שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון: חילוקי דעות בנושא איראן

ארצות הברית, צרפת ובריטניה הציעו כי האו"ם יקציב שבועיים בהם תצטרך טהרן להקפיא את תוכנית הגרעין שלה, אבל רוסיה וסין דורשות פרק זמן ארוך יותר. שגריר רוסיה באו"ם: "בקצב הזה נתחיל להפציץ את איראן ביוני". שגריר בריטניה ניסה להרגיע: אנחנו קרובים להסכמה

אין הסכמה אבל יש התקדמות: 15 המדינות החברות במועצת הביטחון של האו"ם מתקשות לגבש נוסח הצהרה בנוגע לפרויקט הגרעין של איראן בשל התנגדותן של רוסיה וסין לנוסח הצהרה תקיף נגד טהרן, שעלול לדעתן להחיש את שלב הטלת הסנקציות. ועם זאת, לאחר דיון במועצה רמזו נציגי בריטניה וצרפת על התקדמות מעודדת.

 

בישיבה שנערכה הלילה במטה האו"ם בניו יורק הגישו ארצות הברית, בריטניה וצרפת נוסח הצהרה לפיו תדרוש המועצה מאיראן להקפיא בתוך 14 ימים את העשרת האורניום בשטחה, ולנקוט צעדים שיוכיחו כי היא אכן מעוניינת בפתרון המשבר הבינלאומי על רקע התחמשותה הגרעינית. בפרק הזמן הזה אמור ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, למסור דו"ח נוסף על קצב ההיענות של איראן לדרישה הבינלאומית.

 

נציגי רוסיה ואיראן התנגדו לפרק הזמן הקצר ודרשו לכל הפחות 30 עד 45 ימים לביצוע התנאים. "מה יקרה אחרי שבועיים? בקצב הזה נתחיל לתקוף את איראן עד יוני", אמר שגריר רוסיה באו"ם, אנדריי דניסוב, עם צאתו מהישיבה. הוא אמנם גיחך לאחר שאמר את הדברים, כדי לרמוז שאינו באמת סבור שזה מה שיקרה, אך פרשנים ציינו שהחשש הרוסי מפני פעולה מערבית חריפה נגד איראן הוא אמיתי.

 

אחרי הדיון רמזו שגרירי בריטניה וצרפת שחילוקי הדעות אינם כה גדולים ושתיתכן גמישות בסוגיית פרק הזמן האמור. דיפלומטים ציינו שעל הגמישות תעיד העובדה שבנוסח ההחלטה הביטוי 14 ימים נמצא בסוגריים - רמז לנכונות לשנות אותו על מנת להגיע להסכמה.

 

"התגובות שקיבלנו מהעמיתים שלנו מעידות שאנו קרובים למדי למקום בו אנו רוצים להיות", אמר שגריר בריטניה באו"ם אמיר ג'ונס. גם שגריר צרפת לאו"ם, ז'אן-מרק דה לה-סברייר, אמר שהוא מעודד מהתגובה על הנוסח המוצע.

 

סלע מחלוקת נוסף בין הצדדים הוא בסוגיה למי ידווח אל-בראדעי בתום פרק הזמן שיוקצב. האירופיות וארה"ב דרשו שהדיווח יועבר למועצת הביטחון של האו"ם, שהתיק האיראני עבר כעת לטיפולה. רוסיה וסין דרשו שהוא ידווח שוב לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בוינה, ושהיא תשוב ותטפל בתיק.

 

גם בנושא זה מסתמנת פשרה לפיה הדיווח יועבר לשני הגופים - מועצת הביטחון וגם סבא"א - אך הצדדים טרם סיכמו זאת סופית.

 

רוסיה וסין מקיימות קשרים כלכלים ענפים עם איראן. רוסיה מעורבת בבניית הכור בבושהר, ואילו סין חתמה על עסקת אנרגיה בשווי 70 מיליארד דולרים עם טהרן, מה שעשוי להסביר את ההתנגדותן הנחרצת להצעה.

 

שגריר ארצות הברית באו"ם, ג'ון בולטון, לא הסתיר את אכזבתו מנעילתה של הישיבה ללא תוצאות. בולטון, שכיהן בעבר כתת מזכיר המדינה האמריקני בנושא פירוק הנשק הגרעיני, הזהיר מפני השתהות בקבלת ההחלטות לגבי איראן, בעוד היא נוקטת צעדים ממשיים לקראת השגת יכולת גרעינית.

 

"אני חושב שהממסד הגרעיני הרוסי יודע בידיוק מה איראן עושה. אם הייתי חי בקרבת איראן כמו רוסיה, הייתי רוצה לראות את הנושא נפתר במהרה", אמר בולטון בתום הישיבה.

 

מועצת הביטחון אמורה להתכנס לדיון נוסף בנושא ביום שלישי הקרוב, אולם כבר ביום שני ייפגשו נציגי חמש החברות הקבועות יחד עם נציג גרמניה לישיבה הנחשבת מכרעת, כדי לנסות ולהגיע להסכמה על נוסח החלטה משותף עוד לפני כינוס המועצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
מחלוקות. מועצת הביטחון
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
תוקף את הרוסים. בולטון
צילום: רויטרס
מומלצים