שתף קטע נבחר
 

החיים בהפרדה: זאב מאחורי הסורגים

לקראת הסגרתו הצפויה של זאב רוזנשטיין יצא כתב ynet לבדוק את שיגרת חייהם של האסירים הכלואים בתאי ההפרדה בכלא רימונים. איך הם מפיגים את השעמום? למה רוזנשטיין גידל כרס? ולמה שירות בתי הסוהר משקיע כל כך באבטחת האסירים? אחרי שעה וחצי בכלא כתבנו רק רצה לצאת מהמקום

מה הקשר בין זאב רוזנשטיין, פרנסואה אבוטבול, בנו של פליקס אבוטבול שנרצח בפראג ואחיו של אסי, ארז טבעוני שרצח את שני ילדיו, אריאל בן-אור אחיו של השוטר צחי בן-אור, אורן זכריה שברח מהכלא וניסה לפוצץ בלון גז ויצחק זוזיאשווילי שהורשע ברצח שופט? כולם עצורים או מרצים את עונשם באגף ההפרדה בכלא רימונים שבשרון. 

 

כלא רימונים שבשרון הוא בית כלא חדש שנחנך רק לפני כשנתיים, ונמצאים בו שני אגפים של אסירים ביטחוניים, שני אגפים של אסירים פליליים, ושני אגפים ובהם תאי הפרדה. בכלא יושבים רוצחים השפוטים למאסרי עולם, וכן אסירים המרצים עונשים קצרים על עבירות קלות. בבתי סוהר אחרים מרצים את עונשם בתאי הפרדה גם רוצח ראש הממשלה יגאל עמיר ואחיו חגי, שמעון זריהן, אלירן לוי ועבריינים מפורסמים אחרים שזכו לכותרות בעיתונים.


תאי ההפרדה ולידם טלפון ציבורי נייד  (צילום: רענן בן צור)

 

לא כל אסיר או עציר "זוכה" להגיע לתא הפרדה. "אסירי ההפרדה מתחלקים בעיקר לשני סוגים", מסביר מפקד גוש שרון בשב"ס, תת גונדר נזים סביתי, "ישנם אסירים שיש חשש סביר שאסירים אחרים יפגעו בהם, כמו עדי תביעה או עדי מדינה. כמו כן ישנם אסירים הקשורים לארגוני הפשע והם מופרדים בעיקר כדי שלא יתקלו עם יריבים מארגוני פשע מתחרים. בנוסף מרצים את עונשם במקום אסירים שיש חשש שיפגעו בעצמם או כאלו שינסו לברוח מהכלא".

 

כמו בסדרה האמריקנית "אוז" שבה עשו הסוהרים מאמץ עילאי להפריד בין משפחות הפשע, הסוהרים בכלא רימונים עושים את כל המאמצים שאסירים בני משפחות יריבות לא יראו את פניהם אלה של אלה. פריחת משפחות וארגוני הפשע בארץ, בשנים האחרונות, הובילו למצב שאין ברירה וצריך להרחיק את חברי הארגונים היריבים זה מזה, אפילו בזמן שהם נמצאים בכלא.

 

למרות האימונים, זאב רוזנשטיין השמין בכלא

 

כשרוזנשטיין ראה אותנו נכנסים לחצר הטיולים עם מצלמה בזמן האימון היומי שלו, הוא אמר בתקיפות "אל תצלם אותי". קציני השב"ס הרגיעו אותו שמטרת הכניסה למקום היא לצלם את החצר עצמה ולא אותו. רוזנשטיין, שכלוא באגף עד להסגרתו הצפויה בעוד מספר ימים מעביר את הזמן בתרגילי ספורט בחצר הקטנה, שגודלה כ-70 מ"ר.

 

תת גונדר סביתי ניצל את הזמן להחליף כמה מילים עם רוזנשטיין, לשאול לשלומו ולהתעניין במועד ההסגרה המתקרב. כמחווה הומנית הסכים סביתי לאפשר לבני משפחתו של רוזנשטיין לבקר אותו, מבלי שמחיצות יפרידו ביניהם, כדי שיוכל להיפרד מהם לפני הסגרתו.

 

לרוזנשטיין, כמו לאסירים אחרים, היציאה לחצר נותנת קצת מרחב נשימה, לאחר שאת רוב זמנו הוא מבלה בתאו הצר יחסית. רוזנשטיין כמו אסירים אחרים תפס "קצת צבע" ואפילו העלה במשקל. מי שזוכר אותו כבעל גיזרה יחסית מוצקה יופתע לגלות כי למרות האימונים בחצר הוא הספיק להשמין לא מעט ואף לגדל כרס. "הוא אוכל טוב וקונה גם מצרכים בקנטינה", הסביר גורם בשב"ס.

 

בשב"ס לא לוקחים סיכון בשמירה

 

רוזנשטיין, שניצל לא פעם מניסיונות חיסול, נשאר עדיין יעד לחיסול על-ידי המשפחות היריבות. בשב"ס מסבירים שהם לא לוקחים סיכון וכל יציאה שלו מהכלא לבית המשפט מלווה בשמירה כבדה והיערכות מיוחדת.


האוכל מחולק על-ידי סוהר    (צילום: רענן בן צור)

 

עד כמה השמירה עליו כבדה נתין ללמוד מהסיפור הבא. רוזנשטיין כלוא במרחב של דקת הליכה מאולם בית המשפט הנמצא בכלא השרון הסמוך. כאשר נדונו העתירות של רוזנשטיין הוא הובא לאולם ברכב מיוחד תחת אבטחה כבדה. למרות שמדובר בדקת הליכה ולמרות שכל המתחם מגודר, רוזנשטיין נמצא תחת אבטחה כבדה של סוהרים, כלבים ואמצעים אלקטרונים כאשר הוא מובל כשהוא באזיקים לדיונים. "אנחנו לא לוקחים שום סיכון" הסביר סביתי.

 

כדי למנוע פגיעה באמצעות הרעלת מזון, רוזנשטיין והאסירים האחרים באגף לא מקבלים מנות אישיות. מגשי האוכל שמובאים לאגף מגיעים מהמטבח והוא מקבל את אותו האוכל שמוגש ליתר האסירים בכלא. מגשי האוכל אינם מסומנים, אין מנה מסומנת עבור אסיר והאוכל מחלוק לכלואים על-ידי סוהר ולא אסיר עבודה או אסיר תורן. מי שירצה להרעיל ספציפית אסיר מסויים באגף יצטרך להרעיל עשרות אסירים אחרים כדי לפגוע ביעד לחיסול.

 

שיגרת החיים - רוב הזמן לבד

 

שיגרת החיים באגף ההפרדה אינה קלה, הרבה תעסוקה ובילוי לאסירים אין. כל אסיר מבלה את רוב שעות היממה כשהוא לבדו. באגף ההפרדה שישה תאים, כשבכל תא כלוא אסיר אחד. לכל כלוא יש אפשרות להכניס לתאו טלוויזיה המחוברת לכבלים, מכשיר די.וי.די, סרטים, ספרים ועוד חפצים בסיסיים, כמו כן בכל תא יש מקלחת ושירותים צמודים. כאשר אסיר רוצה לשוחח בטלפון הוא מובא לדלת התא ודרך האשנב הצר שבדלת הוא מתקשר או שמחייגים עבורו למספרים להם הוא מורשה להתקשר.


תא ההפרדה. טלוויזיה ודי.וי.די   (צילום: רענן בן צור) 

 

על-פי החוק זכאי כל אסיר לטיול יומי בחצר הצמודה לאגף, וכמו כן לרכוש מצרכים בקנטינה בסכום של עד 1,300 שקלים המופקדים עבורו על-ידי בני משפחתו. הזכות להיפגש עם עורך הדין מנוצלת לעיתים על-ידי האסירים רק כדי להפיג את השעמום שבבידוד. בחצר, המצולמת מכל זווית, יש משקולות ושמיכה המוטלת על הבטון הקר. 

 

בגלל סוג הכלואים באגף, רמת הביטחון במקום היא גבוהה מאד. פתיחת דלת של תא הפרדה דורשת תיאום מראש והפתיחה מתבצעת רק באמצעות מפתח אלקטרוני המופעל מרחוק על-ידי סוהר שיושב בעמדת הפיקוח הנמצאת מחוץ לדלת האגף. באגף נמצאים סוהרים בכל שעות היממה. הקצינים, מפקד הכלא וסגנו עורכים ביקורים יומיים תכופים באגף. "הכלואים באגף רואים יותר את מפקד הכלא וקציניו ביום הרבה יותר מאסיר אחר", מסביר סביתי. על מנת לשמור על הנהלים ניתן לכל כלוא באגף תיק ובו הנחיות ברורות מה מותר ומה אסור לו לעשות וכיצד עליו להתנהג. 


"תופסים" קצת שמש. חצר הטיולים   (צילום: רענן בן צור)

 

מספר פעמים ביום נשברת תחושת הבידוד כאשר חובש עובר בין התאים, שואל לשלומם של האסירים ובודק את מצבם. אם ישנו אסיר שיש חשש לחייו, הסוהרים בודקים אותו לעיתים תכופות כדי לראות שלא פגע בעצמו. כמו כן נערכות בדיקות לאבחן אם השהייה בהפרדה לא גרמה לנזק נפשי לאסירים.

 

לא קל לברוח מתאי ההפרדה

 

צוות הסוהרים באגף הוכשר במיוחד כדי לעבוד באגפים הללו: "זו עבודה קשה ושוחקת שלא כמו באגפים האחרים שבבתי הכלא. הסוהרים צריכים לעמוד בפני לחצים קשים גם בגלל אופי הכלואים באגף, הם צריכים לגלות עירנות מרבית כל הזמן כדי למנוע מאסירים לפגוע בהם, או לחלופין למנוע בריחות. פרט לכך אנחנו מניידים בין בתי הכלא את אסירי ההפרדה על מנת למנוע מהם לתכנן לברוח", הסביר אחד הסוהרים.

 

לא כל כך קל לברוח מכלא רימונים. כדי להגיע לאגף צריכים לעבור דלתות ברזל כבדות שכל פתיחה שלהן דורשת אישור מוקדם. בכל האגף הוצבו מצלמות פיקוח וסוהרים וקצינים נמצאים כל הזמן במסדרון ומפקחים על ששת התאים.

 

קצינת המודיעין של הכלא, רב כלאי יעל ימיני, הסבירה שכל האסירים באגף ההפרדה אומרים שאין להם סכסוכים ולכן הם לא צריכים להיות בהפרדה אלא ביחד עם אסירים אחרים. "אנחנו יודעים שזה לא נכון לפי המידע המודיעיני שברשותנו. אנחנו מחוייבים לשמור על שלומם וביטחונם ולכן הם נשארים בהפרדה. ההפרדה גם מגנה על חייהם אך מגבילה את היכולת שלהם להשפיע על החיים בכלא ועל 'עסקיהם' מחוצה לו".

 

וגם אסירים פחות מוכרים 

 

האסיר הפחות מוכר באגף הוא אורן זכריה מפתח תקווה. זכריה היה אסיר באגף רגיל, ואז יצא לחופשה אך במקום לחזור בחזרה לכלא הוא התבצר בדירה בפתח תקווה ואיים לפוצץ בלון גז. לאחר שנעצר נמצא ברשותו דרכון שאיתו, על פי החשד, הוא התכוון לברוח מהארץ.

 

מאז שהוחזר לכלא הוא נמצא באגף ההפרדה. על התנאים והחיים הוא מספר: "באגף רגיל יש איתך אסירים אחרים ואתה לא לבד. יש לך עם מי לדבר יש איתך חבר'ה, פה אתה לבד כל הזמן. בבוקר אני קם, מתקשר למשפחה ואומר להם בוקר טוב, אוכל ארוחת בוקר, קורא עיתון ומחכה לזמן הטיול בחצר. אני מנצל את הזמן כדי ללמוד בהתכתבות. בחלק מהזמן אני רואה טלוויזיה. היחס אליי בהפרדה מצד הסגל הוא יותר אישי, אני רואה יותר את הקצינים. כל הזמן אני לבד ויש בזה הרבה שקט נפשי, ללא המאבקים והמלחמות בין האסירים באגפים", תיאר זכריה את שיגרת יומו.

 

לדבריו לא קל להיות לבד ברוב שעות היממה. "ברגע שאתה מבין שזה מה שיש ועם זה צריך להתמודד ואין לך ברירה אחרת, אתה מקבל את המצב וכל מה שנשאר לך זה לחיות את חיי ההפרדה כי אין ברירה אחרת. בהתחלה ההסתגלות הייתה מאוד קשה, אבל אין מה לעשות צריך להתרגל ולחיות עם זה - אחרת תשתגע. אם אצטרך להישאר פה שנים הדבר יפגע בי נפשית. היום אני כבר למדתי לחיות בהפרדה ולהפיג את השעמום, היום הגעתי למצב שאין לי מספיק זמן לעשות את כל מה שרציתי", הוסיף זכריה.

 

לאחר יותר מחצי שעה באגף ההפרדה כל מה שביקשתי זה לצאת החוצה כמה שיותר מהר, לנשום אוויר ולראות את השמש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רענן בן צור
כלא רימונים
צילום: רענן בן צור
צילום: גיל יוחנן
קצת השמין. רוזנשטיין
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
גם בהפרדה. זוזיאשווילי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים