שתף קטע נבחר

אחמדי-נג'אד: המערב פגיע, ויסבול יותר מאיראן

לאחר שהעברת התיק האיראני למועצת הביטחון הפכה משאיפה דיפלומטית למציאות, מגיב הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד באיום מפורש: "מדינות המערב יודעות שאינן יכולות לפגוע באיראן משום שהן זקוקות לה. הן פגיעות ויסבלו יותר", אמר הנשיא, ושיגר רמז עבה ליכולתה של איראן לפגוע במערב באמצעות הנפט שברשותה

נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד שיגר היום (ה') מסר תוקפני כלפי המערב, לאחר שהוחלט אמש להעביר את תוכנית הגרעין של איראן לדיון במועצת הביטחון של האו"ם בשבוע הבא. הוא אמר כי מדינות המערב יסבלו אם ימשיכו לנסות ולהפריע לאיראן לפתח טכנולוגיה גרעינית.

 

"הן (מדינות המערב) יודעות שהן אינן מסוגלות להנחית על איראן אפילו מכה קלה משום שהן צריכות את איראן", ציטטה סוכנות הידיעות ISNA את הנשיא. "הן יסבלו יותר והן פגיעות", הוסיף הנשיא ולא פירט. פרשנים ציינו שהדברים היו איום מרומז להשתמש בעמדתה כספקית נפט כנשק כלכלי נגד המערב.

 

עוד בנושא:

 

הדברים עולים בקנה אחד עם דברים שאמר אמש ראש המשלחת האיראנית לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בוינה, ג'וואד וחידי. "לארצות הברית יש היכולת לגרום נזק וכאב, אבל ארצות הברית רגישה גם היא לנזק וכאב. לפיכך, אם זה הנתיב שהיא רוצה ללכת בו, נתן לכדור להתגלגל", אמר וחידי. גם הוא התייחס לנושא הנפט ואמר שאיראן לא תשתמש - לעת עתה - בנפט שהיא מספקת כנשק, אך תשקול את מדיניותה בעתיד.

 

"האוייבות שלנו לא יצליחו לאלץ את איראן לוותר על הזכויות שלה לפתח טכנולוגיה גרעינית אזרחית משום שלעולם לא נסכים להשפלה", צוטט אחמדי-נג'אד בנאום בטלוויזיה האיראנית. "האומה הזו לעולם לא תאפשר לאחרים להתייחס אליה בגישה בריונית, גם אם מדובר במדינות שנוהגות בגישה בריונית", המשיך הנשיא.

 

הוועדה לאנרגיה אטומית של איראן הודיעה שמאות איראנים מתכננים ליצור בהמשך היום שרשרת אנושית ליד המתקן הגרעיני בנתנז כדי להביע תמיכה בעמדת ממשלתם.

 

ארה"ב רוצה צעדים חריפים

 

הדברים באים על רקע סיום הפגישה אמש בוינה של מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שלאחריה עבר הדיון בתוכנית הגרעין של איראן למועצת הביטחון של האו"ם. המועצה החליטה למעשה כבר בפברואר על המהלך, אך איפשרה חודש נוסף לדיונים דיפלומטיים אחרונים - שלא נשאו פרי.

 

בכך נחתם למעשה הפרק "האירופי" של הדיונים סביב תוכנית הגרעין - במטה סבא"א בבירה האוסטרית - והכדור עובר כעת למטה האו"ם בניו יורק, מגרש הרבה פחות נוח לטהרן.

 

תת מזכיר המדינה האמריקני, ניקולס ברנס, אמר אמש במהלך שימוע בקונגרס כי איראן "מאיימת ישירות על אינטרסים אמריקנים", והסביר כי ארה"ב מתכננת להגביר את הלחץ על איראן בהדרגה. בוינה קרא שגריר ארה"ב לסבא"א גרג שולט לפקחי האו"ם באיראן לערוך "בדיקות מיוחדות", ולהעמיק את פעילות הבילוש שלהם בנבכי תוכנית הגרעין האיראנית.

 

"הגיע העת שמועצת הביטחון תפעל... עליה להדגיש שיהיו השלכות אם איראן לא תמלא את התחייבויותיה", הוסיף שולט. גם שגריר ארה"ב באו"ם ג'ון בולטון אמר שישנו בהילות בטיפול בנושא האיראני, נוכח עמדותיה המתריסות.

 

הסנקציות עוד רחוקות

 

לחברות מועצת הביטחון יוגש כעת הדו"ח שגיבש ראש סבא"א, מוחמד אל-בראדעי, בו נקבע כי איראן ממשיכה לנקוט מדיניות של רמייה והסתרה. אל-בראדעי מצהיר בדו"ח שלא ניתן לקבוע בוודאות שמטרתה של איראן היא פיתוח גרעיני למטרות צבאיות, אך ראיות פיזיות שונות אינן מאפשרות לשלול זאת, ולפיכך עליה להצהיר בגלוי על כוונותיה.

 

אמש כבר נפגשו כמה מנציגי חברות מועצת הביטחון לפגישה לא רשמית לדיון בנושא ולגיבוש המהלכים הבאים. אחד הדיפלומטים אמר אחרי הפגישה שהעמדה הבריטית היא להורות לאל-בראדעי לדווח שוב למועצת הביטחון בתוך שבועיים על הפעולות בהן נוקטת איראן כדי לציית להחלטת סבא"א.

 

ההערכה היא שמועצת הביטחון תגבש בעתיד הקרוב "הצהרה נשיאותית" שתקרא לאיראן להקפיא את פעילותה הגרעינית ולפתוח את שעריה בפני הפקחים. מדובר בהחלטה עליה חותם הנשיא התורן של מועצת הביטחון והיא מעידה על קונצנזוס של חברי המועצה בנושא הנדון. פרשנים העריכו שהדיונים על נוסח ההצהרה עלולים להתארך, עד שיגובש הנוסח המקובל על כל 15 החברות.

 

אם איראן לא תשנה את עמדתה, השלב הבא יהיה ככל הנראה הצהרה תקיפה יותר ואיום בסנקציות לצידה. דיפלומטים במערב העריכו שלפי שעה ייקשה על המועצה להטיל סנקציות של ממש על טהרן בשל התנגדות צפויה של רוסיה וסין, המחזיקות באינטרסים כלכליים גדולים באיראן.

 

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כבר הבהיר, לאחר פגישה עם מזכ"ל האו"ם קופי אנאן, שארצו מתנגדת להטלת סנקיות על איראן. הוא אמר שאינו סבור שאי פעם בהיסטוריה הביאו סנקציות לפיתרון משברים.

 

גם ראש סבא"א ביקש בתום הדיון בוינה מהמערב ומאיראן להנמיך את הטונים הצורמים הנשמעים בהתבטאויות הצדדים. "מה שאנחנו זקוקים לו עכשיו זה גישה קרת-רוח, כדי להרגיע את הרטוריקה. המזרח התיכון הוא אזור רגיש מאוד", אמר אל-בראדעי.

 

הוא אמר שקיווה שיושג הסכם פשרה שימנע את הדיון במועצת הביטחון "אבל זה לא קרה". עם זאת, הוא ציין שהדיונים במועצת הביטחון הם למעשה המשך המהלך הדיפלומטי, ושלא מן הנמנע שהסכם עם איראן יתגבש בעתיד הקרוב. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
המערב יסבול. אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
צילום: איי פי
צריך להרגיע את הרטוריקה. אל-בראדעי
צילום: איי פי
צילום: איי פי
סנקציות לא יועילו. לברוב
צילום: איי פי
מומלצים