שתף קטע נבחר

שר החוץ הפלסטיני מהחמאס הוזמן לביקור בסין

עוד בקיעים בחומה הדיפלומטית שהציבה הקהילה הבינלאומית מול החמאס התגלו היום כאשר שר החוץ הפלסטיני, מחמוד א-זהאר, הודיע שהוזמן לביקור בבייג'ינג . במשרד החוץ חוששים שהביקור ירוקן מתוכן את הדרישות הבינלאומיות שהוצבו בפני ממשלת החמאס

שר החוץ הפלסטיני הטרי, מחמוד א-זהאר, סיפר היום (ב') כי הוזמן לביקור בסין בחודש הבא, למה שמסתמן כביקורו הראשון במדינה לא-ערבית, מאז שהוקמה ממשלת החמאס

 

מדינות רבות הודיעו כי לא יקיימו מגעים דיפלומטים עם ממשלת החמאס, שהושבעה בשבוע שעבר, משום שחבריה מסרבים להכיר בישראל ולפרק את הארגון מנשקו. עם זאת, א-זהאר כבר הוזמן לפגישות בכמה ממדינות ערב, בהן מצרים, שם הוא מתכנן לבקר בשבוע הבא.

 

א-זהאר הודיע על הפגישה הצפויה בסין, לאחר שנועד עם שליח סין לרשות הפלסטינית, יאנג ווי גו. יאנג הוא הדיפלומט הזר הראשון שנפגש עם נציג חמאס מאז הושבעה הממשלה.

 

לדבריו, לאחר הפגישה ימשיך לוועידה בינלאומית במזרח אסיה, בסוף חודש מאי. "הסינים אמרו לנו שהם נכונים לקבל משלחת פלסטינית בכל עת", אמר א-זהאר והוסיף: "אנחנו מאוד מעריכים את הביקור הזה, שנחשב בעניינו לביקור הרשמי הראשון של דיפלומט זר לממשלה הפלסטינית החדשה".

 

יאנג מצידו, לא התייחס לביקור הצפוי של א-זהאר בבייג'ינג, אך אמר שסין מכבדת את הבחירה "הדמוקרטית" של העם הפלסטיני. "שוחחנו על היחסים והפרוייקטים המשותפים, ואנחנו מקווים להמשיך לחזק את שיתוף הפעולה והידידות בעתיד", אמר יאנג. לדבריו, סין תמכה ותמשיך לתמוך בעם הפלסטיני במאבקם הלגיטימי להשבת זכויותיהם הלאומיות".

 

דובר משרד החוץ, מרק רגב, אמר כי ישראל תהיה "מודאגת מהענקת לגיטימציה והכרה לתנועת החמאס שלא עברה שינוי, משום שאנו מאמינים כי הדבר ייפגע בסיכוי שהממשלה הפלסטינית החדשה תמתן את עמדותיה".

 

"מסע הדילוגים" של א-זהאר

 

בתוך כך, הכחיש השר הטרי את הפרסומים לפיהם נציגי תנועתו נועדו עם דיפלומטים רשמיים מצרפת ואמר: "לא נפגשנו עם משלחת צרפתית". גם הצרפתים מיהרו אתמול להכחיש והשגריר הצרפתי בישראל, ז'ראר ארו, טען כי "אנחנו לא מקיימים שום מגעים עם חמאס ועם הממשלה הפלסטינית, כל עוד לא ייתקבלו שלושת התנאים שהציבה הקהילה הבינלאומית". לדבריו, צרפת עומדת על כך שחמאס יוותר על האלימות, יכיר בישראל ויקבל את ההסכמים הבינלאומיים שנחתמו עם הרשות הפלסטינית.

 

זאת, בניגוד גמור להודעה שמסר א-זהאר אתמול, לפיה החמאס קיים מגעים לפני כחודשיים עם צרפת ובעת האחרונה עם הודו.

 

התבטאותו מאתמול עולה בקנה אחד עם ההערכה כי תנועת חמאס, השולטת כעת ברשות הפלסטינית, תעשה כמיטב יכולתה כדי לזכות בלגיטימציה בינלאומית לממשלתה. גורמים מדיניים ציינו אתמול כי אם אכן התקיימו מגעים בין חמאס לבין צרפת, הרי שהיו בדרג נמוך ורק לצורך בירור עמדותיה של חמאס. יחד עם זאת, לא שללו אותם גורמים את האפשרות כי חמאס מקיימת מגעים עם שורה של מדינות, בהן הודו, סין, יפן ודרום אפריקה.

 

מקורות מדיניים אישרו היום כי סין מקיימת קשר עם חמאס, וכי ביקור שכזה מתקבל על הדעת לאור תמיכתה המסורתית של סין בפלסטינים. עוד נמסר כי גם הודו מקיימת קשר עם חמאס, לאחר שנציגה ברשות הפלסטינית נועד עם ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה.

 

לפי שעה ממשיכים ראשי חמאס ב"מסע הדילוגים" הבינלאומי שלהם. ראש הלשכה המדינית של התנועה, חאלד משעל, מבקר כעת בעומאן לביקור בן יומיים, ולראשי התנועה צפוי גם ביקור במרוקו. ההנחה הרווחת כעת היא שתנועת חמאס תעשה ככל יכולתה כדי לצבור את מירב הביקורים האפשריים ולזכות בכך בלגיטימציה בינלאומית. במסגרת זאת, מעריכים בישראל, כי ראשי חמאס יבקרו במדינות המשתייכות לארגון הוועידה האיסלאמית, גוש המונה 57 מדינות אסלאמיות.

 

ההערכה היא שראשי חמאס יקיימו ביקורים במדינות אסיה וכן במדינות אמריקה הלטינית, וזאת לאחר שראשי התנועה כבר הוזמנו לביקור בוונצואלה. בחמאס מקווים כי שורה של ביקורים שכאלה יובילו להיווצרות סדקים בדעת הקהל הבינלאומית ובמיוחד בקרב מדינות אירופה שלפי שעה שומרות על קו אחיד מול החמאס.

 

א-זהאר היה אחד ממשתתפי המשלחת של נציגי החמאס למוסקבה בחודש מארס, בעקבות הזמנתו של הנשיא ולדימיר פוטין. הביקור עורר תגובות זועמות בירושלים, ופליאה בקרב יתר נציגי הקוורטט, ארצות הברית, האיחוד האירופי והאו"ם, שהסכימו להשעות את המגעים עם החמאס עד להתמתנותו.

 

הכתבה הוכנה בסיוע סוכנויות הידיעות
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
יסתובב בעולם? א-זהאר
צילום: איי אף פי
מומלצים