שתף קטע נבחר
 

נגד איראן צריך סכין מנתחים, לא פטיש

המערב רוצה לעצור את איום הגרעין האיראני באמצעות סנקציות, אך חושש ממשבר נפט עולמי. ד"ר ברנדה שפר, מומחית מאוניברסיטת חיפה, טוענת שהסנקציות צריכות להיות ממוקדות באליטה הכלכלית והאקדמית, שתיצור לחץ על המשטר. קטיעת אספקת הדלק המזוקק וחרם טיסות הם לדבריה הצעדים היעילים, שיעוררו תרעומת ומרמור ולא התלכדות סביב ההנהגה. ויש גם עצה לפוליטיקאים הישראלים: סייג לחכמה - שתיקה

העימות של המערב עם איראן יגיע השבוע לאחד מרגעי השיא שלו - הדיון במועצת הביטחון של האו"ם. מדינות המערב לוחצות להטיל סנקציות על טהרן, גם כשהן יודעות שרוסיה וסין יתנגדו בתוקף. איראן מצידה מאיימת להשתמש בנפט הרב שברשותה כאמצעי לחץ על הכלכלה העולמית, וחוזרת וטוענת שהמערב רק נובח, ולא יכול לנשוך. רבים מתחבטים בשאלה איך גורמים לאיראן לציית למערב ולהגביל את שאיפותיה הגרעיניות מבלי לקרוס כלכלית ומבלי לסבך את העולם במלחמה נוספת.

 

הפיתרון, לדעתה של ד"ר ברנדה שפר מאוניברסיטת חיפה, הוא סנקציות "חכמות", שיצליחו לפגוע באמת באיראן ובכלכלתה באופן משמעותי, ויצרו לחץ על המשטר. "אסור לשכוח שמועצת הביטחון הנה אמצעי ולא יעד, וכי סנקציות נגד מדינה פעמים רבות מגבירות דווקא את התמיכה הפנימית במשטר והלכידות הלאומית", אומרת ד"ר שפר בשיחה עם ynet. 

 

מהן אותן סנקציות "חכמות"? דלק למשל. לאיראן יש אמנם הרבה נפט, אבל היא מייבאת מחצית מכמות הדלק המזוקק שהיא צורכת. מצב בו ייפסק יבוא הדלק למדינה ישתק את הכלכלה האיראנית, לדברי ד"ר שפר. "אם בעלי העסקים והאנשים המבוססים לא יוכלו באיזשהו שלב לתדלק את המכוניות שלהם, זה עלול ליצור מרמור שיופנה כלפי מעלה".

 

"סנקציה חכמה אחרת, היא על הטיסות היוצאות מטהרן ונוחתות באירופה ובצפון אמריקה, והטיסות הנוחתות באיראן. סנקציה כזו היא משמעותית עבור האליטה האקדמית והכלכלית של המדינה. אם אקדמאים, מדענים וכלכלנים איראנים לא יוכלו לנוע בחופשיות ברחבי העולם, הדבר ישפיע בוודאות על התמיכה במשטר.

 

"בניגוד לתדמית הסגורה של איראן, יש תנועה רבה ממנה אל העולם ולהיפך", מסבירה ד"ר שפר. "בכל יום יש טיסות לכל מדינות אירופה, ושלוש פעמים ביום לקנדה. בתקופה האחרונה יש אפילו מגעים שיהיו טיסות ישירות לארה"ב, והאיראנים לא יצטרכו לנחות בקנדה או באירופה בדרך לארה"ב... הפסקת הטיסות הייתה גם הסנקציה הראשונית שהוטלה על אפגניסטן של הטליבאן, אם כי במקרה שלהם זה רק שירת את המטרה של הטליבן. לאיראנים זה מאוד יפריע. אם הסוחרים לא יוכלו להגיע לאירופה לרכוש סחורה, זה יכול להיות זרז חזק להשפעה על המשטר", אמרה ד"ר שפר.

 

לדברי שפר, גם את זרם הנפט המזוקק ניתן להפסיק בקלות יחסית. את רוב הנפט קונה איראן מהודו, אך גם מבתי זיקוק באיטליה ובשאר מדינות אירופה. "ידוע בדיוק מאיזה בתי זיקוק הם רוכשים את הנפט המזוקק שאותו הם צורכים, וניתן להטיל על כך פיקוח", היא אומרת. סנקציות נוספות הן הפסקת הנפקת הויזות לארצות המערב לאזרחים איראניים, והפסקה של ההשקעות הזרות - יפניות בעיקר - בתעשיית הנפט האיראנית.

