שתף קטע נבחר

 

חשש: שפעת העופות התגלתה בישראל

התסריט שממנו חששו בישראל מתממש הערב בשני קיבוצים בדרום: חולית ועין השלושה. בשני היישובים התגלתה תמותה של מאות תרנגולי הודו, ובדיקת מעבדה ראשונית העלתה חשד כי מדובר בשפעת העופות. לפי שעה, הסכנה היא רק לבני אדם שבאו במגע עם העופות

מהתסריט הזה חוששים בישראל כבר שבועות רבים, ועכשיו הוא מתממש: בשני לולים בדרום הארץ, בקיבוצים חולית ועין השלושה, התגלתה בימים האחרונים תמותה גבוהה מאוד של מאות תרנגולי הודו לפיטום. במשרד החקלאות לקחו דגימות ומסרו הערב (יום ה') כי מבדיקת מעבדה ראשונית עולה חשש כבד לשפעת העופות. על המשקים הוטל הסגר מוחלט והבדיקה נמשכת.

 

גם על תנועת בעלי כנף, כלי רכב ואנשים שבאו במגע עם עופות בשני הקיבוצים הוטל הסגר. בימים האחרונים מתו בשני הקיבוצים עופות בזה אחר זה. ביישוב חששו כי מדובר בנגיף המסוכן ועל כן שלחו דגימות לבדיקה. התושבים ממתינים להנחיות ממשרד הבריאות ולפי שעה נאסר עליהם להתקרב לאזור. אורי נעמתי, ראש מועצת אשכול, אמר ל-ynet: "ככל הנראה נצטרך להשמיד את העופות הנמצאים ברדיוס מסויים".

 

רכז המשק של קיבוץ עין השלושה, יצחק אדלשטיין, אמר ל-ynet: "כרגע מתדיינים בשירותים הווטרינרים כיצד לפעול. אנחנו משכירים את הלולים שלנו לחברות שונות, ולא הקיבוץ מפעיל את הלולים. לפי שעה אנחנו לא יודעים כיצד העופות נדבקו". ביישוב, כך לדבריו, אין כל פאניקה.

 

לואיס רוטמן, מנהל אחת משלוחות הלולים, אמר ל-ynet כי המקרה התגלה אצלו ביום שלישי האחרון, אז מצא 27 עופות מתים. "מייד שלחתי את העופות לבדיקה והיום חזרו התוצאות עם הבשורה". בסך הכול מתו בשלוחה 426 עופות מתוך 14 אלף. רק ביומיים האחרונים מתו 399 מתוכם. "אני לא כל כך חושש מכיוון שאנו עובדים עם אמצעי מיגון אוברול, משקפת, מסכה וכפפות. עלינו להמתין להנחיות כדי שנדע כיצד לנהוג וההרגשה היא רעה מאוד, בייחוד לאור זה שכנראה אאלץ להשמיד את כל הלול".

 

איציק כהן, איש ארגון מגדלי העופות, ניסה להרגיע את הציבור. "אנחנו מתחילים בנוהל של מועצת הלול והשירותים הווטרינריים יודעים ומוכנים לו. תחילה התבצע סגר ברדיוס של שלושה קילומטרים ובו יחוסלו כל בעלי הכנף אשר נמצאים ברדיוס. כמובן שהאזור הזה יהיה אסור לכניסה. הסכנה לבני אדם", טוען כהן, "יכולה להופיע רק על ידי מגע ישיר עם העופות ונציין שאלו היו במגע ישיר עימם יהיו תחת השגחה רפואית. להערכתנו, השפעת הגיעה מעופות נודדים אשר עצרו בתחנת המעבר בארץ. עדיין אין צורך להתחיל בחיסונים עבור בני אדם. כמו כן במידה והעופות הללו שווקו למאכל, לא קיימת שום סכנה לבני אדם אשר יאכלו אותם".


הלולים הנעולים (צילום: אמיר כהן)

 

בעקבות הגילוי כונסה ישיבת חירום אצל ראש השירותים הוטרינריים במשרד החקלאות, ד"ר משה חיימוביץ'. תוצאות סופיות של בדיקות המעבדה יתקבלו בשעות הקרובות ואולי רק מחר. תוצאות הבדיקה הראשונית הראו שהדגימה שנלקחה מהעופות המתים מכילה נגיף מסוג H ולא מסוג N. נגיף שפעת העופות המסוכן הוא H5N1.  

