שתף קטע נבחר

צ'ייני: בעזרת הדמוקרטיה נביס את הקיצוניים

בנאומו בפני חברי איפא"ק הבהיר סגן הנשיא האמריקני, כי למרות הספקות שעלו בנוגע לדמוקרטיה במזה"ת בעקבות ניצחון החמאס - אין דרך אחרת להלחם בטרור. שר החוץ הרוסי לרייס: "העברנו לנציגי החמאס את המחוייבות שלנו לעמדת הקוורטט והסברנו שקבלתה על ידם תהיה אינטרס של העם הפלסטיני"

"ארצות הברית לא תהיה שותפה בהקמת מדינה פלסטינית שנותנת חסות לטרור ואלימות", כך הבהיר היום (ג') סגן הנשיא האמריקני, דיק צ'ייני, בנאום שנשא בפני 5,000 תומכי איפ"ק שהגיעו לוושינגטון מכל רחבי ארצות הברית. בהמשך דבריו הבטיח צ'ייני לחברי השדולה למען ישראל: "אנחנו בני ברית טבעיים. אין ספק שהמחויבות של אמריקה לבטחון ישראל היא מוצקה, נצחית ובלתי ניתנת לערעור".

 

צ'ייני, שלאחרונה היה עסוק בפרשת הצייד המביכה, התפנה סוף סוף לעסוק בעניינים ברומו של עולם, וחזר בנאומו על העמדה האמריקנית בנוגע לניצחון החמאס בבחירות ברשות הפלסטינית. תחילה הבהיר כי למרות ניצחון החמאס, היה חשוב שהליך הבחירות יתקיים כסדרו, מבלי התערבות מבחוץ: "אני מודע לכך שתוצאות הבחירות גרמו לשאלות כגון 'האם דמוקרטיה היא באמת הדרך לקראת שלום במזרח התיכון?'. יש הטוענים כי על ידי קידום הדמוקרטיה אנחנו למעשה מערערים את היציבות באיזור ופוגעים בסיכויים לשלום. אני סבור שזהו טיעון מוטעה.

 

"למעשה המניעה מהציבור להשמיע את התנגדותו היא אחת הסיבות לקיצוניות במזרח התיכון. במשך עשרות שנים חשבו שכדאי להתייחס בסלחנות לדיכוי למען יציבות האיזור, אבל אנחנו רק קונים זמן בעוד שהבעיות מתרבות והאידיאולוגיה של האלימות תופסת מקום. על ידי סיוע לאנשים באיזור בהבעת דעתם ובחירת מנהיגיהם, יש לנו סיכוי טוב יותר להביס את הקיצוניות המאיימת על כולנו".


צ'ייני בכנס תומכי ישראל. הברית עם ארה"ב תימשך (צילום: רויטרס)

 

על הציפיות שלו מהתנועה החזקה כיום ברשות אמר סגן הנשיא: "מועמדי החמאס התחייבו להילחם בשחיתות ולשפר את השירותים החברתיים. העם הפלסטיני ישפוט אותם על פי הסטנדרטים האלה. אם מנהיגי החמאס רוצים לעזור לאמריקה ולקהילה הבינלאומית לבנות מדינה פלסטינית עצמאית ומשגשגת, הם יצטרכו לנוע בצורה מאוד ברורה - להכיר בזכות הקיום של ישראל, לוותר על טרור ולפרק את תשתית הטרור. דבר אחד ברור: ארצות הברית לא תהיה שותפה בהקמת מדינה פלסטינית שנותנת חסות לטרור ואלימות".

 

צ'ייני ערך הקבלה בין ישראל לארצות הברית בנושא המאבק בטרור: "כדי לנצח במלחמה עלינו להבין את אופיו של האויב. כפי שישראל חוותה כל כך הרבה פעמים ואמריקה חוותה ב-11 בספטמבר 2001, האויב הטרוריסטי הוא אכזר וחסר לב. אין לו מדים,

 אין לו התחשבות בחוקי המלחמה והוא אינו מתחשב בשום קנה מידה של הגינות או מוסר.

 

"לאויב הזה יש מטרה ברורה: לשים קץ להשפעה האמריקנית והמערבית במזרח התיכון. היעד של הטרוריסטים הוא להשתלט על מדינה כדי שיהיה להם בסיס ממנו יוכלו לבצע התקפות ומלחמה נגד ממשלות שלא ייענו לדרישות שלהם. הם מאמינים ששליטה במדינה אחת תאפשר להם להפיל ממשלות אחרות ולכונן אימפריה טוטליטרית מספרד, לאורך צפון אפריקה עד למזרח התיכון ודרום אסיה".

 

בהתייחסו לטרור העולמי נגע צ'ייני באופן ספציפי באיום הגרעיני שעלה מדרגה בחודשים האחרונים: "הם הבהירו את רצונם להשיג נשק כימי, ביולוגי וגרעיני, להרוס את ישראל, להפחיד את מדינות המערב ולגרום להרג המוני בארצות הברית. השאיפות הללו הן באמת קיצוניות אבל אסור לזלזל בהן. אנחנו צריכים לקחת אותן ברצינות, להתנגד להם ולהביס אותם".

 

"חייבים להתחיל לכפות על החמאס להאזין לקהילה הבינלאומית"

 

בתוך כך נערכה בוושינגטון פגישה בין מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, לבין שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב. האחרון הבהיר לעמיתתו מספר נקודות בנוגע לעמדתה של רוסיה כלפי החמאס, בעקבות ביקור הבכירים הפלסטינים במוסקבה בתחילת השבוע.

 

"רצינו לדבר עם החמאס כדי שיהיה ברור להם שעמדת הקוורטט לא נשארה על הנייר", אמר לברוב לרייס. "מישהו חייב להתחיל לכפות על החמאס להאזין לקהילה הבינלאומית. עשינו את זה ביחד עם כמה בירות ערביות, בהן ביקרו אנשי החמאס לפני שבאו למוסקבה. העברנו להם את המחוייבות שלנו לעמדת הקוורטט והסברנו שקבלתה על ידי החמאס תהיה אינטרס של העם הפלסטיני".

 

"אנחנו לא חושבים שהחמאס יקבל את זה בין לילה", הוסיף לברוב. "אני מניח שיהיו עוד מאמצים לשלוח אליהם מסרים ומקווה שזה

 לא יארך יותר מדי זמן. שמענו מהם שבכוונתם לכבד את ההסכמות של אבו מאזן. שמענו מהם גם שהם מוכנים לבטא את עמדתם לגבי מפת הדרכים ואנחנו מקווים שהם יתמכו בה בלא שום הסתייגות.

 

"אנשי החמאס הביעו את נכונותם להצטרף ליוזמת הליגה הערבית שאימצה את הצעת סעודיה בפסגה הערבית בביירות. הם הבטיחו לנו שהסיוע לפלסטינים ייעשה באופן שקוף לחברה. רוסיה מתכוונת לספק עזרה הומניטרית לעם הפלסטיני באמצעו האו"ם והבנק הבינלאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
צ'ייני. מאבק משותף בטרור
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
לברוב עם רייס. חמאס מבטיח שקיפות
צילום: רויטרס
מומלצים