוך ארבע דקות. קבוצה אחת הגיעה להחלטה כרגיל, ואילו הקבוצה השנייה התבקשה לעשות זאת תוך כדי הרכבת פאזל ש"העסיק" את המוח המודע שלה.

 

תוצאות המחקר הזה הראו שבקרב הקבוצה המודעת נעשתה בחירה נכונה ב-55 אחוז מהמקרים, בעוד שבקרב הקבוצה הלא מודעת נעשתה בחירה נכונה רק ב-40 אחוז מהמקרים. עם זאת, כאשר הגדילו החוקרים את מספר הקריטריונים ל-12, צנחה רמת ההחלטות הנכונות בקבוצה המודעת ל-23 אחוז, ואילו אצל הקבוצה הלא מודעת היא טיפסה ל-60 אחוז. בניסוי אחר בדקו החוקרים שתי קבוצות של קונים פוטנציאליים של מוצרים פשוטים כמו אביזרי מטבח וביגוד ושל מוצרים מורכבים יותר כמו רהיטים.

 

הם מצאו שאנשים שסווגו כמקבלי החלטות במודע היו מרוצים יותר מההחלטות שעשו לגבי המוצרים הפשוטים, בעוד שאלה שסווגו כמקבלי החלטות תוך עירוב התת-מודע היו מרוצים דווקא מההחלטות שעשו לגבי הריהוט. החוקרים הסבירו כי המוח האנושי מסוגל לעבד כמות מסוימת בלבד של מידע במודע, בזמן שהתת-מודע מסוגל להתמודד עם הרבה יותר נתונים. "המסר העיקרי מהמחקר הוא שאת ההחלטות הקלות כדאי להשאיר למודע ואילו את ההחלטות המורכבות כדאי לדחות קצת ו'לישון עליהן' קודם", מסכם ראש צוות המחקר, ד"ר tא דייקסט - רהויס. "אבל לפני הכל – צריך לאסוף את כל המידע הנחוץ לשם קבלת ההחלטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
כדאי לישון לפני שמחליטים (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים