שתף קטע נבחר

 

מתי הרובוטים יקומו עלינו?

הם כבר יודעים לנוע, להגיב לאור ולקול ולבצע משימות מורכבות – אבל זה לא אומר שהרובוטים יישארו עבדים לנצח. דניאל וילסון בן ה-27, דוקטור ומומחה לרובוטיקה, פירסם "ספר הדרכה" חדש, המסביר כיצד להיערך ליום שבו יקום הגולם על יוצרו. צחוק צחוק, אבל הלהיט מבוסס כולו על המחקרים הכי מעודכנים

במעבדות בכל רחבי העולם טורחים מדענים מוכשרים לשפר ולשכלל רובוטים לרווחת האדם. כעת, משלימדו את הרובוטים לנוע בצורה מדויקת מבעבר ולהגיב לאור, לקול ולמגע – מנסים המדענים הללו להתגבר על האתגר הקשה מכל: כיצד לגרום לרובוטים להבין בעצמם מה בני-האדם רוצים ולמלא את רצונם.

  

מאז שהמחזאי הצ'כי קארל צ'אפק הציג את המונח "רובוט" במחזה R.U.R ב-1920, הופיעו אינספור ספרים וסרטים, שכבר תיארו בפנינו כיצד הרובוטים הללו יקומו יום אחד על יוצריהם, יפסיקו לציית באופן עיוור ויצאו למלחמה בבני האדם.

 

"אם התרבות הפופולרית לימדה אותנו משהו, הרי זה שיום אחד יצטרך המין האנושי להתעמת מול רובוטים ולשים קץ לאיום הגובר והולך מהיצורים האלה", טוען ד"ר דניאל וילסון, 27, מאוניברסיטת קארנגי-מלון.

 

ד"ר וילסון, מומחה לרובוטיקה, החליט לעשות את הצעד הראשון במאבק נגד הרובוטים. ספר ההדרכה המשעשע שפירסם לאחרונה – "איך לשרוד מתקפת רובוטים: טיפים להגנה עצמית כנגד המרד הממשמש ובא" – מונח כיום על מדפי ה"הומור וסאטירה" בחנויות הספרים בארצות-הברית ("ואני מקווה ששם הוא גם יישאר", אומר וילסון), אבל הוא מלא במידע עדכני על ההתפתחויות בחקר הרובוטיקה, והתחזיות שלו נשענות על אמיתות מדעיות מבוססות.

 

רובוטים לתרפיה

 

"המדענים עושים כיום מאמצים אדירים להפיח חיים ביצורים המלאכותיים האלה", מסביר וילסון בבלוג האישי שלו. "ביפאן יש רובוטים קטנים, חמודים ורכים שמשתתפים ב'תרפיה בחיבוק' לקשישים. ילדים משתעשעים עם רובוטים מחייכים, והכל נראה מאוד חמוד ולא מזיק. אבל הספרות הפופולארית מלאה בתרחישים על תקלות, שימוש לא נכון ואפילו מרד גלוי של רובוטים, שמגיעים מכוכבים אחרים, נמלטים ממעבדות סודיות או אפילו נוסעים בזמן כדי להרוס אותנו. הייתכן שכל התסריטים של הוליווד טועים?"

 

הדיון הראשוני שהוביל לספר נערך בין וילסון לבין שני חברים על כוס בירה בפאב, אבל שלא כמו במשחקי מחשבה אחרים, שמתפוגגים עם ההאנג-אובר שלמחרת – שיחת השתיינים הולידה ספר שמבטיח לתת "עצה רצינית ממומחה אמיתי לרובוטיקה שילמד אתכם איך לרכוש את הידע הנחוץ כדי להציל את נפשותיכם כשהרובוטים יכריזו על מרד גלוי באדוניהם האנושיים".

 

בקרוב נוכל גם לראות את העצות הללו בסרט: אולפני פראמונט כבר שכרו שני תסריטאים עם חוש הומור מתאים כדי לעבד את ספר ההדרכה של הדוקטור הצעיר.

 

גם אם התיאוריה של וילסון נשמעת לכם מופרכת, אין סיבה לזלזל בו. בגילו הצעיר, וילסון כבר הספיק לעבוד במעבדות אינטל בסיאטל, במיקרוסופט ובנורתרופ, שם השתתף בפרויקט לפיתוח כלי רכב לא מאויישים, שיוכלו לנוע בנתיבי מים באמצעות חיישנים.

 

להראות לרובוט מי הבוס

 

רק באחרונה קיבל וילסון דוקטורט מהמכון לרובוטיקה באוניברסיטת קארנגי-מלון היוקרתית בארה"ב. בעבודת הגמר שלו הוא התמקד בפיתוח "סביבה אינטליגנטית" לרווחת הקשישים.

