שתף קטע נבחר

התשדירים: קדימה עם בן גוריון, פרץ עם קלינטון וביבי עם אבא

הרגע שלו ציפו במפלגות בקוצר רוח הגיע: נפתחו שידורי התעמולה. קשה להאמין שהתשדירים החלביים יצליחו לעורר את מערכת הבחירות המנומנמת. המסרים היו צפויים וידועים: קדימה שידרה תדמית ממלכתית, בעבודה הלכו על מסרים חברתיים, ובליכוד הפחידו מפני החמאס ואיראן אבל גם הבריקו עם תמונה של ביבי משחק שח עם אבא. פרס הפרובוקציה הולך ללא ספק למפלגת שינוי, שהציגה חרדים זוחלים ומתפוגגים באוויר, וגם הכלות הלסביות של עלה ירוק משכו תשומת לב

התשדירים החלו: בליכוד ובעבודה תוקפים הערב (ג') את קדימה על השימוש הרב בשרון, בקדימה ובעבודה תוקפים את נתניהו על ההפחדות והשימוש באבא, ועל העבודה יורדים: "התשדירים ברמה נמוכה".

 

 

בליכוד הביעו שביעות רצון גדולה משידורי התעמולה שנפתחו הערב. במטה הליכוד אומרים כי "קדימה בתשדירה השתמשה שוב ושוב בדמותו של בשרון. ברור שאם היה להם מועמד טוב, הם לא היו נאלצים לעשות זאת". לדבריהם, "תשדירי קדימה דאגו למעשה להסתיר את אולמרט כמה שיותר". במפלגה היו מרוצים: "הליכוד קבע דרך התשדירים את סדר היום הציבורי. התשדירים שלנו היו המכוונים ביותר ופנו בדיוק לקהל היעד שאותו אנו רוצים להחזיר הביתה".

 

איתן כבל, מזכ"ל העבודה אמר: "מאוד אהבתי את התשדירים שלנו, למרות שאני לא אובייקטיבי. הם היו ישירים, הציגו את התפיסה שלנו בצורה נקיה וחלקה, ובלי צורך להגרר להכפשות מיותרות".


צופים בתשדירים במטה הליכוד. צילום: ירון ברנר 

 

כבל תקף את ההפחדות של הליכוד: "מי שצפה בתשדירי מחל, כדי שיצטייד בלב חזק. חולי לב כדאי שיתרחקו מהמסך". לדבריו, "התשדירים הכי מגוחכים היו של קדימה, מכיוון שהיום התברר לי, בניגוד למה שלמדתי, שקודם קמה קדימה ואחר כך המדינה. זה פתטי לחלוטין". גם כבל תקף את השימוש שעשתה המפלגה בשרון: "השימוש באריק שרון הוא נורא. מתברר שכל המפלגות מכבדות את המצב בו נמצא שרון, ורק קדימה היא המפלגה היחידה שמשתמשת בו שימוש ציני, כאילו אחרי ה-28 בחודש הוא זה שאמור לעמוד בראש המדינה".

 

רוני רימון, מנהל קמפיין העבודה, נשמע נלהב יותר: "ללא ספק היינו במקום הראשון מבחינת השפעת התשדירים על דעת הקהל. מבחינת איכות התשדירים גם הובלנו, בהקשר של הנושאים החברתיים והכלכליים. אני חושב שהיתה לנו הברקה כשהבאנו קטעים של קלינטון ושל בלייר שתומכים בנושא הזה. אני חושב שהיה סרט יוצא מן הכלל מעניין ורגיש, ביוגרפי של עמיר פרץ. היה לנו גם סרט מצויין שהציג את הנבחרת המנצחת של מפלגת העבודה".

 

ומה אומרים על כך בקדימה? ליאור חורב, המעצב האסטרטגי של הקמפיין: "מדובר בתשדירים ברמה גבוהה ביותר, לעומת הרמת הנמוכה שהפגינה מפלגת העבודה ותשדירי האימה והפחד שניסה לשדר נתניהו, אליהם כבר נתנו את התשובה בתשדיר משלנו על כך שאין לפחד כי ישראל חזקה". אמר חורב.

 

גם הוא התייחס לשימוש של נתניהו באביו: "נתניהו הצליח לגייס את אביו ואחיו לתשדירים של הליכוד, כנראה הוא לא מצא אף אחד אחר", אמר חורב. הוא הוסיף כי "תשדירי עמיר פרץ אינם ראויים, אינם ברמה גבוהה ולא מובילים לשום מקום. התשדירים שלנו הפגינו ממלכתיות, ברור שהם לוקחים בגדול. עם זאת, להודות על האמת, אפילו התשדירים של המפלגות הקטנות היו טובים מאלה של העבודה והליכוד. הם ריגשו יותר", אמר.  

 

התשדירים שודרו שוב ב-20:00 בערוץ 1, וישודרו ב-23:00 בערוץ 10.

 

אז מה היה לנו?

 

המפלגה הראשונה שפתחה את התשדירים היתה מפלגת העבודה, שהתמקדה ביו"ר, עמיר פרץ. בתשדירים הושווה פרץ לביל קלינטון וטוני בלייר, וסיפר את סיפורו האישי - העלייה לארץ, הפציעה בצה"ל ותקופתו בשדרות. התשדיר גם לא קיפח גם את נבחרת המפלגה. המפלגה לא זנחה את המסרים החברתיים שאיתם החלה את הקמפיין, והקדישה גם זמן לתקוף את שכר המינימום הנמוך.

 

המפלגה השנייה שהציגה היתה הליכוד. התשדיר נפתח בתמונה משפחתית של בנימין נתניהו משחק שח-מט עם אביו, הפרופ' בן ציון נתניהו. התשדיר גם

תקף את יו"ר מפלגת קדימה אהוד אולמרט על רקע כלכלי: "מי היית מעדיף שינהל את חשבון הבנק שלך?", שאל התשדיר, "נתניהו שהציל את כלכלת המדינה או אולמרט שדירדר את מצבה הכלכלי של עיריית ירושלים?"

 

ובלי הפחדה בתשדירי הליכוד הרי אי אפשר. התשדיר גם הציג את כוחם המתעצם של איראן והחמאס, ותקף את אולמרט גם על רקע ביטחוני: "אולמרט מתכנן נסיגה נרחבת, הוא יביא לגבולות טרור. אסור לתת לו מדינה".

 

מפלגת קדימה פתחה בטון ממלכתי - עם צילומים של הרצל, בן גוריון ודיין - עד שהגיעו כמובן לאריאל שרון. אולמרט נראה בהם מדבר על "שיקול דעת, אחריות ותבונה".

 

פרופסור אבישי ברוורמן, מועמד מפלגת העבודה, העיר על כך בצפייה משותפת של כל בכירי המפלגה באור יהודה: "לראות את קדימה מציגים את בן גוריון ורבין, זה מגוחך. למה לא להצביע עבודה? הם פארודיה".

 

בתשדירים של ש"ס כיכבו הקיצוצים של נתניהו בקצבאות הילדים: "אחד מכל שלושה ילדים חי מתחת לקו העוני", זעקו הכיתובים בעת שאלי ישי דיבר על עשרות אלפי ילדים שסובלים מתת תזונה וקשישים שחיים מתחת לקו העוני.

 

התשדיר של מפלגת חץ של אברהם פורז תקפו כמובן את הדתיים. "בסופו של דבר ש"ס תחזור ובגדול", שאל פורז את טומי לפיד, שניסה לשכנע: "מה זה משנה מי יהיה מס' 35 בקדימה, הצביעו חוץ".

 

תשדיר האיחוד הלאומי-המפד"ל הצטיין ברמה אמנותית גבוהה: ראו בו צעיר ישראלי ההולך במסדרון ופותח דלת אחרי דלת. מאחורי הדלתות הוא מגלה אמירות של פוליטיקאים, אירועים קשים מהציבוריות הישראלית - עד שבסוף המסדרון נפתחת דלת מוארת שמאוחריה מבטיח בני אלון "ימין חדש בשביל כולם".

 

מרצ פתחו את התשדיר דווקא בצילומים של ישראלים מסוגים שונים - ביניהם קשיש, סטודנט, הומו, מסורבת גט ועולה חדשה - מתפללים בכותל. הם גם הציגו דמות של שני זרעונים שמחכים בנתב"ג.

 

גם יהדות התורה הבטיחו: אנו עוסקים במה שחשוב לך באמת, אוהבים את ישראל יהודית. ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן הלכה דווקא על נושא המלחמה בפשע: "מי יילחם בפשע? אולמרט? נייט, נתניהו? נייט. ליברמן? דא!". ליברמן אמר כי יש לו "תוכנית מפורטת למלחמה בפשע". המפלגות הערביות - בל"ד ורע"ם-תע"ל לא תרגמו לעברית את התשדירים שלהן.

 

שיא הפרובוקציה שייך למפלגת שינוי, שהציגה תשדיר בעל סממנים אנטישמים, שבו נראה צעיר ישראלי גורר בעקבותיו שורה של תלמידי ישיבה סטריאוטיפיים, שמתפוגגים באוויר ברגע שהבוחר שם בקלפי את האותיות הנכונות.

 

מוחמד ברכה הבטיח בשם מפלגת חד"ש להילחם למען השכבות החלשות: "מי שיש לו מצפון ושכל - מצביע לחדש"

  

ומי עוד הציג? מפלגת האתיופים "זה", ישראל טוויטו ממפלגת לחם שקרא לצמצם את הפערים החברתיים על רקע דגל ישראל, וגם מפלגת זכויות הגבר שהבטיחו להקים ועדת חקירה לרצח רבין. הירוקים שהבטיחו לשמור על ראשי הממשלה, הגימלאים שקראו למצביעים המבוגרים "לדאוג לעצמם". מפלגת חירות קראה לתת פיצוי לפלסטינים במסגרת "טרנספר מרצון", ואצל מרזל כיכב בנימין כהנא.

 

עוזי דיין ממפלגת תפנית הלך על גימיק של הורדת מסקינג טייפ מהפה, אקט דרמטי שאחריו הבטיח לקדם חוק של 5 שנות מאסר על כל עבירות שחיתות. בעלה ירוק הלכו על גימיק אחר - נשיקה צרפתית ארוכה של שתי כלות לסביות, וניסו להעביר את המסר שהם גם דואגים גם לזכויות האזרח ולאיכות הסביבה.

 

בקדימה קראו "בוז" לתשדיר העבודה

 

על בנין המטה המרכזי של מפלגת קדימה בפתח תקווה אין ולו תמונה אחת של מועמד המפלגה לראשות הממשלה אהוד אולמרט. בכניסה לבנין בו שוכן המטה מתנוססת כרזה ענקית בה כתוב המטה המרכזי קדימה שרון וצילום תמונתו של אריאל שרון.

 

חברי המפלגה, ביניהם השר מאיר שיטרית, ח"כ לשעבר חיים רמון, אייל ארד וכן פעילים נוספים ובני נוער התכנסו לצפות בתשדירים יחד. כשהחלו התשדירים ביקשו כולם שקט ואכן השקט נשמר - אבל לא לאורך זמן. בתחילה צפו בעיון בתשדיר של העבודה ובסיומו נשמעו קריאות בוז.

 

כשהתחיל תשדיר הליכוד, נשארו הפעילים קשובים. בעת הקרנת התמונות הראשונות, שהראו את נתניהו עם אביו, שאלה אחת הפעילות ספק שואלת ספק קובעת: "הוא הביא את אבא שלו?!". למרות שבתשדיר הליכוד נמתחה ביקורת על אולמרט בינהם על כך שהוא מחזיר שטחים בניגוד למה ששרון החליט לפני שאושפז - בסיום התשדיר לא נשמעו קריאות בוז.

 

עם תחילת הקרנת התשדיר של קדימה, החלו הפעילים למחוא כפיים. גם באמצע התשדיר מחאו הפעילים כפיים ובסופו הכפיים היו סוערות יותר. בסבב השני של התשדירים שהחל עם מפלגת העבודה אף אחד כבר לא ביקש לשמור על שקט, המלמולים נמשכו ומרבית הפעילים אף לא היו קשובים למה שנאמר. 

 

כמה תשדירים נפסלו

 

אחר הצהריים צפתה יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופטת דורית בייניש, בשידורי התעמולה שישודרו הערב. היא דרשה ממפלגת העבודה לטשטש את פניהם של שלושה ילדים קטנים שהופיעו בתשדיר משום שהדבר עומד בניגוד לחוק.

 

בייניש גם דרשה ממפלגת "צומת" שלא לשדר את תשדיריה הערב ולערוך אותם מחדש, כיוון שיש בהם לדבריה "פגיעה בעובד ציבור המועסק במוסד ציבורי ואין לו קשר לבחירות". צומת קיבלה את הדרישה.

 

התשדיר של צומת כלל התקפה אישית על מנהלת ארכיון הטלוויזיה של הערוץ הראשון. לטענת גורמים בצומת, דרשה מנהל הארכיון, בילי סגל, מנציגי המפלגה,

"סכום מופקע" תמורת הקטעים. לכן החליטו במפלגה לסגור עם סגל חשבון, במסגרת תעמולת הבחירות. ואולם בייניש החליטה שלא לאפשר להם לעשות כן.

 

מוקדם יותר פסלה בייניש קטע מתשדיר הבחירות של מפלגת חירות, שעמד להיות משודר ברדיו, משום שכלל הערות גזעניות. התשדיר של חרות הוא חלק מקמפיין בעד טרנספר מרצון של ערבים מישראל למדינות ערב, ובחלק שאותו דרשה בייניש לפסול בתשדיר נאמר: "ערבי טוב הוא לא ערבי מת, ערבי טוב לפעמים רוצה לצאת. תנו לו. עיזרו לו. תגשימו לו חלום. פיצוי-פינוי לפלסטינים".

 

בייניש גם קבעה כי קטעים שנפסלו מתשדירי הבחירות בין בשידורי הרדיו ובין בשידורי הטלוויזיה לא ישודרו כלל באמצעי התקשורת - בתוכניות האקטואליה או בכל תוכנית אחרת.

 

יושב ראש צעירי מרצ, אורי זכי, פנה ליושבת ראש ועדת הבחירות המרכזית, השופטת דורית בייניש, בדרישה לפסול את תשדירי התעמולה של מפלגת חץ, שבהם מופיעה דמות תיש מפלסטלינה המייצגת את החרדים. זכי כתב בפנייתו לבייניש כי "הדמות מעוצבת בסממנים המאפיינים את הדמויות בתעמולה האנטישמית לדורותיה: אף גדול, קרניים ורדיפת בצע מוחצנת".

 

בהכנת הידיעה השתתפו רענן בן צור ורוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צופים בתשדירים במטה הליכוד
צילום: ירון ברנר
צילום: אלכס קולומויסקי
השופטת בייניש. פסלה
צילום: אלכס קולומויסקי
כהנא בתשדיר של מרזל
הפלסטלינה של חץ
הזרעונים של מרצ
הלסביות של עלה ירוק
מומלצים