שתף קטע נבחר

אוקראינה בוחרת - הצבע הכתום דהה

פחות משנה וחצי אחרי המהפכה הכתומה הולכת אוקראינה היום לבחירות לפרלמנט. הנשיא ויקטור יושנקו, שכבש את הכיכרות ב-2004, צפוי לספוג מכה פוליטית מידיו של ויקטור ינוקוביץ', האיש אותו הדיח מהבמה. ברקע יש לא מעט מירמור והתפכחות, הבטחות לא קויימו, מאבק בין רוסיה למערב וגם יריבות אישית אחת מכרעת

15 חודשים אחרי ששטפה את קייב וסחפה בהתלהבות את העולם כולו, המהפכה הכתומה כבר אינה כה זוהרת. במקומה באו התפכחות ולא מעט מירמור, וערבוביה של צבעים – כחול, לבן, ורוד ואדום. לא פחות מ-45 מפלגות מתמודדות בבחירות לפרלמנט היום (א') באוקראינה, עובדה שמעידה יותר מכל על סימני השאלה הרבים שהתעוררו מאז שהמדינה הקומוניסטית לשעבר הגיעה לצומת דרכים דרמטי והחליטה לפנות מערבה.

 

אבל בקו החזית הצבעוני מתייצבים פעם נוספת שני השחקנים המוכרים מ-2004. מצד אחד הנשיא ויקטור יושנקו, המהפכן שהבטיח עידן חדש לאוקראינה אך טרם מימש חלק לא מבוטל מהבטחותיו. מנגד ניצב יריבו המושבע, ראש הממשלה לשעבר (והנשיא לכמה רגעים) ויקטור ינוקוביץ', מהדורה נמרצת ושזופה של איש המנגנון הקומוניסטי, שנישא על גלי פופולריות מחודשים. האחד מושך מערבה, לזרועות האיחוד האירופי; האחר מזרחה – חזרה לחיקה של אמא רוסיה.  


צבע חד וברור. מפגינים בכיכר בקייב, נובמבר 2005 (צילום: רויטרס)

 

פחות משנה וחצי לאחר שהוכתם כזייפן בחירות וכרמאי, והודח בבושת פנים מתפקידו על ידי מנהיג כריזמטי מחוטט פנים ורבבות לובשי כתום בכיכר, מתכנן ינוקוביץ' את חזרתו למרכז הבמה. על פי הסקרים צפויה מפלגתו "מפלגה האזורים" ("פרטיה רגיאונוב") לזכות ברוב של 30 אחוז מתוך 450 מושבי הפרלמנט. מפלגתו של יושנקו "אוקראינה שלנו" ("נאשה אוקראינה") זוכה רק ל-20 אחוז בסקרים.

 

מבחינתו של ינוקוביץ המהפכה הכתומה הייתה לא יותר מאשר הפיכה מתוכננת שהצליחה לתפוס את השלטון, אך התבררה כבלתי כשירה להחזיק בו. "ההתנתקות" מרוסיה, בת הברית המסורתית, והניסיון להתקבל לנאט"ו ולחזר לפתחו של האיחוד האירופי הן שגיאות שאפשר עוד לתקן.

 

פרשנים פוליטיים טוענים שהבחירות לפרלמנט חשובות מהבחירות לנשיאות. אחד השינויים שהביאה עימה המפכה הכתומה היה ביזור חלק מהכוח הביצועי והעברתו מהנשיא לידי הפרלמנט. שינויים בחוקה שנכנסו לתוקף בינואר קובעים שהפרלמנט הוא שבוחר את ראש הממשלה ורוב השרים, ואת ואת מושלי המחוזות.