 

איומים ריקים מתוכן

 

בהתייחסה לאיומיהם של ראשי המשטר באיראן להפסיק את אספקת הנפט למערב בתגובה לסנקציות, מעריכה ד"ר שפר שמדובר באיום ריק מתוכן. "הרי 80 אחוז מההכנסות של איראן הן מהנפט שהיא מוכרת. אז מה אומרים ראשי המשטר - שאם המערב יטיל עליהם סנקציות הם יפסיקו לאכול? זה כמו חקלאי שיאיים שהוא יפסיק לגדל עגבניות. אז ממה הוא יתפרנס?

 

"את העולם המערבי מדאיגה רק שאלת המחיר", אומרת שפר. "הרי יש אלטרנטיבה לשימוש בנפט, ויש גם המון נפט בעולם, רק שהנפט של המפרץ הפרסי הוא מאוד זול. מחירה של חבית נפט מגיע ממילא לכ-60 דולר, אז זה לא משנה כל כך אם מקור החבית באיראן או בסעודיה - שם מחיר הייצור הבסיסי הוא 2 דולר - או שמדובר בחבית נפט מקנדה או מאזרבייג'ן, שמחיר הייצור שלה 10 דולר".

 

ועם כל זאת, ד"ר שפר לא אופטימית לגבי יכולתו של העולם המערבי לעצור באמצעות סנקציות את תוכנית הגרעין של איראן. "סביר להניח כי הסנקציות לא יעצרו את התוכנית, שהיא יעד אסטרטגי מרכזי של איראן. עצירת המהלך האסטרטגי תצריך את העם להחליף את השלטון, והדבר לא נראה באופק. כשהכסף זורם ורווחי הנפט נכנסים, העם רגוע. אפשר ליצור לכאורה מקומות עבודה ותעסוקה, ולהחזיק כוחות ביטחון גדולים שישמרו על הציבור מפני מחשבות מהפכניות.

 

"צריך לזכור שהעם באיראן נשלט כבר תקופה ארוכה בידי ממשלה שהוא לא אוהב, אבל זה לא מפריע לו יותר מדי. הוא לא עושה שום פעולה מאורגנת בכיוון של מהפיכה. למרות זאת, האפשרות של מהפיכה כל כך מפחידה את המשטר שהוא מדכא בצורה אכזרית כל חשד להתקוממות. כך לדוגמה, שביתת נהגי האוטובוסים שהייתה באיראן בתחילת החודש, פוזרה בצורה אלימה מאוד וכאלף איש נעצרו. זה מראה על שלטון שלא לגמרי בטוח בעצמו.

 

"כדי להפיל את המשטר צריך מספר סקטורים שלא יהיו מרוצים, אולם היום נתמך המשטר על ידי שדרת המשרות הבכירות, הניזונות בעצם מהכסף המוזרם מרווחי הנפט. רווחי הנפט מחזקים את המשטר באיראן, כאן למעשה מצוי שורש הבעיה", אומרת שפר. זו הסיבה, לדבריה, שפגיעה במעמדה של האוכלוסייה המבוססת יותר באיראן, תביא לכרסום משמעותי יותר בעמדות המשטר הנחרצות.

 

ועוד עצה אחת יש לד"ר שפר, הפעם לאישי הציבור בישראל, המשתמשים בקלף האיראני כגורם הפחדה משמעותי, בין היתר במהלך מערכת הבחירות. לדבריה, הפתגם "המשכיל בעת ההיא ידום" הוא המתאים ביותר לעת הזו.

 

"העניין של אחמדינג'אד הוא להפוך את נושא הגרעין האיראני לסכסוך איראני-ישראלי, ולא איראני-כלל עולמי. הישראלים שמתבטאים בנושא הגרעין האיראני כאיום קיומי על ישראל, תורמים לחיזוק עמדה זו, והדבר אינו משרת את האינטרסים של ישראל. אף אחד לא יתגייס בעולם בשביל סכסוך ישראלי-איראני, אבל אם יבינו שמדובר באירוע כלל עולמי תהיה התגייסות של כל הגורמים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צריך לפעול בחוכמה. שפר
יעד אסטרטגי שלא ייעלם ללא שינוי המשטר. כור באיראן
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
לא לשחק לידיים שלו. אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
מומלצים