שתף קטע נבחר

 

מרצ והגמלאים המליצו לנשיא על אולמרט

ממשיך מצעד הסיעות המגיעות לבית הנשיא להתייעצויות. נציגי מרצ הודיעו כי יתמכו באולמרט: "היחיד שלא זקוק למפלגות ימין בשביל קואליציה". גם נציגי הגמלאים המליצו על יו"ר קדימה: "יש מפלגה שזכתה לרוב הקולות על ידי העם, צריך להיות מציאותיים". מנהיג המפלגה, רפי איתן, יצא בקריאה לאולמרט ופרץ "לשבת וליישר את ההדורים". עם תום היום השני של ההתייעצות התלונן קצב: "יש מפלגות שרואות בהליך ההתייעצות חלק מהמקח והממכר הפוליטי"

מפלגת מרצ המליצה אחר הצהריים (יום ב') לנשיא משה קצב על אהוד אולמרט כמועמדה לראשות הממשלה. "הוא היחיד שלא זקוק למפלגות ימין בשביל קואליציה", הסבירו נציגי המפלגה לפני שנכנסו לפגישת ההתייעצות. עוד הם אמרו, כי הם מזדהים אידיאולוגית עם פרץ - אך ימליצו על אולמרט בכל זאת. בפגישה שנערכה קודם לכן עם הגימלאים, הודיעו גם הם כי הם תומכים באולמרט.

 

יו"ר מרצ יוסי ביילין הסביר: "אנחנו בהחלט רוצים לראות את מי שעומד בראש מפלגת העבודה כראש הממשלה, כפי שזה היה תמיד לגבי מרצ. אלא שעמיר פרץ יכול להרכיב ממשלה רק עם מרכיב ימני, ואנחנו בממשלה הזאת לא נהיה".

  

"הצלחנו כי אנחנו מקסימים". צילום: סטודיו אדי בוי 

 

"נוצר כאן פרדוקס", המשיך ביילין, "ולכן אנו יכולים לראות בהרכבת ממשלה בראשות אולמרט את האופציה היחידה להשתתפותנו, כי הוא יכול להרכיב ממשלה גם הימין וגם עם שמאל ואנחנו נמליץ בפניו שהממשלה לא תהיה עם הימין. מבין האופציות שלפנינו, האופציה של אולמרט הופכת להיות המעשית יותר".

 

ח"כ חיים אורון אמר ביציאה מהפגישה: "כל המהלך של 48 שעות האחרונות היה מהלך הזוי, פגיעה בבוחרים, אסור היה שיתחיל, אסור היה שהסתיים וטוב שגווע טרם נולד". ח"כ רן כהן אמר: "בסוף השבוע גיבשנו עמדה להמליץ על עמיר פרץ, אך מאחר ונוכחנו לדעת כי מתגבשת סימביוזה של עמיר פרץ עם מפלגות הימין והימין הקיצוני עם בני אילון, ליברמן ונתניהו מתוך גישה ריאלית אמרנו לנשיא כי אנו מעדיפים את אולמרט".

  

נציגי מרצ אמרו כי בשיחה אמר להם קצב, שהמליץ בפני בפני אולמרט למנות שר ערבי בממשלה.

 

קצב: "מפלגות רואות ההתייעצות כחלק ממקח וממכר"

 

בתום יום ההתייעצויות השני הביע הנשיא את אי שביעות רצונו מהמצב שנוצר בו סיעות מגיעות להתייעצות עימו אך אינן ממליצות על מועמד זה או אחר. "שתי המפלגות היחידות שאמרו דברים ברורים כמתחייב היו מפלגת הגימלאים ומרצ", אמר הנשיא.


נציגי מרצ בבית הנשיא. צילום: יואב גלאי

 

לדבריו, "יש מפלגות הרואות בהליך ההתייעצות עם הנשיא כחלק מהמקח והממכר הפוליטי", התלונן הנשיא, "למו"מ הקואליציוני יש למפלגות 42 יום, לי יש רק שבוע אחד, אני מקווה ביום ראשון לכל המאוחר, להודיע את החלטתי".

 

עם זאת, מסר הנשיא כי הוא רואה בבקשתם של חלק מהמפלגות לבקש התייעצות נוספת כצעד לגיטימי וכי הוא ייעתר לבקשתן.

 

מחר עומד לקיים הנשיא פגישות עם המפלגות בל"ד, חד"ש, רע"מ תע"ל והליכוד. ביום רביעי ייפגש עם נציגי סיעת ש"ס. מפלגת יהדות התורה טרם קבעה מועד להתייעצויות, אך היא צפויה להמליץ גם כן על אולמרט.

 

גם הגימלאים המליצו על אולמרט: "צריך להיות מציאותיים"

 

גם מפלגת הגמלאים המליצה לקצב על אולמרט כמועמדה לראשות הממשלה. במסיבת עיתונאים שקיימו אחרי הפגישה בבית הנשיא נשמעו הגמלאים, למרות שהם חסרי ניסיון פוליטי, כמציאותיים ביותר. כשנשאלו על האפשרות להקמת ממשלת חירום חברתית בראשות פרץ אמרו: "זה נשמע לנו מעניין, אבל צריכים להיות מציאותיים עם רגליים על הקרקע. די לסיסמאות ולספינים. יש מפלגה שזכתה לרוב קולות על ידי העם. כולם עכשיו רוכבים על המומנטום הכלכלי חברתי. נשמח לשתף פעולה עם כל מפלגה שתטיב עם הנושאים האלה".