 

התזה שלו בוחנת אפשרויות לבניית רשת של חיישנים בבתיהם של קשישים, שתוכל לעקוב אחר פעילותם, לזהות דפוסים ולהתריע במקרה של חריגה מדפוס הפעילות המוכר. אז מי כמוהו מוכשר לדעת בדיוק מה הן נקודות העוצמה והחולשה של הרובוטים, ולהשיא לנו עצות מעשיות איך להתגונן בפניהם ברגע שתישמע תרועת המרד?

 

176 עמודי הספר מחולקים לנושאים, על-פי כל בעיה ובעיה שעלולה לעמוד בפנינו ברגע האמת. בפרק "איך לזהות אותות מרידה ולנטרל רובוט-משרת בבית", מסביר וילסון, כי סביר מאוד להניח, שסימני העוינות הראשונים יגיעו מהרובוטים הקרובים לנו ביותר.

 

"צריך לשים לב לשינויים בהתנהגות צוות הרובוטים שלך: חוסר עניין פתאומי בעבודת כפיים, חוסר רצון ללחוץ על כפתור הכיבוי, העלמויות בלתי מוסברות, דיבור בלתי פוסק על הריגת בני-אנוש ותנועות חוזרות של דקירה באוויר". נשמע מפחיד? רק אל תתנו לרובוט להרגיש שאתם חושדים בו. וילסון מציע לשמור על קור-רוח ולהעמיד פנים שהכל כרגיל, גם כשהמנוול הבוגדני מגיש לכם חצי צמיג מלא במי גשם במקום כוס תה. איך בכל זאת להראות לרובוט מי הבוס? פשוט תנו לו לבצע רשימה אינסופית של מטלות שתרוקן את המצברים שלו.

 

רובוט לאדם זאב

 

אם כבר ברור לכם שהרובוטים הכריזו מרד, ואתם עומדים מול נחיל של מפלצות מכניות שרודפות אחריכם, המוצא הראשון והטבעי ביותר הוא בריחה. אבל צריך לדעת איך. אחרי הכל, הרובוטים מהירים מאיתנו ויכולים לרוץ למרחקים גדולים יותר, כשהעייפות מהם והלאה.

 

לווילסון יש פתרון גם לבעיה הזו: "רוצו לעבר האור, כי חיישני הראייה של הרובוטים מתבלבלים בעקבות שינויים חדים בתאורה. רוצו בזיגזג מטורף, או שנו כיוון בפתאומיות כדי לבלבל את מערכות החיזוי שלהם". מומלץ לרוץ על דרך משובשת כדי להקשות על הרובוטים לשעוט אחריכם, ואם אתם רואים איזה נחל בסביבה – הכי טוב לקפוץ פנימה ולשחות לגדה השנייה. וילסון מבטיח שרוב הרובוטים ישקעו במים, יטבעו בבוץ ויפלו דרך מעטה קרח (שימושי אם במקרה אתם נקלעים למרד רובוטים בזמן חופשת הסקי שלכם).

 

אם יש מכונית בסביבה, קיפצו פנימה ולחצו על דוושת הדלק בכל הכוח. "תיאורטית, רובוט אנושי יכול לרוץ מהר יותר, או לפחות מהר כמו מכונית, אבל החום והלחץ שיווצרו מהפעילות יכולים לגרום להתחממות יתר ולפגיעה ברובוט הרודף", מסביר וילסון.

 

איך להסתתר מרובוט

 

גם אם נראה לכם שתפסתם מחסה, לא בטוח שניצלתם. אם ברובוט מותקנות מצלמות תרמיות המזהות אובייקטים המפיקים חום – הוא יידע בקלות איפה אתם מסתתרים. אבל גם את חום הגוף האנושי אפשר להסתיר מעיניו הרגישות לחום. "מצלמה תרמית היא לא קרן לייזר", מרגיע וילסון. אפשר לנסות ולהסתתר מאחורי בניינים, קירות או צמחיה עבותה. אם אתם רוצים להיות בטוחים יותר שלא תזוהו, עדיף שתמרחו את העור בבוץ קר, תתכסו בעלים, תסתתרו ואל תזוזו. "אם הרובוט יבחין בתנועה של גוף חם הוא יזהה אתכם מיד כבן-אנוש".

 

גם אם אתם מזיעים מהמרדף עדיין תוכלו לשמור על טמפרטורה הזהה לזו השוררת במקום בו אתם שוהים. וילסון מספר כי חברות העובדות בשירות מערכת הביטחון האמריקנית פיתחו חליפות הסוואה אינפרה-אדומות שעוצבו להתאים את עצמן לטמפרטורה של הסביבה ה ק ר ו ב ה . החיילים הלובשים את החליפות הללו הופכים לבלתי נראים למי שסורק את השטח עם מצלמה תרמית.

