שתף קטע נבחר

האו"ם: ישראל דאגה לאיכות הסביבה ברצועה

דו"ח סוכנות האו"ם לאיכות הסביבה מעלה כי כי ישראל פינתה מרצועת עזה את כל הפסולת שנותרה בו, וכי אין שום זיהום בקרקע או במים. על פי הדו"ח, אין מניעה שהפלסטינים יתיישבו בשטחים שפונו

סוכנות האו"ם לאיכות הסביבה (UNEP) קובעת היום (ה') כי לא נמצאו מפגעים סביבתיים הנוגעים לזיהומי מים וקרקע ברצועת עזה, טרם ההתנתקות, וכי ישראל דאגה לניהול סביבתי נאות.

 

סקר מקיף על מצב איכות הסביבה ביישובים הישראלים בעזה שפונו, העלה כי מבחינה סביבתית, אין מניעה שהפלסטינים יישבו את האזור ויפתחוהו כרצונם.

 

במסיבת עיתנאים מיוחדת שערכו נציגי האו"ם במלון "אמריקן קולוני" במזרח ירושלים, הם הציגו את ממצאי הסקר וקבעו כי "ההשפעה הסביבתית של ההתנחלויות היתה מוגבלת ואין בה כדי להגביל את התכנונים של הפלסטינים להשתמש בקרקע".

 

בישראל מיהרו לקבל את התוצאות בסיפוק. "אנו שמחים על הממצאים שמראים כי ישראל אינה מזהמת את הקרקעות, למרות השקרים שמופצים על ידי הפלסטינים ותומכיהם כבר שנים", אמר ל-ynet מנהל המחלקה לארגונים בינלאומיים וזכויות אדם באגף לארגונים בינלאומיים במשרד החוץ, דניאל מרון. "אנו מודים לאו"ם על העבודה המקצועית ורואים בכך אות לשיתוף פעולה חיובי בין ישראל לבין האו"ם".

 

דו"ח בהזמנת הפלסטינים

 

הרשות הפלסטינית ביקשה את עריכת הסקר, עקב חששותיהם כי השטח שפונה על ידי ישראל מזוהם. הדו"ח לא מצא, כאמור, בסיס להאשמות אלה.

 

הנושאים היחידים שהוזכרו בדו"ח לטיפול מתייחסים לאזור התעשייה ארז והצורך לנקוט בזהירות בעת הטיפול בשאריות האסבסט בפינוי פסולת בניין הנמצאת במקום וכן טיפול בשאריות נפט.

 

עוד עולה מהדו"ח כי על הפלסטינים מוטלת כעת האחריות לדאוג לטיפול וקידום הנושאים סביבתיים באזור, ביניהם טיפול בשפכים ובפסולת.

 

ישראל היא כיום חברה במועצת המנהלים של UNEP כנציגת קבוצת המדינות של "אירופה ואחרים" ומוכרת בתור גורם מקצועי פעיל בדיונים על הסוגיות הסביבתיות הגלובליות האקטואליות.

 

הסכם פינוי ההריסות עם מצרים

 

בסוף אוגוסט 2005 הושג עם המצרים הסכם על פינוי הפסולת מהריסות הבתים. על פי ההסכם גורם שלישי היה אמור להעביר את הריסות בתי המתנחלים למצרים, ואילו החלקים הרעילים ייקברו בישראל. את ההסכם ניסח המתווך האמריקני ג'יימס וולפנזון. 

 

עוד קבע ההסכם כי הפלסטינים יגרסו וישתמשו בכ-80% מההריסות, אותן ניתן למחזר. 20% הנותרים, שהם למעשה פסולת שאינה ניתנת למחזור, יועברו להטמנה במצרים. החומרים הרעילים בקרב ההריסות, כדוגמת אסבסט, יוטמנו בישראל בתיאום בין משרד הביטחון למשרד לאיכות הסביבה.

 

בסוף 2005 פתח או"ם במבצע לניקוי השטחים שפינתה ישראל ברצועת עזה במסגרת תוכנית ההתנתקות. המבצע ימומן בין היתר על ידי ישראל שהעבירה לאו"ם 25 מיליון דולר למטרה זו.

 

במסגרת זו הגיעו לאזור נציגים של סוכנות האו"ם לאיכות הסביבה ולקחו דגימות קרקע ומים מהאתרים שאותם פינתה ישראל. הרגימות נבדקו במעבדות בישראל ובבלגיה והדו"ח שפורסם היום מסכם, כאמור, את התוצאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריסת הבתים בדוגית (ארכיון)
צילום: צפריר אביוב
מומלצים