 

מנהיג המפלגה, רפי איתן, יצא בקריאה נרגשת לאולמרט ופרץ: "יש שתי מפלגות גדולות שבמצע שלהם, הדומה יותר גדול מהשונה. אני מציע לשני המנהיגים לשבת, ליישר את ההדורים ולהקים ביחד את הממשלה הבאה. אנחנו חושבים שאולמרט יוכל להרכיב את הממשלה הבאה ולצעוד קדימה וברצוננו להיות חלק מהקואליציה". לשאלה באיזה תפקידים הם היו חפצים, השיבו הגמלאים: "אנחנו לא רותמים את העגלה לפני הסוסים. ננסה למצות את התפקידים הכי מתאימים לעזור לגמלאים". 


הגמלאים עושים היסטוריה אצל הנשיא (צילום: גיל יוחנן)

 

מפלגת האיחוד הלאומי-מפד"ל לא המליצה לנשיא על מועמד להרכבת הממשלה, כיוון שלטענתה עדיין לא ברור "האם עמיר פרץ מוכן לעמוד באתגר של הקמת ממשלת חירום חברתית". נציגי מפלגת האיחוד הלאומי-מפד"ל קבעו כי יחזרו להתייעצות נוספת עם הנשיא מחרתיים.  

 

יושב ראש המפד"ל, חבר הכנסת זבולון אורלב, אמר בצאתו מבית הנשיא: "על פרץ להוכיח האם הכרזותיו החברתיות מלפני הבחירות כנות". ח"כ בני אלון הוסיף: "קיבלנו אתמול בסיעה החלטה להמליץ על זה שיכול להביא להקמת ממשלת חירום חברתית כי הבנו שעמיר נטל

 על עצמו את האתגר הזה. אבל עם כל הכבוד, לא אהבנו את אי הבהירות שיוצאת ממפלגת העבודה הבוקר. לא שינינו את עמדתנו אך אנו רוצים הבהרות מעמיר אם הוא מוכן ליטול על עצמו את האתגר הזה. אם אכן כך, נמליץ עליו".

 

לדברי ח"כ אלון, הנשיא צפוי לערוך סיבוב שני של התייעצויות כדי להבהיר את הדברים וכן שוקל להזמין את המועמדים, ביניהם פרץ, כדי להבין האם הוא רואה עצמו כמועמד לראשות ממשלה. אורלב אמר: "שאלנו את הנשיא מה נאמר לו על ידי מפלגת העבודה ובעיקר האם לעמיר יש כוונות באמת להקים ממשלת חירום לאומית. הנשיא השיב בצורה ברורה ובעברית פשוטה שכך נאמר לו על ידי נציגי מפלגת העבודה".


אנשי המפד"ל אצל הנשיא קצב, היום (צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ אורלב שירטט את קווי היסוד המדיניים של ממשלה כזו, אם תקום: "ממשלה כזו לא יכולה להיות ממשלה של שיתוק מדיני וזה ברור לנו. כל ראש ממשלה רשאי לנהל משא ומתן. ברור לנו כי נצטרך להגיע להבנה עם הצד השני. אם ראש הממשלה יצליח להגיע להסכם מדיני עם הפלסטינים ואנחנו נסכים לו אז בסדר, ואם לא - אז יתקיים משאל עם. זהו הסכם ישן נושן בינינו לבין מפלגת העבודה. הוכחנו לנשיא שיש לפחות 67 חברי כנסת שיכולים להצטרף ליוזמה של הקמת ממשלת חירום לאומית. אנחנו רק מקווים שלא משתמשים בנו כדי להשיג את תיק האוצר".

 

מצעד המשלחות

 יימשך אחר הצהריים בפגישה של קצב עם אנשי מרצ. לקראת ערב אמור היה הנשיא לקבל את נציגי רע"מ-תע"ל אולם הפגישה בין הצדדים נדחתה למחר. 

 

במקביל לסבב הפגישות אצל הנשיא, ממשיך אולמרט לפעול. לפני הצהריים נפגש ממלא מקום ראש הממשלה עם יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, במסגרת המו"מ הקואליציוני להקמת הממשלה. בהמשך הוא נפגש עם בכירי האיחוד הלאומי-מפד"ל ודן עימם במצב הפוליטי. אולמרט אמר לחברי הכנסת אורלב ואלון כי ברור לו שאינם מתכוונים להיכנס לקואליציה שלו אך הוא נפגש איתם כי הוא רואה חשיבות עליונה להקים ממשלה רחבה עם ייצוג לשכבות רבות בעם.


פורסם לראשונה 03/04/2006 12:07

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
איתן. קריאה נרגשת לפרץ ואולמרט
צילום: גיל יוחנן
אורלב ואלון אצל הנשיא
צילום: גיל יוחנן
צילום: יואב גלאי
נציגי מרצ בבית הנשיא
צילום: יואב גלאי
מומלצים