 

אם יתאמתו הסקרים, יוכל יושנקו להמשיך ולהיקרא נשיא ולנסות לקדם את הרפורמות שלו, אבל ינוקוביץ' יחזיק ברוב מושבי הפרלמנט ובכל הקלפים על שולחן המשא ומתן הקואליציוני. יושנקו ימשיך לאחוז בהגה המהפכה, אבל מפתחות המכונית יהיו בידיו של ינוקוביץ'. הקרב יהיה על כיוון הנסיעה.

 

בין מזרח ומערב

 

בדיוק כמו שהיה ב-2004, הפוליטיקה שזורה בגאוגרפיה. יושנקו הפרו-מערבי נהנה מתמיכה רבה בקייב ובמערב המדינה. ינוקוביץ' הפרו-רוסי, יחד עם המפלגות הקומוניסטיות ופלגים אחרים, נהנים מתמיכה בעיקר במזרח המדינה ובדרומה, קרוב יותר לגבול עם רוסיה.

 

כדי להבין עד כמה גבוה המתח בין שני הגושים מספיק לראות את נתוני הסקר שנערך בדצמבר 2005 על פי הזמנת העיתון "קורספונדנט". כ-55 אחוז מקרב תושבי מערב אוקראינה רואים ברוסיה אוייב. מנגד – 81 אחוז מהנשאלים במזרח המדינה מגדירים את שכנתם רוסיה כמדינה ידידותית. אחת הסוגיות הבוערות היא השאלה האם לתתלרוסית סטטוס של שפה רשמית שניה באוקראינה.

 

ביטויים עויינים בין הצדדים יש בשפע. בדצמבר 2005 למשל התפרסמה ידיעה בעיתון האלקטרוני "נובי רגיאון" לפיה רוסיה סיכלה את בחירתה של מיס אוקראינה יוליה פינצ'וק למיס עולם לשנת 2005. בהפגנה קטנה שהתקיימה ב-29 בדצמבר במרכז קייב דרשו סטודנטים להוציא מהטלוויזיה האוקראינית את הרוסים, היהודים והציונים. על הכרזות ניכתב: "לאוקראינה – טלוויזיה אוקראינית". בינואר קיבלו בעלי טלפונים ניידים הודעות, שקראו להחרים מוצרים מרוסיה.

 

אבל ישנו עוד שחקן על המגרש, שחקנית ליתר דיוק, ובמשמעות שלה אין לזלזל. מדובר ביוליה טימושנקו, מי שהייתה שותפתו של יושנקו למהפכה הכתומה ומאז הפכה ליריבתו המושבעת. בעיני רבים באוקראינה, כשהדיח אותה יושנקו מתפקיד ראש הממשלה בספטמבר 2005 בצל טענות על שחיתות, היה הדבר הסימן הראשון שהמיץ הכתום היה חמוץ יותר ממתוק.

 

טימושנקו מצדדת באוריינטאציה מערבית. היא התקוממה נגד חתימת ההסכם על אספקת גז רוסי לאוקראינה, ונמנית על המתנגדים להענקת מעמד מיוחד לשפה הרוסית. על הרקע הזה מקווים רבים באוקראינה שהיא ויושנקו יצליח להתגבר על משקעי העבר ולחדש את השותפות ביניהם, מהלך שיבטיח המשך קידום הרפורמות וההתקרבות למערב.

 

אך החתול השחור שעבר ביו טימושנקו ויושנקו היה גדול מדי, והדבר מציב אותה בעמדה נוחה למדי של לשון מאזניים. רוב הפרשנים סבורים שלפיכך, יאלצו ינוקוביץ' ויושנקו לבלוע את כבודם ולנהל מגעים על גיבוש קואליציה. האפשרות האחרת היא קואליציה בין ינוקוביץ' לטימושנקו ויצירת גוש חוסם שיכבול את ידיו של יושנקו ויעצור כמעט לגמרי את גלגלי המהפכה הכתומה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הכתום דהה. יושנקו
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
גרסה חדשה ומשופרת. ינוקוביץ'
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
לשון המאזניים. טימושנקו
צילום: רויטרס
מומלצים