 

ראש המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות פרופסור מנפרד גרין מבקש להרגיע: "זה חשד לשפעת עופות שנדבקו בה רק תרנגולות. רק במקרים נדירים אנשים שעובדים עם תרנגולות חולות עלולים להידבק. בכל מקרה, אין מדובר במחלה שעוברת מאדם לאדם בשלב זה. הידבקות אנשים מבעלי כנף היא תופעה שמתרחשת בדרך כלל בדרום מזרח אסיה. בלולים מסודרים זה לרוב לא קורה". לדברי פרופסור גרין, אם יתקבלו בבדיקת מעבדה תוצאות חיוביות תינתן תרופת התמיפלו, שפותחה כנגד הנגיף בימים הקרובים. "עדיין לא ידוע מה מקור ההדבקה אם הייתה כזו, זה יכול להיות מציפורים נודדות. כפי שכבר אמרנו היה צפוי שהנגיף יגיע לכאן, אנחנו על מסלול הנדידה"

 

סכנה מיידית

 

דיווח על חשש לשפעת העופות בדרום הועבר גם למשרד הבריאות. רק בשבוע שעבר פירסם משרד הבריאות נוהל מעודכן להיערכות לקראת שפעת העופות. "הסכנה להגעת שפעת העופות לישראל היא מיידית", הצהיר משרד הבריאות. "המשך התפשטות נגיף שפעת העופות למזרח אירופה, ההתפשטות המהירה של הנגיף בטורקיה, והחשש מהעברת המחלה על ידי עופות נודדים הופכים את הסיכון לשפעת עופות למיידי במדינת ישראל , ומחייבים את האצת ההיערכות לאיום זה", נכתב בנוהל המעודכן.

  

בנוהל, אותו חיברו מומחים לשעת חירום במשרד הבריאות ומחוצה לו, מעריכים המומחים כי במקרה של התפרצות הנגיף בבני אדם בישראל, כ-1.8 מיליון תושבים יחלו במחלה. בנוהל הקודם, אגב, עמדה ההערכה המספרית על 1.6 מיליון חולים, כאשר שיעורי הידבקות גבוהים יותר צפויים להתבטא אצל ילדים. הנוהל מוסיף ומנבא כי המגיפה עלולה לגרום ל-2,500-6,000 מקרי מוות בישראל, וההערכה היא שבשל אלימות נגיף שפעת העופות (H5N1) שיעורי התמותה עלולים אף להיות גבוהים הרבה יותר.

 

המסמך שחיבר משרד הבריאות מגדיר שישה שלבים להתפרצות מגיפה. בשני השלבים הראשונים הנגיף מופיע בבעלי חיים. לפי הנוהל, שנכתב לפני הגילוי של הנגיף בדרום, ישראל היתה מצויה בשלב השלישי - מקרים של שפעת העופות בבני אדם בעולם, והעברה מקרית מאדם לאדם מחוץ לישראל.

 

בהמשך עלול להתפתח זן של הנגיף שיעבור באופן ישיר בין בני אדם. בשלב מאוחר יותר תהיה הידבקות משמעותית מאדם לאדם, ובשלב השישי עלולה להתפתח מגיפה שבה יידבקו מיליונים בעולם ובישראל.

 

הנגיף תקף סביב ישראל

 

בחודשים האחרונים התגלו מקרים של שפעת העופות במדינות הסובבות את ישראל: במזרח - התגלו מקרים של הנגיף הקטלני H5N1 בעופות בצפון עיראק, שם גם מתה נערה מהמחלה; בדרום-מערב - התגלו מספר התפרצויות של הנגיף הקטלני בעופות במצרים; בצפון-מערב - מספר מקרים של המחלה התגלו בעופות בר בצפון-קפריסין ובטורקיה. בטורקיה נרשמו מספר התפרצויות של המחלה לפני כחודשיים, שגרמו למותם של ארבעה בני אדם לפחות.

 

כמו כן התגלה בשבועות האחרונים הנגיף הקטלני בעופות בר באזרבייג'ן וגרוזיה ובמדינות מרכז וצפון אירופה. באזרבייג'ן התגלה כלב שנדבק בנגיף וימים ספורים לאחר מכן מתו שלוש נשים מהמחלה. באוסטריה ובגרמניה נדבקו בנגיף גם חתולים. הדבר עורר דאגה בקרב מומחים החוששים מהדבקה בהיקף רחב של הנגיף בקרב בני אדם. החשש הוא שהתפרצות גדולה של הנגיף בבני אדם עלולה לגרום לו לשינוי גנטי שיהפוך אותו לאלים ועמיד יותר בפני תרופות. במצב כזה יוכל הנגיף לעבור בין בני אדם. זהו התסריט הגרוע מכל לדעת המומחים שכן כך עלולה לפרוץ מגיפה כלל עולמית תוך זמן קצר.

 

ובלא קשר לאירועים בדרום, התעורר לפני הצהריים חשש לשפעת העופות בבית החולים בני ציון (רוטשילד) בחיפה, כאשר למקום הגיע תושב הצפון, בן 38, שעובד בחיסון עופות. האיש סובל כבר למעלה משבוע מחום גבוה, כתוצאה משפעת וככל הנראה גם דלקת ריאות. בבית החולים לא לקחו סיכונים. תחילה בדקו את החולה באזור מבודד במיון. עם תום הבדיקה הועבר החולה למחלקה בבית החולים, שם אושפז.

 

בהכנת הידיעה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
הלול הנעול בעין השלושה
צילום: אמיר כהן
צילום: אמיר כהן
תחת הסגר
צילום: אמיר כהן
צילום: רויטרס
שפעת העופות (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
התסריט שהתממש
צילום: רויטרס
מומלצים