שתף קטע נבחר

"החלטת בג"ץ תיטיב גם עם העובדים הישראלים"

הארגונים שמסייעים לעובדים זרים מברכים על פסיקת בג"ץ נגד הסדר הכבילה של עובדים זרים המגיעים לישראל למעסיקיהם. אירגוני הסיוע: "פסיקת בג"ץ תהווה את תחילת הקץ של תופעת ה'עבדות המודרנית'"

"מה שמבדיל את העובד מן העבד הוא יכולתו לבחור לעזוב את המעסיק שלו ולא להיות כבול לו אם זה עושק אותו, מלין אותו בתנאים תת אנושיים, מחרים את דרכונו ולא משלם לו את שכרו". כך אמרו היום (ה') במוקדי הסיוע לעובדים זרים בעקבות פסיקת בג"ץ נגד הסדר הכבילה של עובדים זרים המגיעים לישראל למעסיקיהם.

 

לפני קרוב לארבע שנים עתרו חברי האגודה לזכויות האזרח, מוקד סיוע לעובדים זרים, קו לעובד ורופאים לזכויות אדם לבג"ץ, בדרישה לבטל את הסדר הכבילה. על פי ההסדר, מוחתם בדרכונו של כל עובד שמגיע לישראל שם של מעסיק ספציפי שאצלו, ורק אצלו, הוא מחוייב לעבוד. בשל אותו הסדר, עובד אשר פוטר על ידי המעסיק או עזב אותו בשל תנאי שכר או תנאי עבודה מחפירים - הופך לשוהה בלתי חוקי וחשוף למעצר וגירוש.

 

בעקבות החלטת בג"ץ בירכו הארגונים על ההחלטה. "כולנו תקווה שפסיקת בג"ץ היום תהווה את תחילת הקץ של תופעת ה"עבדות המודרנית" בישראל והיא תיצוק תוכן של ממש לחגיגות חג החירות בעוד שבועיים", נמסר ממוקד הסיוע לעובדים זרים.

 

עורך הדין איתי סבירסקי, מהתוכנית למשפט ורווחה באוניברסיטת תל אביב, אשר ייצג את העותרים, אמר: "ביטולו של הסדר הקבילה יטיב גם עם שוק העבודה הישראלי, זאת מכיוון שההסדר הזה איפשר העדפת עובדים זרים, אותם קל היה להעסיק בתנאי ניצול על פני עובדים ישראלים. ביטולו של ההסדר, אמור לאפשר שיפור בתנאיי התעסוקה בענפים אשר אוישו עד כה בעובדים זרים ואופיינו בתנאי שכר ועבודה ירודים".

 

בשנה שעברה טיפל מוקד הסיוע לעובדים זרים בהעברתם של 620 עובדים זרים למעסיק חדש. אותם עובדים נזקקו לקבלת הסיוע לאחר שאיבדו את אשרת העבודה שלהם. במוקד מעריכים שהם טיפלו בשנה זו רק ב-11 אחוזים בלבד מהעובדים שנעצרו, כך שהערכות מצביעות על כך שאלפי עובדים נפגעו מידי שנה מהשיטה.

 

גם עמותת רופאים לזכויות אדם ברכה על פסיקת בג"ץ. העמותה דרשה כי כל הסדר חדש שייתקבל, יטפל גם בסוגיית ביטוח הבריאות הכובל את העובדים אל מעסיקיהם. "כיום נמצאת אוכלוסיית מהגרי העבודה במצב אבסורדי בו ביטוח הבריאות שלהם נמצא בבעלותו הפרטית של המעסיק. מצב זה פותח פתח לניצולם של אותם עובדים וגורם להפרה בוטה של זכותם הבסיסית לבריאות. על המדינה לדאוג כי ביטוח הבריאות יעבור מעתה והלאה לרשות העובד עצמו ולא יישאר בבעלות המעסיק, כפי שהיה נהוג עד כה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
עובדים זרים (ארכיון)
צילום: שאול גולן
מומלצים