 

אדישות מסוכנת

 

כל הטכניקות האלה יעילות בתנאי שאתם אכן מזהים שמי שעומד מולכם הוא רובוט. אבל מה אם המרד הגדול יקרה לאחר שהמדענים יצליחו לפתח יצורים מכניים שנראים כמו בני-אדם? רובוטים עם עור ודם סינתטיים, המסוגלים לבצע תנועות נשימה ואפילו להזיע? איך נדע שאנו עומדים מול רובוט שקם עלינו להשמידנו ולא מול בן אנוש?

 

"הם אף פעם לא יהיו בדיוק כמונו", מרגיע וילסון. צריך להתבונן היטב בפנים ולמצוא פגמים, כמו נמשים, נקודות חן וצלקות; לראות האם הברנש ממצמץ ולתת תשומת לב מיוחדת לעיניים ולפה, שהם האיברים בעלי ההבעה האנושית הגדולה ביותר. קודים של התנהגות אנושית הם אלפי דברים קטנים שנלמדים עם השנים. אם היצור שמולכם מגיב בנימוס קר על ניסיונותיכם לנשק אותו – אל תכניסו אותו הביתה, ממליץ וילסון.

 

ועוד כלל שכדאי לזכור: אל תתפתו להצעה טלפונית לפגישה, גם אם הקול בצד השני של השפופרת נשמע ממש כמו החבר הטוב שלכם עוד מימי בית הספר היסודי. "מערכות טקסט-דיבור מופעלות כבר היום בחברות גדולות ברחבי העולם", אומר וילסון, "ולרובוטים לא תהיה בעיה ללמוד לחקות קולות מוכרים". צריך לשאול את המתקשר שאלה שרק אתם והחבר יודעים את התשובה עליה, או לקבוע קודים מוסכמים מראש לניהול שיחה אישית. "נסו גם להגיד משהו על אמו המופקרת", מציע וילסון. אם הדובר לא מתרגש מהאמירה, נתקו את הטלפון מיד.

 

ביתי הוא אויבי

 

אבל גם אם הקפדתם שלא להכניס זרים הביתה, ולא לצאת לפגישה מפוקפקת, הבית שלכם אינו מבצר בטוח. הבית החכם עלול להיות צבא רב עוצמה שיפגיז אתכם במוזיקה רועשת, באורות בוהקים או בזרנוקי מים.

 

מה לעשות אם הבית המשוכלל, שהשקעתם בו את מיטב כספכם, קם להשמידכם? "סלקו את הכרטיסים החכמים מכל המכשירים, הטלפונים הסלולריים וכל שאר האביזרים שיכולים לתקשר עם הבית", מציע וילסון, "וכשאתם כבר מחוץ לבית, אל תשכחו להיזהר ממכסחת הדשא הממוחשבת. מאוד יכול להיות שגם היא מגוייסת".

 

כל התחזיות המופיעות בספר מבוססות על המצאות שכבר קיימות ועל התגליות האחרונות בתחום הרובוטיקה. כך, למשל, מצלמות תרמיות או חיישנים הרגישים לאור ולתנועה קיימים, כידוע, וכמותם רובוטים עצמאיים לשאיבת אבק, לשטיפת רצפות וכדומה.

 

מהפכת הרובוטים

 

"התייעצתי עם המנחה שלי ב'קרנגי מלון', פרופ' כריס אטקסון, לאיזה גודל יכול להגיע רובוט המסוגל ללכת, כמו גם איך גורמים לו ליפול, והכנסתי לספר רעיונות שקיבלתי בתרומה מרובוטיקאים מובילים אחרים מכל רחבי העולם",

סיפר וילסון בראיון לניו-יורק טיימס.

 

אז מה, האם וילסון הוא נביא זעם שוצף וקוצף המאמין באמת ובתמים בנבואות השחורות שהוא מפיץ? לא בדיוק. כשלוחצים אותו לקיר, וילסון מודה שהספר עדיין בגדר בדיחה. "אני מאמין שהסיכוי למרד רובוטים בסגנון הוליוודי דומה לסיכוי שקינג-קונג יתקוף את ניו-יורק", הוא מבהיר באתר האינטרנט שלו.

 

לדבריו, כתיבת הספר החלה מתוך מחאה על דמות הרובוט המרושע בסרטים ובספרים. "אני לא מאמין שהרובוטים מפותחים מספיק כדי לארגן מרד", אמר לניו-יורק טיימס, "הם בקושי יכולים ללכת, הם לא מסוגלים להרכיב ולזרוק בקבוקי תבערה, והכי חשוב – אין להם מדים וכומתות. זה די מנטרל את הרעיון של 'מהפכת הרובוטים'". אז מה בכל זאת מפחיד אותו? "אם אתם רוצים לפחד ממשהו – תפחדו מבני אדם", מציע וילסון, "הם הרבה יותר מסוכנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רובוט שירות ליווי תמונת היום
צילום: איי אף פי
ראש ממשלת יפן אשר הותקף בגז על ידי רובוט
מומלצים